תשובה מול דנקנר

סיפור של הפכים: תשובה הפך לאחד מיצרני הערך הגדולים בשוק ההון וליקיר מדורי הכלכלה. משפחת דנקנר הפכה שם נרדף לסכסוכים פנימיים, הפסדי עתק והתחייבויות ענק לבנקים

אפשר להסתכל על העברת השליטה בדנקנר השקעות כעל מקרה נוסף שבו נחלץ יצחק תשובה לעזרתו של מכר ותיק, שמואל דנקנר. לפחות בכל הנוגע לטיפוח קשרים במגזר העסקי, שותפות בבנק הפועלים אף פעם לא הזיקה לדנקנרים.

תשובה, שחב לבנק את רכישת השליטה בקבוצת דלק , עסקה שהפכה אותו בהמשך לאחד מאנשי העסקים החזקים במשק, כבר נחלץ פעם או פעמיים לעזרתו של דנקנר בשנים האחרונות, אם במתן הלוואה כנגד מניות דנקנר השקעות (במחיר כפול ממחיר השוק) ואם ברכישת מחצית ממניות השליטה במת"ב, לאחר שדנקנר השקעות נקלעה לגרעון עמוק בהון העצמי.

ברם, בהיבט רחב יותר, מציב תשובה בפניו של דנקנר מראה שוודאי איננה גורמת נחת רבה ליזם הוותיק. קשה לחשוב על ניגוד גדול יותר מזה שמסמלים כיום השניים. שש השנים הטובות של תשובה, מאז רכישת השליטה הסנסציונית בחברת דלק, הפכו את מי שנחשב עד אז לקבלן ממונף וגרף כותרות בעיקר כפטרון קבוצת הכדורגל של מכבי נתניה, לאחד מיצרני הערך הגדולים בשוק ההון וליקיר מדורי הכלכלה.

כמעט כל מה שהשקיע בו הפך מאז לזהב (למעט "התחלקות" בעסקי ההיי-טק) ולצד לב לבייב מייצג תשובה כוח חדש במגזר העסקי, שאיננו נרתע מביצוע השקעות עתק בחו"ל ושתפס את מקומה של האריסטוקרטיה הוותיקה.

שמואל דנקנר לעומתו, מייצג את מי שנחשבה במשך שנים ארוכות לאחת מהמשפחות רבות העוצמה וההשפעה במשק, אך הפכה בשנים האחרונות שם נרדף לסכסוכים פנימיים חריפים, הפסדים כבדים בעסקי התקשורת והנדל"ן והסתבכות בהתחייבויות ענק לבנקים.

דנקנר השקעות, בעבר ספינת הדגל של עסקי המשפחה, נסחרה הבוקר בשווי של כ-40 מיליון דולר בלבד, לעומת כ-800 מיליון דולר שווי שמעניק שוק ההון לדלק של תשובה, על עסקי האנרגיה, הרכב, הנדל"ן והתשתיות שלה.

לא כך היו הדברים בחודש פברואר 98'. מעמדה הרם של משפחת דנקנר בקהילייה העסקית, באותה עת, נבע גם מעסקה לרכישת השליטה בבנק הפועלים חודשים ספורים קודם לכן, בה נטלה חלק במסגרת קבוצת אריסון-דנקנר.

אחד הצעדים המשמעותיים הראשונים שביצעו בעלי הבית החדשים בבנק, היה מכירת אחזקותיו המסורתיות של הפועלים במעצמת האנרגיה דלק, בה שלט עד אז במשותף עם קבוצת אי.די.בי של משפחת רקנאטי.

בנק הפועלים לא הסתפק במכירת המניות לתשובה, אלא אף ארגן עבורו את המימון לרכישה וההמשך ידוע: לאחר מאבק קצר נכנעו הרקנאטים ואיפשרו לתשובה להשלים את ההשתלטות. בהמשך ידע לנער את החברה, לחלק דיבידנדים למכביר ולהכניסה לפעילויות חדשות ורווחיות. נכון להיום נחשבת דלק לאחד הגופים היחידים במשק שמסוגל להרים ברגע עסקה בהיקף של עשרות מיליוני דולרים.

עבור משפחת דנקנר היו שנות עלייתו של תשובה טובות הרבה פחות. זרע הפורענות, שגורם למשפחה לממש כעת את אחזקותיה בדנקנר השקעות, נטמן לפני כמעט חמש שנים - עסקה שהוביל שמואל דנקנר לרכישת מניותיו של נוחי דנקנר בחברת דנקנר השקעות בהשקעה של 88 מיליון דולר.

עסקה שהכניסה את בני המשפחה לחובות אישיים עצומים מהם הם נדרשים כעת להיפרע והיוותה עבור נוחי מקפצה נוחה בדרך לרכישה המזהירה של מניות השליטה בקבוצת אי.די.בי אשתקד.

יתר הדנקנרים נותרו לבוסס בחובות ובסכסוכים. לאחר נפילתה של עסקת אלרן, שנועדה לאגד את השליטה בחברות המשפחתיות תחת קורת גג אחת ולהעביר את חובותיהם האישיים של הדנקנרים לחברת האחזקות, מוכרים כעת הדנקנרים נכס ראשון בדרך להתפנות ממרכז הבמה העסקית.

לאחר המכירה תישאר המשפחה המפולגת בעיקר עם דור כימיקלים המאכזבת וכמובן תעשיות מלח, השותפה בבנק הפועלים, שגם לגביה מתנהלים, ככל הידוע, מגעים להכנסת שותף.