חברת סולל ארצות חוץ (SBI) היא זרוע הפרויקטים והתשתיות מחוץ לגבולות המדינה, של חברת שיכון ובינוי שבשליטת שרי אריסון. מאז הקמתה, ב-1958, היא פועלת בעיקר ביבשת אפריקה. במערב היבשת השחורה פעילה החברה בניגריה, גאנה, חוף השנהב וכמו כן במדינות דוברות הצרפתית בנין וטוגו. במזרח היבשת פעילה סולל בונה ארצות חוץ עיקר באוגנדה ובקניה.
לחברה פעילויות גם באזורים נוספים בכדור הארץ, בעיקר במזרח אירופה ובאמריקה התיכונה. הפעילות נעשית על-ידי חברות בנות מקומיות במגוון פרויקטים של סלילת כבישים, הקמת גשרים ומבני ציבור, פרויקטים הקשורים בתשתיות מים והן בהקמת תחנות כוח תרמיות.
את 2005 סיימה סולל בונה ארצות חוץ ברווח נקי של 155 מיליון שקל בעוד שהאחות הפועלת בארץ סיימה בהפסד כואב של 253 מיליון שקל. על-פי התוכנית האסטרטגית עתידה סולל בונה ארצות חוץ להגיע למחזור של 400 מיליון דולר בשנה עד ל-2009.
לאחרונה אף זכתה החברה במכרז משמעותי במיוחד בדרום מזרח ניגריה בהיקף של 252 מיליון דולר הצפוי להתפרס על 4 שנים. במסגרת הפרויקט החברה תסלול נתיבים באורך כולל של 2 ק"מ וכמו כן תבנה גשר באורך של 940 מטר, מעל לנהר. הזכייה במכרז הביאה לכך שב-2006 לבדה זכתה סולל בונה ארצות חוץ בפרויקטים בשווי של 900 מיליון דולר, כאשר מתוכם 700 מיליון דולר באפריקה. עדות לקפיצת המדרגה בשנים האחרונות ניתן לקבל מסקר שנערך באוגוסט האחרון, המדרג את 100 חברות התשתיות הגדולות בעולם, בו שובצה סולל בונה ארצות חוץ במקום ה-83.
מנכ"ל החברה, יהודה אלימלך, החל את דרכו בחברה עוד ב-1985 ובשנת 2000 קודם למנכ"ל. לדעתו הרחבת פעילות סולל בונה ארצות חוץ ביבשת השחורה היא תוצאה ישירה של שני גורמים עיקריים. "מדינות שמפיקות נפט כמו ניגריה מתחילות להפריש את העודפים לטובת פרויקטים ותשתיות וכמו כן במסגרת תוכנית אייפקס של האו"ם, מחלו מדינות ה-G8 למדינות שונות באפריקה על חובות עבר ומכאן שהתפנו כספים לטיפול בתשתיות".
להבדיל מיתר אזורי הגלובוס, באפריקה פועלים גופים ישראלים בודדים בסדרי גודל מצומצמים, "מבין הישראלים אנו הגדולים ביותר, אף אחד לא מתקרב להיקפים שלנו", טוען אלימלך.
למרות ההתקדמות והפתיחות שמגלה אפריקה לנושא התשתיות עדיין הפעילות ביבשת זו נחשבת למסוכנת יותר מישראל ובאזורים גיאוגרפים נוספים, מכאן הסיבה למרווחים הנאים להם זוכה החברה בגין פעילותה באזור.
"הסיכון עדיין קיים, אך מאחר שאנו פועלים ביבשת זמן רב אנו יודעים להגן על עצמנו", אומר אלימלך שנותן דוגמה לשתי סיכונים מאפיינים, "ראשית יש את סיכוני המטבע, ושנית יש את נושא החוב".
על אף הסיכונים מדגיש אלימלך כי החברה מתמודדת עימם בהצלחה ולראייה, "לאורך השנים לא הייתה לנו הפרשה משמעותית לחובות מסופקים".
צורת העבודה על פרויקטים בתשתיות מחוץ לגבולות המדינה ובעיקר באפריקה, שונה מהותית מזו שבישראל, "באפריקה הציוד והפועלים הם שלנו מכיוון שכמעט ולא פועלים על-ידי קבלני משנה", אומר אלימלך. כיום מעסיקה החברה בעולם 8,000 עובדים מקומיים, עובדי החברה לכל דבר ועניין במקביל ל-200 מנהלי הפרויקטים, רובם ישראלים.
כאמור, עיקר הכנסות סולל בונה ארצות חוץ מקורן מאפריקה, אולם לחברה פעילויות נרחבות גם באזורים שונים. לדוגמה, ב-2001 החלה החברה בפרויקט גדול בהיקף של 330 מיליון דולר, שתכליתו הכשרת מים למצב שיהיו ראויים לשתיה לאוכלוסיה של 2 מיליון תושבים בכפרים ברחבי רומניה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.