ביה"ח ביקור חולים בירושלים יימכר לקבוצת הרצברג ב-20 מיליון דולר

ההסתדרות: נתנגד להסכם בכל כוחנו, כי הוא אינו כולל תשלום זכויות הפנסיה לגמלאי ביה"ח

הכנ"ר עו"ד שלמה שחר מבקש בביהמ"ש המחוזי בירושלים לקבוע דיון דחוף לאישור מכירת ביה"ח ביקור חולים לקבוצת הרצברג. נציגיה הפקידו בידיו טיוטת הסכם בצירוף ערבות בנקאית ע"ס מיליון דולר.

הקבוצה כוללת את הירושלמים צבי סנד ורמי בן-דוד, שהיו בעלי מלון בגוש קטיף; ג'ק ג'מאל; הרב דניאל ביטון, העומד בראש מוסדות "אורות התשובה" בירושלים; וישראל הרצברג.

היא מציעה לשלם עבור ביה"ח, כולל מבנים, ציוד ומוניטין, 20 מיליון דולר לאורך 10 שנים, בליווי ערבויות מתאימות. מקדמה בסך 2 מיליון דולר, תשולם עם אישור המכירה בידי ביהמ"ש.

הקבוצה מתחייבת להפעיל את ביה"ח כעסק חי לפחות חמש שנים, ו-13 שנים נוספות אם יגיע לרווחיות. כן התחייבה להעסיק 60% מ-650 המועסקים כיום.

בהסכם יש סעיף נוסף, הדן באפשרות שמבני ביה"ח, המוגדרים הקדש, לא יועברו לבעלות הרוכשים תוך שבע שנים, עקב בעיות משפטיות. אז תופחת התמורה שהם ישלמו לקופת הפירוק, לפי תנאים שטרם נקבעו.

פרשת ביקור חולים החלה לפני שנתיים, כשעמותת ביה"ח נקלעה לחובות של 200 מיליון שקל, ולחובות פנסיה בהיקף אקטוארי דומה. בנובמבר 2003 מינה ביהמ"ש המחוזי בירושלים את שחר כמפרק זמני לעמותה.

עם מינויו, היה חשש שלא ניתן יהיה להפעיל את ביה"ח כעסק חי, אך תוכנית הבראה שהכין הביאה לאיזון הפעילות, וביוני 2004 פירסם שחר הזמנה להציע הצעות רכישה.

הוגשו שתי הצעות - של קופ"ח מאוחדת ושל הרב גרשון לידר, מנכ"ל ביה"ח לניאדו בנתניה - אך הן לא עמדו בתנאי המכרז. גם הצעה שלישית, של הרב מרדכי אלבוים, לא הבשילה להסכם.

הקבוצה הרביעית, הרצברג, חתמה על טיוטת ההסכם באמצעות נציגת הכנ"ר, עו"ד סיגל יעקובי, ובהשתתפותם של מנהל ביה"ח, ברי בר-ציון, עו"ד יעקב שפיגלמן, בא-כוח הכנ"ר, ורו"ח עובד בן-דוד, המלווה את הפירוק.

יו"ר האגף לאיגוד מקצועי בהסתדרות, עופר עיני, מסר בתגובה להודעת הכנ"ר, כי ההסתדרות תתנגד בכל כוחה להסכם, כי הוא אינו כולל תשלום של זכויות הפנסיה לגמלאי ביה"ח. אלו זכויות יסוד שאינן נתונות לשום פשרה", אמר.