הקוסם דויד קופרפילד ידוע בשל מבצעיו המופלאים, מעבר דרך החומה הסינית והעלמת פסל החרות. לכל מעשה קסמים ממין זה קודמת הכנה ממושכת ויקרה אשר מאפשרת לקופרפילד לאחז את עיננו תוך משיכת תשומת ליבנו מהדבר האמיתי.
משרד האוצר, ואגף התקציבים, פועלים באותה שיטה של ההעלמה, בעיקר של החלטות אשר אינן אהודות עליהם. לשיא הגיעו לאחרונה כשהצליחו להעלים מסילת רכבת שלמה. המדובר במסילת הרכבת מעכו לכרמיאל. שבע שנות יסורים עברו על הקו מיום שהחליט שר התחבורה, אפרים סנה, לקדמו. כל השנים התנגדו אנשי האוצר לקו עד שבא ראש הממשלה לשעבר, אריאל שרון, וכפה אותו עליהם.
ב-2003 נקבע הקו כפרויקט בעל חשיבות לאומית. ב-2004 החליטה אותה ממשלה על תוכנית חומש לרכבת ישראל בהיקף 20 מיליארד שקל.
בבסיס התוכנית היה הרצון לחבר את ערי הפריפריה הגדולות למרכז ונכלל בה ביצוע המסילה מעכו לכרמיאל. שרון עמד על כך כי על התוכנית יתבצע מעקב צמוד כך שתבוצע בלוח זמנים שנקבע. ב-2005 עלו לכותרות החריגות הצפויות בתוכנית הפיתוח של הרכבת, בתחקיר "גלובס", וכן פרט "קטן" שנשכח - המסילה הרביעית באיילון.
ומי היה הקו הראשון להקפאה תחת הטענה שהוא "בעל כדאיות כלכלית נמוכה מאד" ? הקו לכרמיאל (יש להודות על האמת. כל ההתיישבות בגליל אינה כלכלית וניתן לשקול לקצר מרחקים למרכז ולהתחיל את ההתכנסות דווקא ממנה). אך אז היה עדיין מי שישמור שהחלטות הממשלה יקוימו.
רצה הגורל, ובעקבות ההתנתקות הוחלט על בחירות חדשות. ראש הממשלה שרון אושפז ובמקומו מונה ממלא מקום - אהוד אולמרט, אשר אך לפני שנה הכריז כי "לאוצר יש עוצמה יותר מלראש הממשלה".
הבחירות היו בפתח ואנשי האוצר ניסו להעלים את הקו. מיד לאחר הבחירות בעוד הרכבת הממשלה בעיצומה, מיהר ראש אגף התקציבים באוצר והודיע על הגדלת תקציב הרכבת. אך מה לא נכלל בתוכנית? ניחשתם נכון. הקו לכרמיאל.
על חשיבות הרכבת כאמצעי בלעדי לקרוב הפריפריה למרכז, כבר נכתבו הררי מילים. הניסיון המצטבר בארץ ובעולם הוא שחברות גדולות ותעשיות מפותחות שואפות תמיד להימצא באזור צמוד למסילת ברזל, רצוי כזו המובילה לשדה תעופה. למקום בו זורמות השקעות יוצרות תעסוקה זורמים גם עובדים , חברות בנייה ועסקים נילווים.
בחמש השנים האחרונות נמצאות ערי הגליל בסטגנציה קשה אותה לא ניתן לפתור בכלים הקיימים היום. שיחות רבות שקיימנו עם יזמים ומשקיעים פוטנציאליים הבהירו שהכוונה לחבר את כרמיאל והגליל כולו למרכז ע"י רכבת מהווה גורם מכריע בשיקולים אם להשקיע בעיר.
ממשלות ישראל לדורותיהן מכריזות על הצורך לחזק את הגליל אך עתה, בהגיע עת הביצוע של המרכיב האולטימטיבי בתוכנית, כזה המהווה "חכה" ולא "דג", האם תניח הממשלה לקסם העלמת הקו להצליח?
האם מקרה הוא שמכל הפרויקטים שנכללו בתוכנית הפיתוח המעודכנת של הרכבת, רק הקו לכרמיאל והגליל, שהוא הפרויקט המסילתי היחידי בצפון, הוקפא?
אולמרט, ושאר השרים צריכים להנחות כי הקו יבוצע לפי לוח הזמנים המקורי - עד סוף 2008.
הכותב הוא מהנדס העיר כרמיאל
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.