חלום יוסף של צבי מרום: האם תמו שבע השנים הרעות של באטמ?

מרום, מייסד ומנכ"ל החברה, מאמין שכן: "שנת 2006 היא לא עוד שנת התאוששות. היא שנת המהפך" * לאחר 7 שנים בהן צברה הפסדים של 350 מיליון דולר, צפויה באטמ לחזור השנה לפסים של צמיחה דו-ספרתית ורווחיות * המניה, בינתיים, מסרבת להתרומם * "המשקיעים לא טיפשים. בסופו של דבר, הם יתמחרו נכון את החברה", אומר מרום > טלי ציפורי

ביום שבת הקרוב, ה-15 ביולי, יהיו לחברת באטמ שתי סיבות לחגוג. הראשונה היא עשור להנפקתה הראשונית בבורסת ה-AIM (הבורסה המשנית בלונדון), והשנייה היא שבע שנים מהיום שבו ארזה את מיטלטליה והעבירה את משכנה מבורסת ה-AIM לבורסת הראשית בלונדון (ה-Main List). "בתשקיף שהכנו לקראת ההנפקה הראשונה ב-AIM, ציינו כי תוך שלוש שנים נעבור להיסחר ברשימה הראשית, וכך היה", נזכר צבי מרום, מייסד ומנכ"ל באטמ. עבור מרום, שהקים את באטמ לפני 14 שנה, העת הנוכחית מסמלת גם את תחילתן מחדש של 'שבע השנים הטובות'.

"זה כמו בחלום שפירש יוסף לפרעה מלך מצרים, בו הוא חזה שבע שנות רעב ושבע שנות שובע שיבואו על מצרים", אומר מרום בחיוך . "אני לא מכיר תעשייה שיש בה רק שנים טובות, ולכן כאשר מגיעות השנים הרעות, צריך לדעת איך לשרוד אותן ואיך לצאת מהן מחוזק".

"שבע השנים הרעות" (1999-2005) של באטמ, כפי שמגדיר אותן מרום, בהחלט לא היו קלות. ב-99' עוד הצליחה החברה לתרגם חלק מהכנסותיה לרווחים, אך החל משנת 2000 וכלה ב-2005 נעלם המושג רווח נקי מהלקסיקון של החברה. באטמ צברה במהלך שנים אלו הפסדים של כ-350 מיליון דולר, רובם כתוצאה ממחיקות מוניטין שביצעה בגין רכישת טלקו האמריקנית.

ב-2004 החלה החברה לגלות מעט ניצני התאוששות. ההכנסות חזרו לצמוח וההפסדים החלו להצטמצם (ראו גרף). "ב-2004 כבר הייתה תחושה באוויר של שינוי, שהתעצמה בשנת 2005", אומר מרום. ואכן, ב-2005 צמחו ההכנסות בשיעור של כ-37% לעומת 11% ב-2004 וההפסד הנקי הסתכם בכ-3 מיליון דולר לעומת כ-13 מיליון דולר ב-2004. אגב, במחצית הראשונה של 2005 סיימה החברה להפחית את המוניטין בגין רכישת טלקו. זו, נזכיר, נרכשה בשיא הבועה תמורת כ-327 מיליון דולר, כ-261 מיליון דולר במזומן והיתר במניות.

תוצאותיה של החברה למחצית הראשונה של 2006 עדיין לא פורסמו, אך מרום כבר בוחר להגדירה כשנת המהפך. "גם השנה נמשיך לצמוח בקצב מאוד מהיר ונחזור להיות רווחים, כיאה וכיאות. 2006 לא תהיה עוד שנה של התאוששות. היא תהיה לשנה של מהפך", אומר מרום. מטבע הדברים, מרום אינו מוכן לספק מספרים, אך ביום חמישי האחרון שחררה החברה למשקיעים הודעה לפיה "התוצאות הכספיות למחצית הראשונה של השנה מעודדות". פיטר שלדון, יו"ר החברה, ציין בהודעה כי "גם הכנסות החברה וגם רווחיה במחצית הראשונה של השנה, הם מעבר לתחזיותינו ולתחזיות האנליסטים. באטמ ממשיכה לזכות בחוזים חשובים ואנו צופים כי מגמה זו תימשך".

