תנובה תממש נדל"ן בהיקף 500 מיליון שקל להקטנת האובליגו בסך 1.5 מיליארד שקל

משנה למנכ"ל תנובה, עברי גורן: נסיים את 2005 עם רווח נקי שעולה על 160 מיליון שקל - וזאת אחרי מחיקה של 21.5 מיליון שקל בשל חובות קלאבמרקט, ובהפחתה מלאה של המחלבה החדשה " מתכוונת לצמק החוב ל-630 מיליון שקל עד 2010

תנובה תממש נדל"ן בהיקף של כ-500 מיליון שקל באופן שיקטין את האובליגו שלה, העומד היום על 1.5 מיליארד שקל. כך עולה מתוך תוכנית החזר השקעות שנחשפה בפני "גלובס" על-ידי ליעד כהן, מנכ"ל תשלובת החלב ועברי גורן, המשנה למנכ"ל תנובה.

חובותיה של תנובה הם לבנק הפועלים ובנק לאומי, שני הבנקים שמעוניינים להיכנס להשקעה בתנובה במסגרת מהלכיה להכנסת משקיע פיננסי לחברה.

החוב לבנק הפועלים מסתכם ב-800 מיליון שקל ואילו החוב לבנק לאומי מסתכם בכ-700 מיליון שקל.

"תנובה מייצרת תזרים מזומנים של 200 מיליון שקל נכון ל-2005", אמר גורן. לדבריו, החברה עומדת לסיים את שנת 2005 עם רווח נקי שעולה על 160 מיליון שקל, על מחזור של 5 מיליארד שקל, וזאת אחרי מחיקה של 21.5 מיליון שקל בשל חובות קלאבמרקט כלפיה, ובהפחתה מלאה לראשונה של המחלבה החדשה שהוקמה. ללא הפרשה זו היה הרווח הנקי של תנובה לשנת 2005 מסתכם ב-181.5 מיליארד שקל, בהשוואה לרווח נקי של 160 מיליון שקל אשתקד.

התוצאות מלמדות על שיפור בשורה התחתונה

תוצאות אלה מלמדות על שיפור בתוצאות השורה התחתונה. הרווח הנקי במחצית הראשונה של השנה עלה מ-56 מיליון שקל אשתקד ל-61 מיליון שקל, בעקבות תוכנית ההתייעלות המקיפה שהחלה תנובה ליישם השנה.

"כבר לפני חמש שנים, כשתנובה קיבלה החלטה אסטרטגית לשדרג את כל מערך המחלבות שלה, הוחלט כי המקורות למימון השקעה יהיו הבנקים", מסביר עברי גורן.

"כבר אז הוצגה תוכנית מסודרת להחזר החוב. האובליגו הוא אובליגו של השקעות שמחזירות את עצמן על-ידי ירידה בהשקעות השוטפות של תנובה. השנה יש ירידה בהשקעות השוטפות של תנובה ב-100 מיליון שקל שבא לידי ביטוי בתזרים המזומנים".

הסיבה לירידה בהשקעות השוטפות נובעת מכך שהשקעה במחלבות חדשות קטנה מהשקעה הנדרשת בשבעה מפעלים ישנים בני 70 שנה. החברה הקימה חטיבת נדל"ן שתפקידה להשביח ולממש נכסים שהתנו עקב כינוס שבע המחלבות שהיו לשלוש מחלבות מתמחות וכן כינסו המרכזים הלוגיסטים למרכז הפצה גדול אחד.

מחלבת ירושלים תימכר לקבוצת חרדים ב-135 מיליון שקל

"לתנובה מעולם לא היו יומרות להיות חברת נדל"ן ולהחזיק בו למרות שאינה משתמשת בנדל"ן לפעילות השוטפת. היה ברור שהנדל"ן ישמש אחד המקורות לכיסוי ההשקעות", אומר ליעד כהן.

על-פי המידע שהועבר ל"גלובס" על הפרק עומדת מכירה של 6 נכסי נדל"ן. מחלבת ירושלים נמכרת לקבוצת חרדים מקנדה בסכום של 135 מיליון שקל. מלוא תמורת המכירה תועבר לתנובה עד ספטמבר 2006, כאשר 30% ממנו התקבל כבר השנה.

מתחם נדל"ני נוסף הוא ביל"ו סנטר, ששימש מרלוג ירקות ופירות של תנובה. בעיסקה, שעומדת להיסגר, תמכור תנובה לחברת איזורי נדל"ן את המרכז, לאחר שאת פעילותיה העבירה למרלוג החדש בפתח תקווה.

נכס נדל"ני נוסף שמוכרת תנובה הוא המרלוג הישן בפתח תקווה. נכס זה נמכר לגמול ב-100 מיליון שקל.

נציין, כי עסקה זו עוד טעונה אישור תבה. שלוש עסקאות אלה שכבר סוכמו אמורות להזרים סכום של 350 מיליון שקל לכיסוי חלק מהאובליגו.

