אסון צפוי: הוועדה לבטיחות במפגשי מסילה-כביש לא ביצעה מעקב שיטתי

לדברי מחברי דו"ח פנימי ברכבת, המפגשים הקיימים לא הותאמו לצרכים המשתנים של תנועת הרכבות, נפחי התנועה של כלי רכב והפיתוח המסילתי

"לא בוצע מעקב שיטתי על מצב מפגשי מסילה-כביש ועל הצורך בשיפוע, בקרה והגנה, כנדרש בהנחיות ועדת ההיגוי הבינמשרדית למפגשי מסילה-כביש". כך עולה מדו"ח פנימי שנעשה ברכבת ישראל שבחן את הפעילות של ועדת ההיגוי הבינמשרדית למפגשים.

לדברי מחברי הדו"ח, לא הותאמו המפגשים הקיימים לצרכים המשתנים של תנועת הרכבות, נפחי התנועה של כלי רכב והפיתוח המסילתי.

עוד עולה, כי חברי הוועדה התריעו שאינם יודעים מהו המנדט של הוועדה. מתברר, כי תדירות התכנסות הוועדה ב-7 השנים האחרונות היתה 10 פעמים בלבד.

ב-2005 התכנסה הוועדה בפברואר ובעקבות תאונת רבדים, בה נהרגו 7 בני אדם, והתאונה באחוזם התכנסה הוועדה לשני דיונים נוספים. ב-2004, 2002 ו-2001 התכנסה הוועדה רק פעם אחת ובמהלך 1999-2000 התכנסה הוועדה פעמיים כל שנה.

עוד עולה מהדו"ח, כי הנוהל בקובץ ההנחיות אנו מגדיר את סמכויות ועדת ההיגוי בתהליך אישור מפגש חדש או שינוי מפגש קיים.

ועדת המפגשים הוקמה ב-1986 עקב אסון הבונים. הוועדה פועלת מכוח קובץ הנחיות שהוכן במאי 1987, קובץ הנחיות מעודכן נמצא בהכנה על-ידי אגף התכנון שבמשרד התחבורה. הוועדה הוקמה כדי לקבוע את ההסדרים וההתקנים הדרושים כדי להבטיח רמת בטיחות נאותה במפגשי כביש-מסילה. מטרה נוספת היא לקבוע קריטריונים וסדרי עדיפויות להתקנת אמצעי הגנה במפגשים קיימים ובמפגשים חדשים.

הוועדה אמורה גם להגדיר את תחומי האחריות של הרשויות השונות לביצועם ואחזקתם של אמצעי ההגנה במפגשים. מהדו"ח עולה, כי בתפקוד הוועדה, בראשות מנכ"ל הרכבת, נפלו ליקויים. כך למשל, התברר כי לא הוגדרו סמכויות הוועדה. לדוגמא, בנוהל להגשת בקשה למפגש חדש נקבע: "המבקש ליצור מפגש חדש יגיש את בקשתו לוועדה המקומית לתכנון ובנייה. הוועדה המקומית תפנה למנכ"ל הרכבת לקבלת הערות, ההערות יימסרו על-ידי מנכ"ל הרכבת גם לוועדה המקומית וגם לוועדה המחוזית". נוהל זה אינו מגדיר כל סמכויות לוועדת ההיגוי בתהליך אישור מפגש חדש. דוגמא נוספת לעניין שינוי מפגש קיים. הנוהל מגדיר כי "כאשר שינויים באופי של בינוי מתוכנן עשויים להשפיע על עומס התנועה במפגש קיים, על מהירות הנסיעה בו או על כל סוגי כלי הרכב העוברים בו, יהיה על הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה להעביר את העניין למנכ"ל הרכבת לקבלת הערות. מנכ"ל הרכבת ימסור את הערותיו לוועדה המחוזית". גם נוהל זה אינו מגדיר כל סמכויות לוועדת ההיגוי בתהליך.

במקביל התברר, כי כל בקשה להתקנת מפגש חדש או לשינוי מפגש קיים, שנעשה ביוזמת רכבת ישראל או כל גוף אחר, נדונה בוועדת ההיגוי הבינמשרדית.

בישיבת הוועדה מה-7 ביולי נערך דיון בעקבות המלצות ועדת החקירה לעניין התאונה ליד קיבוץ רבדים. בדיון התגלתה אי הבהירות בנוגע לסמכויות הוועדה.

באותו דיון אמר ירון שרון מהנדס ראשי במשטרת התנועה, כי "אני אישית לא יודע מה המנדט של הוועדה ואולי הגיע הזמן שמישהו יבהיר אותו. השם של הוועדה עדיין לא אומר מה המנדט שלה".

בדו"ח יש התייחסות לצורך בשיפור מעברים קיימים. לא בוצע מעקב שיטתי על מצב המפגשים ועל הצורך בשיפור הבקרה וההגנה, כנדרש בהנחיות ועדת ההיגוי הבינמשרדית למפגשים. בנוסף, לא הותאמו המפגשים הקיימים לצרכים המשתנים של תנועת הרכבות.

מנכ"ל הרכבת, כלקח מתאונת רבדים, הנחה להשלים סקר מפגשים לגבי כל מפגש ומפגש ברשת, ולהקים צוות תחזוקת מפגשים שיבצע סקר אחת לארבעה חודשים בכל מפגש. הגידול במספר המסילות, לצד גידול בתדירות תנועת הרכבות מגביר את הסיכוי לתאונות במעברים בהם קיימים מפגשים בין מסילות לכבישים, בהן לא מבוצעת הפרדה מפלסית.

הרכבת מסרה, כי נושא פעילות הוועדה הבינמשרדית למפגשים מצוי בחקירה משטרתית, כך שהיא מנועה מלהתייחס לנושא. לדבריה, בכוונתה לבחון את מכלול הנושאים הקשורים בוועדת המפגשים בכל הנוגע לפעילותה בעתיד.

בנוסף מסרה, כי בישיבת דירקטוריון ב-10 ביולי הנהלת הרכבת קיבלה הוראה לסגור לאלתר את כל המעברים שמוגנים באמצעות תמרור בלבד.