פגישה וירטואלית עם י.ב.מ

טכנולוגיית המקומות הוירטואליים הוצגה על ידי יוביק לפני שלוש שנים, כאופציה לפגישה בין משתמשים שונים באתר, אולם ההשבחה הלכה דווקא לכיוון העיסקי, עם סיוע ראשוני של אמריקה און ליין - עד שי.ב.מ זיהו את הפוטנציאל

מה שמאפיין ומאפיל על כל היבט אחר של עיסקת רכישת יוביק הישראלית על ידי לוטוס-י.ב.מ העולמית היא העובדה, שאין כאן מספרים. י.ב.מ לא מוכנה לפרסם כמה מיליוני דולרים שילמה עבור רכישת הבעלות המלאה על יוביק, למרות היותה חברה ציבורית בארה"ב. זו אולי הסיבה, שהרכישה נרשמה על שמה של יבמ ישראל, שהיא חברה פרטית לכל דבר, למרות שלא תהיה לה כל נגיעה ביוביק.

מה שידוע הוא, שבספטמבר 1995 רכשה חברת המידע המקוון הגדולה בעולם, אמריקה און ליין (AOL) את יוביק תמורת 14.5 מיליון דולר. בשלוש השנים (כמעט) שחלפו מאז, לא נשמרה הבעלות המלאה בידי AOL. היא מכרה חלק מהאחזקות לחברות או משקיעים אחרים, אולם פרטי העסקות לא פורסמו מעולם. יוביק עברה ב-3 שנים אלה תהליך אבולוציוני, מעולם הבידור אל עולם העסקים, ועתה רכשה י.ב.מ את הבעלות המלאה הן מ-AOL והן מהמשקיעים העלומים הנוספים.

ברישומי רשם החברות מהיום (ד'), שם לא עודכנה עדיין העסקה החדשה, נמצאת החברה בבעלות AOL, גרדרס מהולנד ומורטניה מרחובות, כאשר בעלת המניות הגדולה היא גרדרס. לא ידוע מי עומד מאחורי אותן חברות, אולם לפי הדו"ח, AOL מכרה חלק מאחזקותיה לאותן חברות בנובמבר 1997. גם מנכ"ל החברה, אבנר שפריר, החזיק באחוזים מעטים ממניות החברה ונראה שייצא נשכר מאוד מהעסקה האחרונה.

יוביק היתה החברה הישראלית הראשונה מתחום האינטרנט שנמכרה למשקיע זר. זה היה ב-1995 והיום, לאחר רכישת קלאס דאטה על ידי סיסקו ורכישות קודמות נוספות, זו כבר היסטוריה.

יוביק נוסדה על ידי פרופ' אהוד שפירא, שפיתח, יחד עם עמיתים ממכון ויצמן, טכנולוגיה של עבודת מחשבים ברשת, עוד לפני שהתחום הפך לתופעה כלל עולמית. על הטכנולוגיה נרשם פטנט ונעשה רישוי המשותף לשפירא ולמכון וייצמן, אולם כיום היא לא בשימוש.

שפירא, וחבורה של 15 מהנדסים בראשות אבנר שפריר, פיתחו אחרי כן, על בסיס הטכנולוגיה הישנה, את טכנולוגיית ה"מקומות הווירטואליים", המציגה אנשים ומאפשרת להם להיפגש באופן וירטואלי באתרי האינטרנט. "מקומות וירטואליים" הוצגה לראשונה על ידי יוביק במרס 1995 בתערוכה בלאס-ווגאס. יוביק זיהתה אז את הפער הגדול בין הכמות האדירה של האתרים והמשתמשים באינטרנט, לבין העובדה, שהמשתמש הבודד המטייל באתרים הללו אינו פוגש או רואה את האנשים האחרים הנמצאים באותו זמן באותו אתר.

שנה לאחר הרכישה הכריזה AOL על תחילת שירות של "מקומות וירטואליים" על גבי האינטרנט, אולם במשך הזמן התברר שהכסף הגדול והעסקים הגדולים לא נמצאים אצל משתמשי שירותי הצ'אט - דו שיח על גבי האינטרנט - ותחום הבידור המקוון אינו כל כך אטרקטיבי.

אבנר שפריר: "הראש של AOL הוא לא ראש טכנולוגי. יוביק נרכשה כערך מוסף בתחום הבידור אבל הוויז'ן של יוביק נשאר טכנולוגי והוא הושבח במשך הזמן, גם בזכות השקעות של AOL, שגם הגיעה בעצמה למסקנה, שיוביק צריכה לעבור לתחום העסקי". לכן, בסוף 1997, נכנסו המשקיעים הנוספים, ולכן נרכשה החברה עתה על ידי י.ב.מ העולמית.

למעשה, בפועל, הרוכשת היא חברת לוטוס, שהיא חברה בת של י.ב.מ, המתמחה בעבודה בקבוצות. עד כה פעלו הקבוצות עם התוכנות של לוטוס, כאשר התקשורת ביניהן היתה א-סינכרונית. הטכנולוגיה של יוביק תאפשר ללוטוס לעשות סינכרוניזציה של השירותים שלה, כאשר משתמש במיסמך מסויים ידע כאשר משתמש אחר ייכנס לאותו מיסמך, ואף יוכל לתקשר אתו בזמן אמת. המיסמך יכול להיות ברשת של האירגון או באינטרנט. כל זה, במסגרת האסטרטגיה של לוטוס, שנקראת פריים-טיים, שלקטגוריה שלה נכנסים המוצרים הנוכחיים והעתידיים של יוביק.

יוביק תמשיך לפעול בישראל בניהולו של אבנר שפריר, כאשר הנשיא, אהוד שפירא, יעבור לגור בארה"ב וישמש יועץ מיוחד ללוטוס. "ההצלחה של יוביק, מעבר לטכנולוגיות שפיתחה, היא שהשכילה להבין בזמן את הערך הטכנולוגי של המוצרים שלה, ואת העובדה, שחייבים לעבור לסביבה אחרת כדי לממש אותו", אומר שפריר.« אפי לנדאו « פגישה וירטואלית עם י.ב.מ « טכנולוגיית המקומות הוירטואליים הוצגה על ידי יוביק לפני שלוש שנים, כאופציה לפגישה בין משתמשים שונים באתר, אולם ההשבחה הלכה דווקא לכיוון העיסקי, עם סיוע ראשוני של אמריקה און ליין - עד שי.ב.מ זיהו את הפוטנציאל