רק לפני מספר שנים, כשדיברו על הישראליות הבכירות ביותר בוול-סטריט הוזכרו בדרך כלל שלושה שמות: טבע, אי.סי.איי וסאיטקס. סאיטקס, לשעבר "ספינת הדגל הישראלית, נשרה זה מכבר מהמירוץ, וכיום היא מדשדשת הרחק מאחור, עם שווי שוק מכווץ של כ-400 מיליון דולר בלבד.
טבע ואי.סי.איי אמנם ממשיכות לתפוס מקום של כבוד בצמרת, אולם לאחרונה נדחקו מעט אחורה, כשאת מקומן תופסות שתי חברות - אמדוקס וקומברס. אמדוקס, עד לפני שנה חברה אלמונית לחלוטין לשוק ההון, הצליחה לא מזמן לכבוש בסערה את הצמרת, כשהיא נושקת לשווי שוק של 5 מיליון דולר.
אלא שמנגד המשיכה חברתה לצמרת, מניית קומברס, לעשות לאט ובהתמדה את דרכה לפסגה, וכעת גם עקפה את אמדוקס בסיבוב. בעקבות גל העליות שרשמה המניה בשבוע האחרון נסחרת כעת קומברס בשווי שוק של 5.4 מיליארד דולר, לעומת שווי שוק של כ-4.8 מיליארד דולר "בלבד" לאמדוקס.
מסע העליות המחודש בקומברס בימים אלו משקף ציפיות לדו"חות כספיים טובים במיוחד, ולא במקרה. לאור ניסיון העבר, לא צריך להיות מופתעים במיוחד אם ניווכח כי קומברס, אשר צפויה לפרסם את תוצאותיה לרבעון הראשון בתחילת יוני, תכה שוב את תחזיות האנליסטים, זו הפעם ה-20 ברציפות.
הצלחתה המסחררת של קומברס מיוחסת ליכולתה להגיע לדומיננטיות ברורה בשוק המרכזי בו היא פועלת - שוק המענה הקולי. על פי ההערכות, נתח השוק של קומברס כיום מוערך בכ-%40, כשמתחרותיה העיקריות, ובראשן לוסנט/אוקטל, משתרכות הרחק מאחור.
ולא שלוסנט לא ניסתה לערער על מעמדה המיוחד של קומברס. במהלך השנים האחרונות ניסה ענק התקשורת האמריקני שוב ושוב לקרוא תיגר על מנהיגותה של של קומברס בתחום התאים הקוליים, אולם עד כה ללא הצלחה.
כיצד אפשר להסביר את יכולתה של קומברס להתמודד בהצלחה עם ענק כמו לוסנט? נראה כי יותר מכל נובע הדבר מיכולת לקרוא את המפה בדייקנות מפליאה, לחשוב תמיד צעד אחד קדימה ולהגיע לשוק בזמן אמת עם פתרונות מעודכנים הדרושים ללקוחות.
יכולת ניהולית מרשימה זו באה לידי ביטוי גם במיזוג עם בוסטון טכנולוג'י האמריקנית, אולי המיזוג המוצלח ביותר שעבר על חברה ישראלית. היכולת להשלים בצורה חלקה מיזוג עם חברה בעלת תרבות עסקית שונה לחלוטין ולהגיע בסופו לקצב מכירות שנתי של 700 מיליון דולר, מלמדת יותר מכל על כושרם הניהולי של מנהליה של קומברס, ובראשם המייסד והיו"ר, קובי אלכסנדר.
את חושיו החדים של אלכסנדר אפשר לראות גם במהלך אשר הולך ונרקם כיום, שבסיומו עשויה קומברס לפצל מתוכה לפחות חברה אחת. ההערכות לגבי הרהארגון המתבצע בקומברס שררו כבר במשך מספר חודשים, אולם רק היום העבירה קומברס הודעה רשמית בנושא.
במסגרת הרה-ארגון המתבצע כעת מתפצלת קומברס למעשה לשתי חברות נפרדות. הראשונה היא קומברס נטוורק סיסטמס, אשר היתה עד כה החטיבה הגדולה של קומברס, ותרמה כ-%90 מהכנסותיה של החברה. קומברס נטוורק סיסטמס תרכז בתוכה את פעילותה המרכזית של החברה - פיתוח שירותים לחברות הטלפונים הגדולות בעולם.