על הפרק: מכירת מתחם השוק הסיטונאי ומחלבת תל-אביב

עוד בתוכנית מכירת מתחם השוק הסיטונאי בתל-אביב, שמוערך ב-250 מיליון שקל. עוד נכס שעומד למכירה הוא השוק הסיטונאי בירושלים, וכן מתחם המחלבה בחוף שמן בחיפה שהתפנה במסגרת כינסו המחלבות.

בנוסף צפויה תנובה למכור את מחלבת תל-אביב, שבשלב זה קשה להעריך את שוויה בשל שינוי הייעוד של המתחם בתבה לאיזור משרדים. "מחיר המשרדים כרגע לא גבוה, ולכן אנחנו לא ממהרים למכור את הנכס.

"יכולנו לעשות מכירת חיסול, אבל אנחנו לא בלחץ לממש. למישהו יש אינטרס להפוך זבוב לפיל. הרעיון שלנו הוא לממש את הנדל"ן בזהירות".

בהתייחס לגובה החוב לבנקים שעומד על 1.55 מיליארד שקל, אומר עברי גורן: "החוב הזה מצחיק במונחים של חברה שמגלגלת מחזור של 5 מיליארד שקל וההון העצמי שלה עומד על 2.5 מיליארד שקל. "אם תנובה מורידה חוב של 500 מיליון שקל באמצעות מכירת נכסי הנדל"ן שהתפנו לה, ויש לה בנוסף עודף מזומנים של 200 מיליון שקל בשנה, זה מספיק מבחינתנו להקטנת האובליגו. בקיזוז השקעות חדשות גדולות שאנחנו מתכוונים לעשות יגיע האובליגו ל-630 מיליון שקל עד 2010".

עם החברות-בנות של תנובה נמנות כיום טירת צבי, סנפרוסט, הרדוף, אוליביה, עוף הגליל (מאמא עוף), וחברת הבשר. הפעילויות המפסידות כיום בתנובה הן מפעל המזון האורגני הרדוף, שבו נכנסה תנובה כשותפה, חברת הרטבים אוליביה ומפעל חלב הסויה, מג'יק סוי, שתנובה רכשה לפני כשלוש שנים.

טירת צבי: רווח של 8 מיליון שקל השנה

טירת צבי הוא המפעל היחיד מקרב מפעלי מעדני הבשר בארץ (זוגלובק, עוף טוב, יחיעם) שצמח השנה בקטגוריה סטגנטית. צמיחה זו באה לידי ביטוי גם במכירות וגם ברווח. השנה תרוויח טירת צבי 8 מיליון שקל על מחזור מכירות של 130 מיליון שקל, בהשוואה לרווח של 5 מיליון שקל אשתקד על מחזור של 110 מיליון שקל.

גם החברה-בת סנפרוסט צמחה השנה ב-10% מ-8 70.8 מיליון שקל ל-75.7 בסיכום חצי שנתי. תנובה, שנכנסה כשותפה בחברת הרדוף בהשקעה של 8 מיליון שקל, מדווחת כי ברבעון האחרון של 2005 החברה תגיע לאיזון, ובשנה הבאה כבר תעבור לרווח. "הכניסה להרדוף היא אחת הפעילויות שאנחנו יותר משמחים שנכנסנו אליה. זו קטגוריה בצמיחה, וכל העולם הולך לשם".

ההשקעה הבעייתית בשנים האחרונות - מפעל מג'יק סוי

אחת ההשקעות הבעייתיות של תנובה מהשנים האחרונות היא הרכישה של מפעל מג'יק סוי ב-9 מיליון דולר. ההשקעה העצומה בחברה נעשתה על בסיס הנחת עבודה שקונצרן אלפרו, השולט בתחום חלב הסויה, ייכנס אף הוא שותף במיזם יחד עם תנובה, אולם הסכם בנושא זה לא יצא לפועל, והתוצאה - המפעל עובד כיום מתחת לכושר הייצור שלו.

כיום מהווה תנובה 34% משוק משקאות הסויה. "בשני הרבעונים האחרונים לא היה צורך במזומנים לפעילות השוטפת", אומר ליעד כהן. "המפעל אמור להתחיל לייצא ולעבור לרווח במחצית הראשונה של 2006".

בכירי תנובה חשפו גם את התוצאות של מאמא עוף, שהביאה השנה ליציאתה של אסם מפעילות בתחום ייצור מוצרי העוף, לאחר שמכרה את חלקה בעוף טוב, המתחרה.

מאמא עוף מחזיקה כיום בנתח של 60% משוק מוצרי העוף המעובדים. מכירות החברה יסתכמו השנה ב-130 מיליון שקל לעומת 120 מיליון שקל אשתקד. החברה תרשום רווח של 8 מיליון שקל לעומת 6 מיליון שקל אשתקד.

בהתייחס לחברת הבקר שהוקמה בתנובה בהשקעה של 160 מיליון שקל ומוצריה הושקו במרץ האחרון נמסר, כי קצב המכירות השנתי עומד היום על 100 מיליון שקל. הפסדי מפעל הבקר, שעדיין אינו עובד בתפוקה מלאה אלא נמצא בתקופה הרצה, מסתכמים מאז תחילת השנה ביותר מ-4.5 מיליון שקל. על-פי התכנית העסקית, היא אמורה לעבור לרווח החל מהשנה השלישית. "