זה נשמע בלתי סביר בעליל, ובכל זאת - לא פחות משלושה אישים רציניים מאוד השמיעו את ההערכה הזו באוזנינו בימים האחרונים. שלושתם - שני פקידים בכירים בבנקים הגדולים, ואחד מאנשי העסקים הדומיננטיים במשק - סבורים כי המשק נמצא על סף מיתון עמוק, שילווה בשיעורי אינפלציה אפסיים. "בין פלוס %2 למינוס %2", כפי שהגדיר זאת אותו איש עסקים.
שלושתם, אגב, כבר פועלים בהתאם להערכה שלהם: אם באמצעות הורדת מחירים והקדמת מכירות כעת, לפני שגם המתחרים יבינו את המצב ויורידו את מחיריהם, או אם באמצעות שינוי מבנה המימון שלהם ומעבר לגיוס בריבית צמודה למדד לטווחים קצרים (ריבית שעשויה להתברר בדיעבד כזולה - על אף שהיא עומדת כיום על כ-%6 ריאלית - במקרה שהאינפלציה אכן תהיה מאוד נמוכה).
המאפיין את שלושתם הוא, קודם כל, אמונה עזה בבנק ישראל. אמונה כי הבנק המרכזי ידבוק במדיניות המוניטרית המרסנת שלו, ובכך ימנע מהמשק להתאושש, וימנע גם כל אפשרות של פיחות בשער השקל (שתי תוצאות, אגב, שעולה מהן הרבה מאוד ביקורת לגבי המדיניות הנוכחית של בנק ישראל, והכיוון שאליו הוא מוליך את המשק).
להערכתם, שער השקל יעלה בשיעור האינפלציה במקרה הטוב, בהחלט סביר שהוא אפילו יתווסף, ואילו בתחום המשקי המשבר ילך יעמיק. שני הגורמים הללו כאחד יפעלו לריסון מואץ של האינפלציה.
על הכוח שמפעיל בנק ישראל על האינפלציה הם מוסיפים את הכוחות הלוחצים מן החוץ: לראשונה מזה שנים ארוכות מייבאת ישראל דפלציה מחו"ל. המשבר במזרח אסיה כבר הביא לירידה משמעותית במחירי חומרי הגלם בעולם, ובראשם הדלק למוצריו.
במקביל גברה מאד התחרותיות בעולם, ויצואנים נאלצים להתמודד עם מחירים נמוכים יותר בשוקי היצוא, ממש כשם שיבואנים מצליחים לייבא היום במחירים נמוכים בהרבה מאלו שהיו בעבר. בעיקר מדובר ביבוא מהמזרח, לאחר גל פיחותי המטבע הגדול שהיה שם. מאחר שליבוא יש מרכיב מרכזי בתוצר הישראלי, הרי שירידת מחירי היבוא צפויה להשפיע ישירות על רמות המחירים בארץ.
וגם כך, סובלים המחירים בארץ מלחץ משמעותי: בנדל"ן המחירים דורכים במקום, וההערכות הן כי הם צפויים לרדת בקרוב. "זאת רק שאלה של נקודת השבירה. עד עכשיו קבלנים העדיפו שלא למכור, ולא להוריד מחירים, והבנקים והמימון המט"חי מאוד עזרו להם. פשוט לא היה לחץ למכור. אבל גם פה הזמן הולך ואוזל, ואנחנו כבר רואה קבלנים שנשברים ומורידים מחירים" - אמרו לנו.
היבוא, כאמור, מוזל. ההתייקרויות הממשלתיות נוגעות לחלק הולך וקטן מן המוצרים והשירותים במשק, והירידה בביקושים מורגשת כבר בכל המגזרים. בקיצור, הלחץ המשקי הוא גדול. האם גדול מספיק כדי להעביר את מדינת ישראל לסביבת אינפלציה קרובה לאפס? קשה להאמין, אבל מתברר שיותר ויותר גורמים במשק מאמינים בכך.
«מירב ארלוזורוב« דפלציה בישראל?
«
«מירב ארלוזורוב« דפלציה בישראל?
«
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.