מנכ"ל משרד התחבורה רוצה את המושכות: ראוי שאנו נחליט על הקיצוצים - לא האוצר

לדברי סיטרמן, גם אם הממשלה מעוניינת בקיצוץ, יש לדון עם המשרד ולא ל"הנחית" קיצוצים

מנכ"ל משרד התחבורה, גדעון סיטרמן, תוקף את התנהלות אגף התקציבים בנוגע לקיצוץ בתקציבי הפיתוח. במכתב ששיגר סיטרמן לממונה על התקציבים, קובי הבר, ושהגיע לידי "גלובס" נכתב: "שינוי חד-צדדי של תוכניות הפיתוח על-ידי אגף התקציבים, היא מהלך לא נכון. ראוי שניתוח הפרויקטים והתקדמותם וכתוצאה מכך קביעת המשמעות התקציבית, תתבצע במשרד התחבורה ותועבר לאחר מכן לאוצר".

לדברי סיטרמן, גם אם הממשלה מעוניינת בקיצוץ, על משרד האוצר לדון עם משרד התחבורה ולא ל"הנחית" קיצוצים חד-צדדיים.

הביקורת של סיטרמן אינה רק על אופן קבלת ההחלטה בנוגע לקיצוץ התקציבי, אלא גם על מהות הקיצוץ. במשרד התחבורה סבורים, כי צריך לקצץ ברזרבה התקציבית של המשרד שלא נוצלה, ולא רק לבצע קיצוץ ביצועי או פרויקטלי.

כזכור, על רקע הוצאות המלחמה בצפון הודיע משרד האוצר על קיצוץ רוחבי בכל משרדי הממשלה. אגף התקציבים הורה לחברה הלאומית לדרכים (מע"ץ החדשה) לקצץ 600 מיליון שקל מתקציב 2006. רכבת ישראל קיבלה הודעה להקפיא 4 פרויקטים.

הכוונה לקצץ בתקציב חברות התשתית עוררה התנגדות רחבה במשרד התחבורה. סיטרמן סבור, כי אסור לפגוע במימון של חברת הרכבת ל-2006 וכן לא לשנות את הסכם העקרונות של תוכנית הפיתוח של הרכבת. בפשרה שהתגבשה בין הצדדים סוכם, כי הקיצוץ ברכבת ישראל יהיה של 200 מיליון שקל בלבד ולא ייפגע ביצוע פרויקטים.

גורמים במשרד התחבורה אמרו היום (ד'), כי מכתבו של סיטרמן הוא ניסיון להחזיר את השליטה על ניהול ענייני התחבורה למשרד התחבורה. לדבריהם, בשנים האחרונות התחזקה המגמה לפיה ענייני התחבורה טופלו כמעט באופן בלעדי על-ידי משרד האוצר.

גורמים בענף אמרו, כי משרד האוצר חוטא לרעיון של תוכניות רב-שנתיות שהוא גיבש בעצמו. לדבריהם, משרד האוצר הוא זה שיזם את תוכנית הפיתוח הרב-שנתית של הרכבת ושל החברה הלאומית לדרכים, מתוך ראייה ארוכת טווח, וכיום הוא זה שרץ לקצץ בתוכניות.

הרכבת מסרה, כי היא מברכת על החלטת משרד האוצר שלא לפגוע בביצוע של פרויקטים ברכבת".

הבר אמר לגלובס: "בהחלטת הממשלה בעניין הקיצוץ התקציבי אין משמעות לביטול פרויקטים לא בחברה הלאומית לדרכים ולא ברכבת. לא שינינו אף פרויקט ולא ביטלנו הרשאות להתחייב. כל מה שעשינו זה משחק של תזרים מזומנים. הבר הוסיף עוד, כי משרד האוצר לא עשה כל שינוי חד-צדדי בתוכניות הפיתוח, אלא עניינים של ניהול בתזרים המזומנים שהם באחריות הבלעדית של אגף התקציבים.