טווח תחזיות האנליסטים נע כיום בין הכנסות של 66-68 מיליון דולר השנה (צמיחה של כמעט 20%) ורווח נקי של כ-4.4 מיליון דולר. ב-2007 גורסות ההערכות, תרשום החברה הכנסות של 82-88 מיליון דולר ורווח נקי של 8-9 מיליון דולר. באטמ נסחרת כיום בבורסה הראשית של לונדון לפי שווי חברה של כ-200 מיליון דולר. החברה מעסיקה כיום 360 עובדים ברחבי העולם. משרדי ההנהלה בישראל ממוקמים בכפר נטר. אגב, מרום מציין כי הוא עומד לפתוח בקמפיין לשם גיוס של עובדים נוספים בארץ. לדבריו, מדובר בגיוס של "הרבה עשרות אנשים".

באטמ מפתחת, מייצרת ומשווקת ציוד מתגים (נתבים) מבוססי IP עבור חברות טלקום, מפעילי תקשורת סלולרית ומפעילי רשת LAN. ממחקר שנעשה לאחרונה עולה כי שוק ציוד התקשורת גדל ב-2005 ב-11% לרמה של כ-85 מיליארד דולר, וכי ב-2008 הוא צפוי לצמוח לרמה של כ-102 מיליון דולר - רובה של הצמיחה תנבע מפיתוח הדור הבא של רשתות ה-IP.

אחת מלקוחותיה הבולטות של באטמ היא נוקיה, שהייתה אחראית לחלק ניכר מהצמיחה של החברה ב-2005. בבית ההשקעות שור קפיטל מעריכים כי ב-2005 הייתה אחראית נוקיה להכנסות של כ-12 מיליון דולר מסך הכנסותיה של באטמ לעומת כ-7 מיליון דולר ב-2004. ב-2006, צופים בבית ההשקעות, תתרום נוקיה כ-18 מיליון דולר להכנסות החברה, וב-2008 תהיה אחראית החברה הפינית ללמעלה מ-30 מיליון דולר מהכנסות באטמ.

מלבד נוקיה, יש לבאטמ כיום הסכם OEM עם אלקטל. ב-2005 לא תרם ההסכם רבות להכנסות החברה, אך בשור קפיטל מאמינים כי בשנים הקרובות הוא צפוי לתפוס תאוצה, לאור פרויקטים משותפים שיש לשתי החברות באירופה ובמזרח-הרחוק. אגב, לאחרונה פתחה באטמ סניף בסינגפור על-מנת להגביר את נוכחותה במזרח-הרחוק.

מלבד צמיחה אורגנית, טורחת באטמ שלא לזנוח גם את הרעיון של מיזוגים ורכישות כאמצעי צמיחה. לפני כשלושה שבועות הודיעה החברה על רכישת חברת Metrobility Optical Systems תמורת כ-6.9 מיליון דולר במזומן. מטרוביליטי, הממוקמת בניו-המפשייר, היא חברה פרטית המפתחת, מייצרת ומשווקת ציוד אתרנט (תקן של רשת תקשורת מקומית) אופטי. החברה מתמקדת בהאצת ההטמעה של שירותי אתרנט בקרב מנויים עסקיים ורכישתה צפויה לחזק את פעילות ערוצי ההפצה והמכירות של באטמ בארה"ב ובדרום-אמריקה.

כמו-כן, מוצרי מטרוביליטי משלימים לאלו של באטמ. בשנת 2005 הגיעה מטרוביליטי להכנסות של 11.8 מיליון דולר והציגה הפסד לפני מס של 1.2 מיליון דולר. החברה מעסיקה כיום 26 עובדים. "הייתי זקוק לעוד אנשים מצוינים", מסביר מרום את הסיבה לרכישת מטרוביליטי. "במטרוביליטי מצאתי מקצוענים", הוא מוסיף.

מטרוביליטי היא הרכישה השנייה של באטמ בתוך שנה. ביולי אשתקד רכשה החברה את Integral Access האמריקנית תמורת 200 אלף דולר ו-2.1 מיליון דולר נוספים בכפוף לביצועים. אינטגרל פיתחה ציוד בשם פיור פקט (pure packet) המאפשר מעבר של רשתות טלקום מציוד מסורתי לציוד IP חדש. "