ש"ס נגד המערכת המשפטית

אחד הספרים החשובים למתעניינים במערכת המשפט הישראלית ובתיפקודה בשני העשורים האחרונים, כלל אינו עוסק במערכת זו כשלעצמה, ומחברו אינו משפטן. זהו ספרו של העיתונאי מנחם רהט "ש"ס - הרוח והכוח", המתעד את קורותיה של המפלגה, שהפכה בתוך 15 שנה מרעיון ירושלמי מקומי לשלישית בגודלה בישראל.

דומה, שבכל תולדות מדינת ישראל לא היה גוף פוליטי שהתעמת כה רבות ובצורה כה חריפה עם מערכת אכיפת החוק, כמו ש"ס. חלק מן האירועים ידועים היטב, כגון כתבי אישום נגד אריה דרעי, יאיר לוי ורפאל פנחסי; בחלק מן המקרים, מצביע רהט, בדרך אגב, על זלזולם המתמשך של ש"ס וראשיה בחוק.

כך, למשל, רהט מזכיר שמנהיג הרוחני של התנועה, הרב עובדיה יוסף, פעל בגלוי למען ש"ס בתקופה בה כיהן עדיין כרב הראשי לישראל וכנשיא בית הדין הרבני הגדול. כאשר נקלעה ש"ס למשבר כספי קשה, התרכזה פעילותה הפוליטית בלשכת שר הפנים (דרעי) - שוב בניגוד לחוק. והיו גם מינויים פוליטיים ונפוטיזם.

רהט מציין מספר עובדות שכבר פורסמו בעבר, בעיקר בידי העיתונאי יואב יצחק. רק מעטים יודעים, שדרעי הסכים למינויה של דורית בייניש לשופטת בבית המשפט העליון, משום שכפרקליטת המדינה חתמה עימו על עיסקת טיעון - אשר טורפדה בידי פרקליטו דאז, דן אבי-יצחק. עובדה לא ידועה נוספת היא, שמיכאל בן-יאיר מונה ליועץ המשפטי לממשלה לאחר שדרעי - שכבר היה אז בגדר נחקר בפלילים - נתן למינוי זה את הסכמתו.

המסר העיקרי העולה מן הספר בהקשר המשפטי, הוא רושם קשה ועיקבי של זלזול מתמשך של ש"ס בחוק. יהיו אלו חוקי מימון המפלגות, יהיה זה חוק העונשין או שיהיו אלו תקנות התקשי"ר - בדרך כלל לא היו בהם כדי למנוע מבכירים במפלגה לעשות כמעט ככל העולה על רוחם. וכאשר העזה המערכת להעמיד לדין מי מהם, היתה התגובה הקבועה טענות בדבר רדיפה עדתית. * מיפגש משפטי-דתי יוצא דופן התקיים בשבוע שעבר: אהרן ברק, הרב ישראל מאיר לאו והקאדי הראשי אחמד נטור, לצידם של אנשי דת ומשפט אחרים, דנו בנושא גישור בסכסוכי משפחה. ברק אמר, כי מאחר שרוב סכסוכי המשפחה אינם חוקתיים, מן הראוי ליישב אותם מחוץ לכותלי בית המשפט. ראשי היהדות והאיסלאם הדגישו את חשיבות התא המשפחתי, וקראו להשתמש בגישור כדי לפתור סכסוכים בתחום.

* משרדו של משה שחל מייצג את תחנת הרדיו שמקימים גורמים המזוהים עם השמאל, בראשותם של ירון לונדון ואחרים. המשרד יצר קשר בין המקימים ובין בעלי תחנת "רדיו גל" הפיראטית (ששוב אינה פועלת), ברוך בן-דוד. התחנה החדשה, שכנראה תיקרא אף היא "רדיו גל", תשדר מאוניה מחוץ למים הטריטוריאליים של ישראל, ותשתמש במשדרים ששימשו את "קול השלום" ועברו שיפוץ.

* משרד המשפטים מכחיש את הידיעה שפורסמה בביטאון האחרון של "הגלימה", ולפיה בכוונתו להוציא את נושא הגישור מידי עורכי הדין. המשרד אומר, כי בימים אלו מגבש המרכז הארצי לגישור וליישוב סכסוכים, הפועל במסגרת המשרד, את התקנות ליישום המלצות הוועדה לעניין גישור, בראשות השופטת שרה גדות.

הוועדה המליצה שלא להגביל את תפקיד המגשר לעורכי דין בלבד - ובכך לא קיבלה את עמדת הלשכה - אך סביר להניח, אומר המשרד, שברוב המקרים אכן ימונו עורכי דין לתפקיד. עם זאת, יהיו מקרים בהם יתאימו יותר בעלי מקצועות אחרים: אדריכלים, פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, רואי חשבון ואחרים.