רכבת ישראל ביטלה את שיטת המכרזים - "שיטת הכמויות" ותנהל את מכרזיה החדשים בשיטה המכונה "הנחה מאומדן לפי פרקים". לפי שיטה זו, הצעת המחיר היא למעשה הנחה מאומדן ביצוע העבודות, שיעשה מתכנן הפרויקט.
שינוי השיטה בא כדי להתמודד עם מניפולציות של מתמודדים, הצעות מחיר לא-ריאליות וחוסר וודאות לגבי המחיר הסופי.
הרכבת תפרסם אומדן עלות לכל פרק במכרז, והמציע יקבע את שיעור ההנחה שייתן לרכבת בכל פרק. הרכבת קבעה, כי שיעור ההנחה בפרק לא יעלה על 30%.
נגד רכבת ישראל הושמעה ביקורת חריפה על ההתנהלות בניהול המכרזים בעיקר בהיבט של חריגה מתקציבים, אי-עמידה בלוחות זמנים, ובחירה בהצעות זולות שהביאו לתוצאות לא איכותיות.
רכבת ישראל ניהלה את המכרזים בשיטת כתב הכמויות. על-פי שיטה זו הרכבת פרסמה את כתב הכמויות לכל עבודה, והמציע קבע את המחיר עבור כל פריט.
שיטה זו היוותה פלטפורמה למניפולציות של מתמודדים, שהציעו מחירים לא ריאליים בפריטים מסוימים, במטרה לזכות במכרז.
מנהל אגף רכש והתקשרויות ברכבת, שי אייזנברג, המליץ למנכ"ל, עופר לינצ'בסקי, לאמץ את שיטת הנחה מאומדן לפי פרקים. במסגרת השינוי נקבע, כי בכל מכרז ייערך ממוצע של הצעות המחיר של כל המציעים, ללא ההצעה הזולה והיקרה. הצעות החורגות ב-20% מהממוצע יפסלו.
עוד נקבע, כי לא יפורסם מכרז קבלני לפני השלמת התכנון.
הרכבת מציעה לאפשר ניהול מו"מ עם המציעים בפרויקטים בשני מקרים בלבד: כאשר מדובר בפרויקט מסובך או בעל היקף כספי גדול או כאשר ההצעה המועמדת לזכייה יקרה בשיעור של 10% ומעלה.
מנכ"ל הרכבת, עופר לינצ'בסקי, אמר ל"גלובס", כי "הפורמט החדש יוצר אחידות בכל המכרזים וימנע בזבוז של תקורות. המכרזים החדשים יאפשרו את ביצוע תוכנית החומש באופן יעיל".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.