המדד הנמוך של חודש אוגוסט, לכשעצמו, לא מוכיח יחס תחלופה בין צמיחה לאינפלציה, כפי שכמה מהפרשנים ניסו לקשור. מדד של חודש אחד הוא תופעה מקרית; ובאופן מצטבר, מדצמבר 96', נמדדה עליית מחירים של %6.4. עד לסיום השנה, נותרו עוד 4 חודשים. מה שמבטיח, סיכום שנתי שאינו נופל בהרבה מ-%10.
סיכום כזה משתלב היטב במדרגת האינפלציה של 1992 עד 1996 - כ-%10 עד %12 לשנה. יוצא מכאן, שהמשק אמנם נמצא במיתון, אך האינפלציה ממשיכה במעגל הרגיל שלה.
נמיכותו של המדד בחודש האחרון, מושפעת במידה רבה מגורמים עונתיים. בדרך כלל, מדדי הקיץ - בין יוני לספטמבר - משקפים הוזלה עונתית בסעיף ההלבשה וההנעלה, וריפיון כללי כתוצאה מהחופשות והחום. ברוב המקרים, וגם הפעם, הוזלת הירקות והפירות נמשכת עד ליולי, ומאוגוסט ואילך, מחיריהם מטפסים עד להבשלת התוצרת החורפית. הפעם, הוזלת ההלבשה קיזזה מהמדד 0.3 נקודות האחוז. גורם מרגיע נוסף הוא שחיקה של %0.4 בשער הדולר - ממוצע אוגוסט מול ממוצע יולי.
הדולר הוא בעצם השחקן הראשי בדרמת המדד שהתחוללה בחודשים האחרונים: מדדים גבוהים מהרגיל ביוני-יולי, ונפילה באוגוסט. השפעת הדולר מומחשת היטב במחירי הדירות מהסקר, שהגיעו לשיא זינוקם דווקא בפרסום האחרון ליוני-יולי (%2.0). כזכור, נתוני הסקר נאספים בפיגור מסויים, ושיא זינוקו של הדולר (במונחים חודשיים ממוצעים) התרכז ביולי.
השפעתה המעוררת של המדידה מהשטח, נוטרלה על ידי האומדן המשלים למחירי הדירות בחודש אוגוסט, שמתבסס ברובו על שער הדולר. ובנוסף, שכר הדירה, שמגיב לדולר באופן שוטף, ירד באוגוסט ב-%0.1. כך, שמדד הדיור הכולל עלה החודש רק ב-%0.3, ומשך את כל מדד המחירים לצרכן כלפי מטה.
הדולר, שמרים את המדד בחודש אחד, הוא שמפיל אותו בחודש הבא. עובדה זו, היא שצריכה לעמוד בבסיס הערכת המדד לחודשים הבאים. במצבו הנוכחי של שער החליפין, יותר ויותר אנשים מאמינים כי מתקרבים לרגע של אמת, שבו הממשלה תיאלץ ליזום סידרת פיחותים, או שתיגרר אליה על ידי כוחות מבחוץ. אם התסריט הזה אמנם יתגשם, האינפלציה עוד תחרוג למדרגה חדשה יותר גבוהה. «תמר בן-יוסף«
מדינה דולרית
«
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.