זאחה חדיד (Zaha Hadid), מעצבת העל המוסלמית המתגוררת כיום בלונדון, הנחשבת לאחת הנשים המוערכות כיום בעולם הארכיטקטורה, חוגגת בימים אלו פרוייקט ראשון על אדמת בריטניה, לאחר עבודה מאומצת בשנים האחרונות מסביב לגלובוס.
הפרוייקט החדש של חדיד בלונדון אינו גרנידיוזי וראוותני כפי שניתן היה לחשוב. מדובר בבניין קטן ואלגנטי, סניף של רשת Maggie's Center, שישמש כבניין המחלקה האונקולוגית בבית החולים ויקטוריה בלונדון.
הבניין, שנבנה בהשקעה מינורית של כמיליון דולר בלבד, מוגדר כמחווה של חדיד עבור ידידה קרובה, ומאופיין בקווים מינימליסטיים שאינם עולים בקנה אחד עם סגנון העיצוב המודרני שמתווים הארכיטקטים הגדולים בשנים האחרונות.
"הקונספט המרכזי של הבניין הוא הפונקציונאליות שלו. הבניין הוא כמו חתיכה אחת, שמורכבת ממספר חלקי משנה, אשר כל אחד מהם ממקסם את הפונקציונאליות שבו. זה בסה"כ בית קטן שנועד לשמש מקום חם לחולי סרטן והוא עוצב במיוחד על מנת לשרת את המטרה הזאת", תיארה חדיד את המבנה, אשר כאמור כלל אינו מזכיר את קווי המתאר של הארכיטקטורה המודרנית, וכן את הסגנון האוונגארדי והעל-חושי שבזכותו עלתה לגדולה.
חדיד, 55, פועלת ב-25 השנים האחרונות ממשרדה בשכונת פארינגדון (Farringdon) בלונדון, כשלאורך התקופה הצליחה לקנות לעצמה שם ומעמד בעולם כולו.
היא נולדה בעיראק, וכבר בשנות ה-70 של המאה הקודמת עקרה ללונדון שם למדה ב- Architectural Association יחד עם רם קולהאס (Rem Koolhaas) מעצב העל ההולנדי מפירמת OMA ו-צ'ארלס צ'אנקס (Charles Jencks), שהפך עם השנים לאחד ממבקרי הארכיטקטורה הנחשבים בעולם.
אשתו של צ'אנקס, מאגי קסוויק (Maggie Keswick) שלמדה אף היא עם החבורה ב-AA והפכה עם השנים לסופרת מוערכת, נפטרה ב-1995 מסרטן לאחר מאבק ממושך במחלה. ההתמסרות של חדיד לבניית המשכן החדש לחולי הסרטן בלונדון הוקדשה לקסוויק. זאת, לאחר שהאחרונה תמיד ציינה באוזניה כי היתה רוצה לבצע את הטיפולים הכימותראפיים במקום קצת יותר נעים, והגתה למעשה את רעיון ה- Maggie's Centre שפועל כיום כרשת של בתים חמים לחולי סרטן בבריטניה.
שנה לאחר מותה של קסוויק, נפתח ה- Maggie's Centre הראשון בלונדון, ולאורך השנים האחרונות נפתחו שורה של סניפים נוספים בחצי-האי הבריטי שכולם עוצבו ע"י ארכיטקטים נחשבים. בשנה האחרונה הגיע כאמור תורה של חדיד, שכאמור הכירה את קסוויק באופן אישי.
אם לשים לרגע את הפרוייקט האחרון של חדיד בצד, הרי ששורה ארוכה של פרוייקטים גרנדיוזיים עליהם היא חתומה בשנים האחרונות הקנו לה מקום בפנתאון הגבוה ביותר של המעצבים הפועלים כיום בעולם.
בין אלו, ניתן למנות את תחנת המטרו בעיר שטרסבורג שבצרפת, מוזיאון האומנות המודרנית בסינסנטי, אוהיו שבארה"ב, ותחנת כיבוי אש עתידנית בעיר ראן שבצרפת. עם זאת, חדיד עצמה מתייחסת לפרוייקט האחרון כאחד החשובים שביצעה, מה עוד שמדובר כאמור בפרוייקט ראשון עבורה במולדתה השנייה, בריטניה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.