ליאו ליידרמן, כלכלן ראשי, בנק הפועלים: "הריבית לא תשתנה"
לאחר העלייה המפתיעה בנובמבר, גם מדד דצמבר צפוי לעלות ב-0.5%. הוא יושפע מעליות במחירי הלחם, הדלק, תעריפי החשמל, הגז ומחירי התוצרת החקלאית הטרייה. בנוסף תשפיע עלייה עונתית חדה בסעיף ההלבשה וההנעלה, עם סיום כניסת פריטי החורף לחנויות. אולם, הירידה בסעיף הדיור, הריהוט והציוד לבית עקב הייסוף בשער השקל, ימתנו במעט עליות אלה.
הנקודה העיקרית היא שאנחנו לא רואים במדד עצמו עדות מספקת לקפיצה לרמת אינפלציה גבוהה יותר. מכיוון שמדיניות בנק ישראל לא נקבעת לפי המדד האחרון, אלא לפי סביבת האינפלציה החזויה ל-12 ו-24 חודשים קדימה, ובהנחה שתחזיות אלה לא השתנו, סביר לצפות שהריבית במשק תישאר ללא שינוי בחודשים הקרובים.
ורד דר, אסטרטגית ראשית, פסגות-אופק: "הפד ימשיך בהפחתות"
ישנה נטייה בעולם לחשוב שהאינפלציה הגבוהה בארה"ב תאט את קצב העלאות הריבית בארה"ב. למרות זאת, המדד האחרון הן בישראל והן בשווקים אחרים בעולם לא ישפיע לדעתי על הטווח הארוך.
אנחנו עדים לסיפור של אינפלציה מאוד גבוהה גם בישראל וגם במקומות אחרים בעולם, אך זו אינה משנה דבר במחנק האשראי ובמשבר הנזילות העולמי וכן בתחזית שהשוק האמריקני הולך לקראת "נחיתה קשה".
לפדרל ריזרב, להערכתי, לא יהיה מנוס מהמשך תהליך הפחתות הריבית. מצב המשק בארה"ב עוד הולך לקראת החמרה. הפד יוריד את הריבית בדיוק באותו אופן שצפינו לפני פרסום המדד האחרון, בגלל מצב המשק.
בישראל לא מן הנמנע שהריבית תעלה, אך הנקודה החשובה היא שבמתווה של 12 חודשים קדימה, המשבר העולמי ישוב למקום הראשון בסדר הדיונים הכלכליים.
גיל בפמן, כלכלן ראשי, בנק לאומי: "צמיחה נמוכה מהתחזית"
המדד האחרון היה גבוה יותר מהציפיות בשוק ובכללן גם מהציפיות שלנו. מדובר למעשה בהאצה נוספת של תהליך ההתייקרויות שראינו לאורך השנה החולפת, שלוותה בהתנתקות של המחירים בשוק מהדולר האמריקני.
ישנם גורמים נוספים שמשפיעים היום על המחירים, הנובעים בעיקר מייקור שמכתיב צד ההיצע. צד הביקוש, להלן הקונים, מוכנים לשלם היום יותר עבור מוצרים שונים ולמעשה מאפשרים לנקודת שיווי המשקל לעלות בהתאם למה שדורש צד ההיצע.
אנחנו נכנסים לשנה חמישית של צמיחה, עם שיעורי אבטלה נמוכים יותר. השוק היום מוכן להשלים עם ההתייקרויות, בין אם הן נובעות מגורמים כלל עולמיים ובין אם מעליית מחירי הדיור, כתוצאה ממחסור בדירות באזורים המבוקשים.
להערכתנו, הגורם שישפיע יותר בשנה הקרובה הוא הגורם הגלובלי, כמו הצמיחה הנמוכה בארה"ב, שצפויה להעיב על הכלכלה העולמית. אנחנו שמרניים לגבי הצמיחה בישראל וצופים שהיא תעמוד על 3.8% בלבד, מול 4% של בנק ישראל, אבל עדיין הגורם להאטה יהיה אקסוגני ולא ינבע מהאינפלציה בישראל.
בנק ישראל אכזב מעט בשמירה על יעד האינפלציה ולא הצליח לחזות את הנולד. עושה רושם שב-2007 נחרוג מיעד יציבות המחירים, ואם לא יתחילו לקחת את הדברים בידיים, גם 2008 עשויה להסתכם באינפלציה לא קטנה.
שלמה מעוז, כלכלן ראשי, אקסלנס נשואה: "העלאות ריבית רצופות"
המדד מביא לידי ביטוי את העלייה החדה במחירי הסחורות הרכות (חיטה, תירס, מוצרי חלב, וכו') ואת העלייה החדה במחירי הנפט. למעשה כ-0.4%-0.5% מהמדד, כמעט כולו, נובע מהשפעות חיצוניות למשק המקומי ולא מגורמים שנובעים מעליית מחירים בשוק המקומי.
הדולר עלה בימים האחרונים ועוד ימשיך לעלות. להערכתנו, צפוי לחץ נוסף על האינפלציה גם מצד שער החליפין בחודשים הקרובים. האינפלציה לא תעמוד בטווח היעד הממשלתי וצפויה להוביל כתוצאה מכך להעלאת הריבית במשק מספר פעמים ברציפות.
ד"ר מיכאל שראל, הראל ביטוח ופיננסים: "אינפלציה של 4%"
המדד האחרון היווה הפתעה גדולה גם מבחינתנו וגם מצד יתר החזאים. הדבר מלמד על כך שסביבת האינפלציה גבוהה יותר מההערכות הקודמות, גם מאלה של בנק ישראל.
רק בשבוע שעבר פרסם בנק ישראל את פרוטוקול ישיבת הריבית, שבה דיבר על לחצי אינפלציה מתונים. האינפלציה הנוכחית עשויה לשנות את ההיערכות שלו. האינפלציה השנתית ככל הנראה תחרוג מהיעד כבר בחודש הבא והסטייה תלך ותגדל בחודשים הקרובים, כך שהאינפלציה השנתית בחודשים הקרובים תגיע לרמה של כ-4%.
ישנם שני גורמים משפיעים על האינפלציה בחודשים האחרונים: הראשון הוא ייקור במחירים והשני הוא התחזקות השקל, מה שככל הנראה יוביל להעלאות ריבית של בנק ישראל, שינסה להחליש את השקל.
אם שער החליפין לא יגיב להעלאות הריבית, ייתכן שנראה מספר העלאות ריבית רצופות.
שוק האג"ח הגיב הבוקר למדד עם ירידות חדות במיוחד באפיק השקלי, ולפחות בטווחים הבינוניים ישנה ירידה חדה מדי של האג"ח השקלי. השוק מתמחר העלאות ריבית של בנק ישראל בשנתיים-שלוש הקרובות מעל מה שנראה בגדר הסביר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.