הצמיחה הכלכלית בארה"ב הואטה ברבעון השלישי של השנה לקצב האנמי ביותר מאז שנת 2003, ובכך שיקפה היטב את ההאטה בשוק הנדל"ן, ועוררה תהיות לגבי הכיוון של שוק המניות והכלכלה העולמית.
משרד המסחר הפדרלי דיווח ביום שישי שהתמ"ג התרחב ביולי-ספטמבר בקצב שנתי של 1.6% - נמוך מ-2.6% שנרשמו ברבעון השני ונמוך בהרבה מהקצב הבריא של 5.6% שנרשם ברבעון הראשון של השנה.
התגובה לנתון המאכזב של הצמיחה בשוק ההון היתה ניכרת: מדד דאו ג'ונס נסוג מן השיא שרשם ביום ה' שעבר ב-0.6% לסגירה של 12,090 נקודות. מדד נאסד"ק סיים את המסחר בירידה של כ-1.2%. מחירי האג"ח עלו קלות, והתשואה על האג"ח הממשלתית הפופולארית ביותר, זו לעשר שנים, ירדה ל-4.67%.
דיור ורכב
בחירות הביניים לקונגרס האמריקני יתקיימו בעוד תשעה ימים, ביום ג' בשבוע הבא, וקשה לקבוע אם הרפובליקנים יסבלו מן ההאטה הכלכלית הברורה, מעבר לנזק שייגרם להם מן הזיהוי עם מדיניות ג'ורג' בוש בעיראק ובשאר העולם. כך או כך, כמה כלכלנים צופים כעת תקופה לא קצרה של צמיחה כלכלית מתונה, בהשפעת ההאטה בשתי תעשיות-מפתח: הדיור והרכב.
יש גם כלכלנים שמעריכים שמיתון, צמיחה שלילית לאורך שני רבעונים ויותר, אינו תרחיש בלתי סביר. מנגד, כלכלנים רבים עדיין רואים לנגד עיניהם משק שיתאושש במהירות ברבעון הנוכחי, בייחוד אם מחירי האנרגיה לא יחזרו לעלות.
"הירידה בשוק הדיור עשתה חור בכלכלה האמריקנית ברבעון השלישי, אך לא מדובר בנוקאאוט", כתב כלכלן בכיר בקבוצת השירותים הפיננסיים PNC.
הכלכלן הראשי של התאחדות היצרנים הארצית בארה"ב העריך שהעלייה ביצוא, השקעות העסקים והוצאות הצריכה ירפדו את הכלכלה מפני כל נחיתה קשה מדי בשוק הדיור, הנדל"ן למגורים. "עם שלושה מארבעת עמודי הצמיחה עדיין איתנים, היסודות של צמיחה כלכלית בריאה עדיין יציבים", אמר.
%3 ברבעון זה?
ברבעון הרביעי, הרבעון הנוכחי, הוא צופה צמיחה בשיעור 2.7% עד 3% בתמ"ג. גם הוועדה המוניטרית של ה'פד', הבנק המרכזי האמריקני, קבעה בהודעתה שהתפרסמה ביום ד' שעבר, אחרי דיון הריבית (שלא שונתה), ש"במבט קדימה, הכלכלה צפויה לצמוח בקצב מתון".
מרבית הכלכלנים סבורים שה'פד' ירצה לראות נתונים כלכליים נוספים לפני שהוא יחליט לשנות את מדיניות הריבית, ולהתחיל להפחית אותה אחרי שנתיים של העלאות וכמה חודשים של אי-שינוי הריבית, בהמתנה לרגיעה בחזית האינפלציה. "הם רחוקים מאד מהנקודה בה הם יעברו להקלה מוניטרית", מעריך הכלכלן הראשי למשק האמריקני של גולדמן זאקס.
דו"ח התמ"ג של יום שישי הכיל בשורות טובות על האינפלציה. אינפלציית הליבה - עליית המחירים ללא מחירי המזון והאנרגיה התנודתיים - הסתכמה ברבעון השלישי ב-2.3% , ירידה מ-2.7% ברבעון השני.
הוצאות הצריכה, המהוות מעל שני שלישים מן התמ"ג האמריקני, נשארו יציבות ברבעון השלישי, למרות מחירי הבנזין הגבוהים שהיו ביולי ובאוגוסט, אך חלק גדול מן הפעילות המוגברת בצריכה הפרטית קוזז על-ידי צניחה בבנייה למגורים, והוצאה גדולה יותר על פריטי יבוא.
אוניברסיטת מישיגן דיווחה ביום שישי בנפרד שמדד הסנטימנט הצרכני שלה עלה ל-93.6 נקודות מ-92.3 נקודות בתחילת החודש ו-85.4 נקודות בספטמבר. גם מעבר לירידה במחירי הבנזין, הערכת הצרכנים את התנאים הכלכליים הנוכחיים והעתידיים השתפרה. מנגד, הסקר מצא שהאמריקנים עדיין חוששים מפני המתחולל בשוק הדיור: הם אינם בטוחים בכמה ירד מחיר הבית שלהם, אם בכלל, ולכן הם נרתעים מפני רכישת בית חדש בטווח הקרוב.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.