ענף המלונאות מציג את דו"ח המלחמה

הנזקים הכספיים של המלחמה האחרונה בולטים כצפוי בדו"חות הכספיים של בתי המלון; למרות הירידה החדה במספר התיירים שהגיעו לישראל, העובדה שהמלחמה התרחשה בחודשי החופש גרמה לנזקים ברורים רק על המלונות הממוקמים בצפון; רובם עדיין ממתינים לפיצויים מהמדינה

ה מלחמה בצפון בחודשי הקיץ יצרה השפעה מעורבת על עסקי המלונאות של החברות הציבוריות. כך עולה מהדו"חות הכספיים שפרסמו הפירמות לרבעון השלישי. הפירמות אמנם העידו על הפגיעה בענף התיירות לאורך חודשי הקיץ, שגזרה ממילא גם פגיעה בענף המלונאות, אך הנתונים מלמדים כי הגיאוגרפיה שיחקה תפקיד חשוב לצורך מדידת הנזק שנגרם.

למעשה, פרט לעסקי המלונאות בצפון, שחוו את המלחמה בצורה טראומטית, נהנה הענף מרבעון לא רע בכלל ששיקף את המשך התנופה הכלכלית של המשק. אמנם חלק מהחברות בענף ציינו כי השפעת המלחמה הקרינה גם על העסקים באזורים אחרים פרט לצפון, ונתוני הלמ"ס אף תמכו בטענה זו, אך בשורה התחתונה נראה כי ההתאוששות הכלכלית במשק, שמאפשרת ליותר ויותר ישראלים לבלות בבתי המלון, מהווה כוח חזק יותר.

הדוחות גם מצביעים על כך שגם הפירמות שספגו נזק כלכלי בעקבות המלחמה בצפון נמצאות ברובן בימים אלו בדיונים לקבלת פיצויים מהמדינה, כך שהנזק לענף עשוי להיות נמוך יחסית במידה והשקט באזורנו יישמר.

באילת העסקים כרגיל

נתוני הלמ"ס מלמדים, כי ברבעון השלישי נרשמה ירידה של כ-11% בלינות בבתי מלון בהשוואה לרבעון המקביל. עוד עולה, כי בשיעור לינת התיירים חל קיטון של כ-34% לעומת הרבעון המקביל ותפוסת החדרים ירדה בכ-14%, לכ-57.6%. בכל הקשור לפירמות הציבוריות מידת הפגיעה היתה שונה מחברה לחברה, והבליטה כאמור לרעה את החברות אשר עסקיהן מרוכזים בצפון.

חברת ישרוטל לדוגמא, אשר מרבית עסקי המלונאות שלה מרוכזים באילת, לא ניזוקה כלל מהמלחמה בצפון (ולא נעים לומר שאולי אפילו מעט הרוויחה, בשל הפריחה באילת), והיא דיווחה ברבעון השלישי על גידול בהכנסות וברווח התפעולי. עם זאת, החברה דיווחה במקביל כי מלון יערות הכרמל של הרשת הושבת למעשה לאורך רוב המלחמה, והסב לה נזק של כ-5.6 מיליון שקל. בימים אלו נמצאת החברה בהתדיינות משפטית עם רשות המסים לקבלת שיפוי בסכום דומה, אך הרשות מצדה טוענת כי המלון אינו עומד בקריטריון לקבלת פיצוי בשל מיקומו הגיאוגרפי.

גם רשת מלונות דן, המתמחה בפלח השוק העליון, דיווחה כבר עם סיום הרבעון כי המלחמה בצפון כמעט שלא השפיעה על עסקיה. מדו"חות החברה לרבעון עולה, כי המלחמה אמנם הקטינה את הרווחיות התפעולית של הרשת, אך השפעה זו קוזזה בקיטון בהוצאות המימון וכמעט שלא חלחלה לשורה התחתונה.

