פשרה בתביעה הייצוגית: שטראוס תייצר מוצרים לחולי צליאק לפחות 3 פעמים בשנה

בבקשה לתביעה הייצוגית נטען כי מוצרי מאפה כשרים לפסח של שטראוס הכילו גלוטן ברמת המסכנת חולי צליאק

שטראוס-עלית תערוך מבצע צרכני לתקופה של שנתיים, שבמסגרתו היא תייצר מוצרים יעודים לחולי צליאק לפחות שלוש פעמים בשנה, ותמכור אותם במחיר זהה למחיר המוצרים המקבילים בשוק, למרות שעלות ייצורם גבוהה הרבה יותר. כך סוכם בהסדר פשרה שהושג בתביעה הייצוגית נגד שטראוס-עלית בשמם של חולי הצליאק, בטענה שמוצרי מאפה כשרים לחג הפסח של החברה הכילו שרידי גלוטן ברמה המסכנת את החולים.

בהסדר, שהוגש היום (ג') לאישור בית המשפט המחוזי בת"א, ממליצים הצדדים לאשר תשלום תגמול לתובעים הייצוגים בסך 50 אלף שקל ושכר טרחה לבאי-כוחם, עוה"ד מוטי ובתאל קניאל, בסך 150 אלף שקל.

צליאק היא מחלה בה מפתחים אנשים רגישות לגלוטן, חלבון המצוי בחיטה, שעורה ודגנים נוספים. גלוטן פוגע במעיים וגורם לאי ספיגה של מזון, וחשיפה לשיעור מזערי של גלוטן עלולה להזיק לחולי צליאק.

התובעים, בני הזוג אפרת ויהושוע פלד, הורים לשני ילדים חולי צליאק, טענו כי הם צרכו ופלים, עוגות, פסק זמן וכיף-כף כשרים לפסח מתוצרת שטראוס-עלית, בהסתמך על כך שמדובר במוצרים נטולי גלוטן. ואולם, בדיעבד התברר כי המוצרים עלולים להכיל גלוטן בשיעור גבוה מהמותר לחולי צליאק. כתוצאה מכך, טענו התובעים, נגרמו להם חרדה, חשש כבד למצבם של ילדיהם ועוגמת נפש מחוסר יכולתם להמשיך ולצרוך את המוצרים.

בתגובה טענה שטראוס-עלית כי התובעים לא צירפו כל ראיה על הימצאות רמות גלוטן גבוהות במוצרים. לדבריה, "הראיה היחידה שיש בידי התובעים היא המודעה בעיתונים, שהחברה פירסמה מתוך זהירות יתר והתחשבות, ובה הודיעה לציבור חולי הצליאק כי ייתכן שיש שאריות גלוטן במוצריה הכשרים לפסח".

שתי קטגוריות

בהסדר הפשרה ציינה שטראוס-עלית כי לפנים משורת הדין ומתוך תחושת מחויבות עמוקה לחולי הצליאק, היא הסכימה להגיע עם התובעים להסדר, המסתמך על חוות דעת מומחים. לפי חוות דעת זו, מוצרי מזון המכילים פחות מ-20 חלקיקים למיליון גלוטן נחשבים כמוצרים ללא גלוטן והם בטוחים לצריכה לחולי צליאק.

לפי ההסדר, שטראוס-עלית תערוך מבצע צרכני לתקופה של שנתיים, שבמסגרתו היא תייצר מוצרים יעודים לחולי צליאק בהתאם לחוות הדעת, לפי שתי קטגוריות:

* מוצרים שייוצרו לפחות פעמיים בשנה - במהלך הרבעון הראשון ובמהלך הרבעון הרביעי - בהיקף ייצור של לפחות 40 טון בשנה. המוצרים הם: מקופלת, שוקולד פרה חלב ושוקולד פרה מריר.

* מוצרים שייוצרו פעם בשנה לקראת חג הפסח: ופלים שוקולד - לפחות 70 טון בשנה; שקית מיקס מעורב, מיני כיף-כיף - לפחות 30 טון בשנה; ומיני פסק זמן - לפחות 20 טון בשנה.

החברה התחייבה לעשות מאמץ לייצר יצור מיוחד של מוצרי הקטגוריה הראשונה יותר מפעמיים בשנה; וכן להוסיף מוצרים נוספים שתכולת הגלוטן בהם תתאים לחולי צליאק. (ת.א. 1426/06).