אלוני-חץ רוכשת את אמות השקעות לפי שווי חברה של 956 מיליון שקל

תשלם 765 מיליון שקל תמורת 80% מהמניות * בנק הפועלים יוכל למכור מניותיו באמות בתנאי המכרז

אלוני-חץ בראשות נתן חץ, רכשה הבוקר 80% מאמות השקעות מ-6 קרנות הפנסיה הוותיקות תמורת 765 מיליון שקל. המחיר משקף שווי של 956 מיליון שקל לאמות. אלוני חץ גברה במכרז על דלק נדל"ן שהציעה 700 מיליון שקל עבור 80% מאמות.

זכות סירוב

אמות השקעות הוקמה בשנת 1964 על-ידי 6 קרנות הפנסיה הוותיקות ובראשן מבטחים, מקפת וקג"מ. הקרנות החזיקו עד לאחרונה 63.7% ממניות החברה ולפני כחודש רכשו, במסגרת זכות סירוב ראשונית, את חלקה של חברת גמול בשיעור של 16.3%. בשל תקנות מס הכנסה האוסרים על קרנות פנסיה להחזיק ביותר מ-20% מחברה מסוימת, רכישת חלקה של גמול הותנתה בכך, שקרנות הפנסיה יציעו את כלל אחזקותיהן בחברה למכירה.

מחיר המינימום שנקבע במכרז נאמד ב-818 מיליון שקל, והתבסס על המחיר שהציעה חברת נכסי אזורים תמורת מניותיה של גמול.

לדברי המנהל המיוחד של קג"מ, שלום זינגר, רכישת מניות גמול נועד לנקות את השטח ממתחרים בעלי יתרון יחסי, דוגמת נכסי אזורים. לדבריו, המהלך יוצר התמודדות שוויונית, שתקנה לעמיתי הקרנות את הסכום המירבי עבור מניותיהם.

הסיבה למכירת אחזקותיהם של קרנות הפנסיה באמות, נעוצה בחוסר כדאיות כלכלית מצד הקרנות להחזיק בשליטה של חברה. בדרך זו הן מחויבות במס על ההכנסה ועל הדיבידנד, בעוד שאילו היו משקיעות בנכס מניב, היו פטורות ממס כלשהו.

יתרת המניות (20%) באמות נמצאת בשליטת בנק הפועלים. מכירת המניות של אמות על-ידי הקרנות כפופה לזכות הצטרפות המוקנית לבנק הפועלים. אם יממש הבנק את זכותו, יהיה אלוני מחויב לרכוש את מניותיו של הבנק באמות תוך שבעה ימים, בתנאים זהים לתנאי העיסקה בינו לבין הקרנות.

1.4 מיליארד שקל

חברת אמות נחשבת לאחת מחברות הנדל"ן הגדולות בישראל. לאמות השקעות הון עצמי של 700 מיליון שקל, המממן מאזן של 1.4 מיליארד שקל. היקף המכירות לרבעון הראשון של 2005 עמד על 54 מיליון שקל. יש הטוענים, שלאור נתונים אלו, במידה ואמות הייתה נסחרת בבורסה שווי השוק של החברה היה נאמד ב-1.5 מיליארד שקל ואף יותר, כך שאמות נרכשה רק ב-66% משווייה הריאלי.

רכישת אמות מתבצעת על רקע קריסת רשת קלאבמרקט, המהווה 2.5% מהכנסות אמות. נתן חץ יצליח ככל הנראה לאכלס את השטחים המסחריים, אם וכאשר יתפנו, אולם תחרות המחירים הגדולה בשוק הקמעוני בישראל מטילה צל של אי וודאות לגבי יציבותם של המרכזים המסחריים בישראל.

אמות עברה בשנתיים האחרונות לרווחיות, בראשות המנכ"ל אמנון ספרן, תוך הרחבת פעילותה בשוק הבינלאומי. בחודש יוני, השלימה החברה רכישת בנייני מגורים, מרכזים מסחריים ובנייני משרדים ב-5 מוקדים שונים בהמבורג, ברלין ובאיזור דיסלדורף שבגרמניה. שווי העסקאות נאמד בכ-500 מיליון שקל. בעיסקה זריזה נוספת, רכשה 2 מרכזים לוגיסטיים במונטריאול שבקנדה תמורת 46 מיליון דולר קנדי.

עקב אכילס של אמות השקעות הוא החברה-הבת איילות. איילות מחזיקה ב-13 נכסים מניבים בשווי 900 מיליון שקל. בעת מימוש האג"ח על נכסים אלה תיאלץ אמות לרשום מחיקות בגין ירידת הערכם.

גם בארה"ב ובקנדה

אלוני חץ פועלת בתחום הנדל"ן המניב בארה"ב, בקנדה ובישראל. בארה"ב פועלת החברה באמצעות אחזקה בשיעור של 7% בחברת הנדל"ן המניב אקוויטי1 (שבשליטת גזית גלוב של חיים כצמן). בקנדה פעילה החברה באמצעות אחזקה של 15.5% בחברת FCR (גם היא בשליטת גזית גלוב).

בסיכום שנת 2004 רשמה החברה רווח נקי של 72 מיליון שקל, ירידה מינורית של 4% לעומת רווחי 2003. מחזור ההכנסות של החברה ב-2004 עמד על 115 מיליון שקל, עלייה של 55% לעומת רווחי 2003.

(ראו הרחבה ב"שוק ההון").