תעריפי השכירות הגבוהים בעולם: בחנויות בשדרה החמישית בניו-יורק

דמי השכירות לעסקי קמעונאות יוקרתיים טיפסו בשנה האחרונה ב-3.8% ל-1,350 ד' לרגל רבועה

בעליהן של חנויות הממוקמות בשדרה החמישית בניו-יורק משלמים מאז 2003 את תעריפי השכירות הגבוהים בעולם, וזאת למרות שרחובות שוקקי קניות אחרים, כמו מדיסון אבניו, מדביקים בהדרגה את הפער, כך עולה ממחקר חדש שערכה סוכנות הנדל"ן הבינלאומית "קושמן אנד וויקפילד".

דמי השכירות של שטחי קמעונאות יוקרתיים בשדרה החמישית טיפסו ב-3.8% ל-1,350 דולר לרגל רבועה ב-12 החודשים שהסתיימו ב-30 ביוני, כך עולה מסקר שערכו כלכלני הסוכנות. בשדרות מדיסון, התייקרו דמי השכירות ב-10% בתקופה האמורה ל-1,000 דולר לרגל רבועה.

למרות שהשדרה החמישית ידועה בגודש של חנויות מוצרי יוקרה כמו סאקס פיפת' אבניו וטיפני, הרושם הוא שאופיו של הרחוב משתנה באחרונה. נוקיה, יצרנית הטלפונים הניידים הגדולה בעולם, פתחה בחודש שעבר חנות דגל על שטח של 2,000 רגל רבועה עם תצוגות טלפונים אינטראקטיביות. גם אפל קומפיוטר הצטרפה לרחוב ופתחה במאי האחרון חנות תת-קרקעית הפתוחה 24 שעות ביממה שהכניסה אליה מהשדרה החמישית עוברת דרך קוביית זכוכית בגודל 32 רגל.

"המותגים הגדולים בעולם נאבקים על מקום ברצועת הנדל"ן היוקרתית הזו", אומר ג'ין ספיגלמן, דירקטור בחברת שירותי הייעוץ הנדל"ני, הפועלת מניו-יורק, "קושמן אנד וויקפילד". "לא מדובר פה רק בנדל"ן שמזרים מכירות לקופה, אלא בנדל"ן קמעונאי עם שווי מותג".

על-פי הסקר, דמי השכירות הממוצעים של נדל"ן קמעונאי עלו ב-11% בארה"ב בשנה שהסתיימה ב-30 ביוני, לעומת עלייה של 22% באסיה ו-5.4% באירופה בגוש האירו.

בעלי נכסים בארה"ב מביעים אופטימיות זהירה באשר לסיכוי לגבות דמי שכירות גבוהים יותר באזורי הקניות מרכזיים בשנה הקרובה. האופטימיות שלהם לא נפגעה גם נוכח קצב הצמיחה האיטי של הכלכלה הגלובלית, הנובע בין היתר מהגידול בעלויות האנרגיה ומהתייקרות הריבית במשק, אומרים ב"קושמן אנד וויקפילד".

קרן המטבע הבינלאומית הודיעה בחודש שעבר, כי הכלכלות הגדולות בעולם, לרבות כלכלות ארה"ב, יפאן, גרמניה, צרפת, בריטניה וספרד, יצמחו ב-2.7% בשנה הבאה אחרי צמיחה צפויה של 3.1% השנה.

לתחרות על מיקומים ברחובות הקניות היוקרתיים, כמו השדרה החמישית, אין השפעה רבה על עלויות המיקומים הפחות יוקרתיים, אומר ג'ון סטרחן, העומד בראש הפעילות העסקית בקושמן. "במיקומים ברמה פחות יוקרתית, כמעט אין שום צמיחה בדמי השכירות. מצד שני, ממשיכים כל העת להיקבע שיאים חדשים לגבי הלוקיישנים היוקרתיים", אומר סטרחן. דמי השכירות הממוצעים לרגל רבועה בשטח מסחרי טוב בשדרה החמישית היו גבוהים ב-19% מהמחיר של 1,344 דולר לרגל רבועה המשולם על שטח חנות בקוסווי ביי בהונג קונג, וגבוהים ב-23% ממחירי השכירות במדיסון אבניו, כך עולה מהסקר.

הצמיחה במשקים המובילים באסיה היתה בחודשים האחרונים גבוהה, וקמעונאים זרים התקשו למצוא שטחי מסחר ברבעי גינזה ואומוטסנדה בטוקיו , שם התייקרו דמי השכירות ב-27% ויותר, ובכמה רובעים בניו דלהי, בירת הודו, דמי השכירות עלו כמעט פי שניים.

אחרי תקופת קיפאון של שלוש-ארבע שנים, אומרים ב"קושמן אנד וויקפילד", שהתייקרות דמי השכירות של שטחי מסחר יוקרתיים בלטה גם באירופה. בשדרות שאנז אליזה בפריז, המיקום היקר ביותר בעיר, עומדים דמי השכירות על 805 דולר לרגל רבועה.

"קושמן אנד וויקפילד" עורכת סקר השוואתי כזה מדי שנה של דמי השכירות של נכס בגודל מסוים ב-233 מרכזי קניות בולטים ב-47 מדינות בעולם.