שגרירות קפריסין בישראל: כל הרוכש קרקע בקפריסין הטורקית שם כספו על קרן הצבי

בתגובה על פסיקת ביהמ"ש הבריטי, שהגן על רוכשי קרקע בחלק הטורקי של האי

ב-6 בספטמבר פסק בית המשפט העליון בלונדון פסיקה עקרונית, לפיה נכס שנרכש בקפריסין הטורקית מוגן מתביעות מצד בעליו הקודמים (ראו מדור זה ב"גלובס נדל"ן", 10-11 בספטמבר 2006). הפסיקה נוגעת למאות מקרים בהם רכשו אזרחים זרים, בריטים ברובם, קרקעות בצפון קפריסין שהיו שייכות לפני 1974 (מועד הפלישה הטורקית) לבעלים ממוצא יווני. הפסיקה הבריטית מנוגדת לפסיקה בעניין של בית משפט בקפריסין היוונית.

שגרירות הרפובליקה של קפריסין בישראל פנתה ל"גלובס" בעקבות פסק הדין, וביקשה להדגיש כי "כל אדם הרוכש או מחזיק בנכס באזור הטורקי הכבוש של קפריסין, הנמצא בבעלות קפריסאים יוונים, פועל בניגוד לחוק, משיג גבול ועלול להיתבע בהתאם".

השגרירות מדגישה, כי בפסיקת ביהמ"ש הבריטי הכיר ביהמ"ש בכך שישנה רק מדינה אחת באי, והיא הרפובליקה של קפריסין. לטענת השגרירות, הבעלים היוונים המקוריים של הקרקע שבנדון נותרו הבעלים החוקיים שלה, משום שהחלק שבשלטון טורקי אינו מוסמך להעביר בעלות על קרקעות.

לדברי שגרירות קפריסין, ביהמ"ש הבריטי הצביע על כך שלפי פסיקת בית המשפט האירופי לזכויות אדם, הזכויות בקרקע נותרו בבעלות היוונית המקורית, ולכן בני הזוג הבריטי שרכשו כביכול את הנכס משיגים גבול.

אם כך, מדוע פסק ביהמ"ש הבריטי כיצד שפסק? לדברי השגרירות, הפסיקה התבססה על פירוש טכני של החוקה האירופית, ובית המשפט הבריטי לא היה מעוניין להתערב באכיפת פסיקת ביהמ"ש הקפריסאי נגד בני הזוג.

עוד מדגישה השגרירות, כי פסיקת ביהמ"ש הבריטי איננה סוף פסוק. הוגש ערעור בעניין, ויתכן שהדיון יועבר לבית המשפט האירופי בלוכסמבורג. בינתיים, לרוכשים נכסים שכאלה מומלץ להיזהר.