עד כה מדובר היה בעיקר בפיתוח של תאים קוליים, אולם לאחרונה החלה קומברס להעמיק יותר ויותר את פעילותה בתחום של שירותי ערך מוסף, כמו שירותי טלפוניה משולמים מראש עבור מפעילים סלולריים, ושירותים המאפשרים למנויי חברות הטלפון שירותים החורגים מתחום המענה הקולי הרגיל, כמו שליחת פקס ושיגור מסרים באמצעות האינטרנט. שירותים מיוחדים אלה הם האמורים להבטיח את מעמדה הדומיננטי של קומברס בשוק גם בשנים הבאות.
קומברס נטוורק סיסטמס תמנה כ-2,300 עובדים, מתוכם כ-1300 בישראל. כמנכ"ל החברה ישמש פרנסיס ג'ראר, לשעבר מנכ"ל בוסטון טכנולוג'י האמריקנית. כנשיא החברה ומנהל הפעילות הראשי ישמש איציק דנציגר, וסמנכ"ל הכספים יהיה אילון מיכאלי.
החברה השנייה אשר מתפצלת כעת מקומברס היא קומברס אינפוסיס, המרכזת את תחום מערכות ההקלטה וההשמעה הדיגיטליות. תרומתה של פעילות זו להכנסותיה של קומברס צנועה הרבה יותר ומוערכת בכ-%10 לכל היותר. בתחום זה פועלת קומברס אינפוסיס מול חברה ישראלית אחרת - חברת נייס.
בראשה של קומברס אינפוסיס, אשר תכלול כ-600 עובדים בארץ ובעולם, יעמוד אחד מהאישים המזוהים ביותר עם קומברס - כרמל ורניה. ורניה, שישמש כמנכ"ל החברה, ימשיך במקביל לכהן גם כמנהל הפעילות הראשי של קומברס כולה. כמנהל הכספים של קומברס אינפוסיס ישמש יגאל נסים, אשר קודם לכן מילא תפקיד דומה בחברה האם.
למרות שבקומברס טוענים כי המהלך הנוכחי הוא אקט פורמלי גרידא, ומזכירים כי מזה תקופה ארוכה פעלו למעשה שתי החברות כשתי יחידות נפרדות בתוך קומברס האם, ההערכות הרווחות בשוק ההון שונות. על פי הערכות אלה, המהלך הנוכחי הוא רק צעד ראשון בדרך למהלך האמיתי שקובי אלכסנדר מבשל, ואשר בסופו יתבצע גם פיצול במניות, כך שבוול-סטריט תיסחרנה שתי חברות מבית היוצר של אלכנדר.
על פי ההערכות, פיצולה של החברה הקטנה, קומברס אינפוסיס, צפוי תוך כ-6-4 חודשים, כשמאחורי הצעד עומד היגיון עסקי פשוט. קומברס אמנם זוכה לחשיפה הולכת וגוברת בוול-סטריט, ולאחרונה צורפה גם למדד הנאסד"ק 100, המכיל את 100 המניות הכבדות בנאסד"ק, אולם למרות זאת ישנה כיום בוול-סטריט מודעות נמוכה בלבד לפעילותה של החברה בתחום ההקלטות הדיגיטליות.
הערך החבוי הזה הוא העומד ככל הנראה מאחורי המהלך הנוכחי של אלכסנדר, וייתכן שגם מאחורי מהלך אפשרי נוסף. על פי ההערכות, עשויה קומברס לפצל בקרוב מאוד, עוד לפני פיצולה של קומברס אינפוסיס, חברה נוספת.
מדובר בחברת DGM&S האמריקנית, אשר עוסקת בפיתוח תוכנה המאפשרת מתן שירותים דיגיטליים לחברות הטלפון הגדולות, וזאת באמצעות פרוטוקול הנקרא SS7. החברה נרכשה על ידי קומברס לפני כארבע שנים כחברה פרטית, וכיום נסחרות בוול-סטריט מספר חברות בתחום. על פי ההערכות, שוויה של החברה מוערך כעת בכ-250 מיליון דולר
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.