החברה, שמפעילה כ-11 מלונות ברחבי הארץ, מציינת עוד כי המלחמה יצרה פגיעה בעסקיה ובענף כולו, אך היא ידעה להתמודד עם השפעות אלו ולמזער את הנזק. בכל מקרה, דו"חות דן מלמדים כי לולא תיסוף השקל ברבעון השלישי, שייצר לה הכנסות מימון, החברה היתה רושמת ירידה ברווחיות, שמקורה ככל הנראה בהפעלת שני המלונות בחיפה.

ההאטה ברבעון הבא

מלונות אפריקה, מפעילת המותג הולידיי-אין, מדווחת כי למלחמה בצפון הייתה השפעה ישירה ומהותית על עסקיה בצפון הארץ. החברה, שמפעילה מלונות בטבריה ובחיפה שהיו תחת הפגזות רצופות, מדווחת גם היא כי היא נמצאת בימים אלו בהליך לקבלת שיפוי בעבור הנזקים שנגרמו לה.

עם זאת, בשונה מחברותיה לענף, מרחיבה מלונות אפריקה ומוסיפה כי למלחמה בצפון הייתה גם השפעה על שאר עסקיה בארץ, לאור הירידה בהיקף התיירות הנכנסת לישראל. בכל מקרה, גם מלונות אפריקה לא רשמה פגיעה רצינית בביצועיה העסקיים, כשהכנסותיה מהפעלת המלונות בישראל שמרו על יציבות והרווחיות התפעולית שלה אף רשמה עלייה קלה.

בניגוד לפירמות המוזכרות, מלונות הכשרה, מפעילת המותג רימונים, ספגה פגיעה יותר קשה בעסקיה ברבעון השלישי, בעיקר לאור הריכוז של מלונות הרשת בצפון הארץ. החברה, אשר פרסמה אזהרה חמורה כבר עם סיום הרבעון, ציינה אז כי בעקבות האירועים בצפון שותקו בחודשי הקיץ פעילות המלונות, המהווים כ-85% ממחזור עסקיה.

בין אלו, ניתן למנות את מלונות הרשת בטבריה, נצרת, נווה-אטיב שבחרמון ומלון הדגל של הרשת בצפת. מה עוד, שמלון נפטון של הרשת הממוקם באילת היה סגור לאורך התקופה לרגל שיפוצים, כך שהיא נותרה עם פעילות המלון הזניח יחסית, אופטימה, אשר ממוקם ברמת-גן. הדו"ח שפרסמה החברה מאוחר יותר סיפר פחות או יותר את אותה התמונה רק במספרים , המעידים על ירידה בהכנסות וירידה ברווחיות, אך גם מלונות הכשרה נמצאת בימים אלו במו"מ עם המדינה לצורך קבלת פיצוי. כך או כך, החברה מעריכה בדו"חות כי להערכתה נזקי המלחמה עשויים לתת אותותיהם בעסקיה גם ברבעון הרביעי של השנה, בשל ההאטה שתגיע בתיירות.

חברת אלרוב נדל"ן, בעלת מלון מצודת דוד בירושלים, ניזונה בעיקר מתיירות חוץ, ולכן גם היא רשמה הרעה בפעילות ברבעון החולף. החברה עצמה אמנם דיווחה על ירידה בהיקף ההזמנות למלון בגלל המלחמה, ששחקה את הרווחיות התפעולית ברבעון, אך מנגד היא מציינת כי בסיכום התקופה שחלפה מתחילת 2006 היא מזהה מגמה של התאוששות.

דוגמא מינורית יותר היא של חברת חוף גיא הקטנה, אשר מפעילה את מלון ופארק המים חוף גיא שלגדות הכינרת. החברה ציינה כי המלחמה בצפון הביאה לירידה תלולה בנפח הפעילות בחודשי הקיץ, אך היא תבעה וכבר קיבלה פיצוי כספי בסך 6 מיליון שקל. "