ג
ם אחרי שהיזמים הישראלים גילו את הפוטנציאל הגלום בנדל"ן הגרמני, עם השקעות בהיקף של מילארדי דולרים בשנים האחרונות, מסתבר שבכל הקשור לענף הקמעונאי ישנה הסתייגות בולטת מלהיכנס לתחום.
גם מבין החברות הישראליות שנכנסו ורכשו נכסים קמעונאיים, מאפייני ההשקעה מתאימים יותר לדפוס הנדל"ן המשרדי. הכוונה היא להשכרת רוב המבנים לשוכר יחיד שתורם את מרבית ההכנסות, בניגוד לתחום הקמעונאי הקלאסי בו מרכזים מספר שוכרים קטנים (חנויות) שונות והגבייה נעשית בנפרד. כך, נמנעים למעשה הישראלים ממגע אמיתי עם העם הגרמני.
לאמיתו של דבר, מדובר בתופעה שאינה מייחדת את גרמניה, מאחר שגם במדינות נוספות במערב אירופה מעדיפים היזמים הישראליים להתרכז בתחום המשרדי או לפחות במאפייניו, ובכך להימנע מהסיכון הגבוה יותר בהשקעה קמעונאית.
מבין החברות הישראליות שנכנסו לאחרונה לתחום המסחר בגרמניה נציין את אלקטרה נדל"ן, קמור וחבס שהשקיעו 1.1 מיליארד שקל ברכישת 8 נכסים קמעונאיים בגרמניה ובשוויץ.
מדובר בעסקת SALE AND LEASEBACK, עם רשת עשה זאת בעצמך, הורנבך, ששוכרת חזרה את הנכס לתקופה של 15 שנה, כך שמדובר למעשה בסיכון נמוך המאפיין יותר את ענף המשרדים.
"זוהי סוג עסקה עם תשואה מובטחת משוכר בודד. אני יכול לישון טוב בלילה ולא נתון לשינויי מאקרו בעולם, שעלולים להשפיע במקרה של השכרה למספר רב של שוכרים במקביל. שם המשכיר נתון לסיכונים רבים יותר למשל פשיטת רגל של חלק מהשוכרים", אומר בהקשר זה שלמה שרף, מנכ"ל אלקטרה נדל"ן.
שרף מציין, כי "בסוג כזה של עסקאות שמזכיר מאוד משרדים, ההתעסקות היא משנית לחלוטין ובטוחה כמעט כמו השקעה באג"ח. גם החברות מבני תעשיה, גזית גלוב ואחרות, נקשרו בעסקאות לרכישת נכסים קמעונאיים עם רמות סיכון נמוכות למדי".
נתן חץ, בעל השליטה באלוני חץ ביחד עם משפחת ורטהיים, הודיע כי הוא נמצא במגעים לחסל את אחזקות החברה בגרמניה ולמכור ארבעה נכסים קמעונאיים ברווח של 80 מיליון שקל לפני מס. בסיפור ישנם מספר אנקדוטות המעידות על משקעי עבר עם העם הגרמני המהווים סוג של מחסום לכניסה.
הנכסים האמורים נבלעו בתוך הפורטפוליו של אמות, אותה רכשה אלוני-חץ בשנה שעברה, ובעבר ציין כי לא כלל אותם בחישוב ההצעה שנתן על אמות - מכאן שקיבל סוכרייה של 80 מיליון שקל.
"למרות שמדובר בהשקעה שהניבה תשואה של 400% על ההון, במקרה הזה לא מדובר במכירה פיננסית אם כי באקזיט מצפוני גרידא. אני לא אוהב את השוק הגרמני, כי אני לא אוהב את הגרמנים - את האנשים ואת השפה. אני אקבל את הצ'ק ואחר כך נשכח מגרמניה", אמר חץ בעבר. מעניין לבדוק האם המתנה הלא צפויה שקיבל מענף הנדל"ן הקמעונאי בגרמניה, תגרום לשינוי היחס למדינה.
אורי שוסטר
uri-s@globes.co.il
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.