לבייב: אין לנו מה לחפש במערב אירופה

על ההחלטה להיכנס לשוק האמריקני אחרי התאומים: ראיתי את הבריחה ההמונית ואת ההזדמנות. קנינו ב-1,000 דולר למ"ר ומכרנו ב-12,000 דולר למ"ר"

"אין לנו מה לחפש במערב אירופה, ובגלל זה אנחנו לא פעילים שם בשנים האחרונות" - כך אמר היום (א') יו"ר אפריקה-ישראל לב לבייב, במליאת הפתיחה של ועידת ישראל לעסקים. לבייב הסביר בנאומו מדוע החליטה אפריקה-ישראל להיכנס לשוק האמריקני בדיוק לאחר נפילת התאומים. "ראיתי את הפאניקה, את הבריחה ההמונית ממרכז מנהטן וראיתי שנוצרה הזדמנות".

לדבריו, אמנם הכלכלה האמריקנית "עובדת עם פיקים גדולים מאוד, לצערי, שבהם היא יורדת מאוד או עולה מאוד. בזמנים כמו היום, הבנקים בארה"ב מציעים מימון של עד 95%-97%. הרבה חותמים ונחשפים לחשיפות מאוד גדולות. ברור שאם מחירי הנדל"ן ירדו ב-10% כל ההשקעה נמחקת".

לבייב אמר שכשאפריקה ישראל נכנסה לארה"ב הציעו לה בניינים בוול סטריט ב-1,000 דולר למ"ר, כשבסיביר נמכר היום נדל"ן ב-1,500 דולר למ"ר. לפיכך ידע שכדאי להשקיע במנהטן, ואמנם שטחי נדל"ן אלה נמכרו אחרי שאפריקה השביחה אותם לרמה של 10-12 אלף דולר למ"ר, ולהגדרת לבייב "ברווחים עצומים". עוד הוסיף, כי גם אם הכלכלה בישראל תתחיל לאבד מחוזקה, עדיין אפריקה מקבלת על מגרשים שקנתה לפני שלוש שנים 300%.

לדבריו, גם בתחום הנדל"ן בארה"ב עדיין יש מרחב די גדול לגידול, שכן "ארה"ב לא נגמרת במנהטן". עוד אמר, כי הוא דווקא "מתכונן לרגיעה מסוימת בארה"ב. דווקא כשבנקים מוכרים הכל בנזיד עדשים - זו התקופה הטובה ביותר לחברות ישראליות להתעשר". הוא אף העריך, כי בסיס האמון בשוק ההון הישראלי באג"ח ובבורסה יישאר במגמה חיובית והביע תקווה כי מגמה זו לא תנוצל לרעה בידי גורמים שונים.

בהתייחס לרוסיה, אמר לבייב, כי כדאי מאוד לאנשי עסקים להשקיע במדינות המתפתחות, במזרח אירופה ובמיוחד ברוסיה. לדבריו, בכל השקעה שביצעה אפריקה במזרח אירופה בכל תחום, היא עשתה 300%-500%. גם ברוסיה אמר כי בקרוב נשמע על הרבה חברות שמנפיקות ושיעשו רווחים נאים. על מדינות מזרח אירופה ככלל אמר כי "אלה מדינות שעדיין לא אמרו את המילה האחרונה, שמצפה להן גידול מאוד מהיר בשנים הקרובות". אחד מיתרונות רוסיה על סין הוא בכך שהוצאת והכנסת מטבע בה חופשית. לדבריו, הוא מזמין אנשי עסקים ישראלים להשקיע ברוסיה זה זמן, אולם עד כה לא היתה לכך אוזן קשבת. "עדיין לא מאוחר", אמר.

על תנובה אמר, "לחברות גדולות אין הרבה לאן לגדול בישראל. זו אחת הסיבות שרצינו לקנות את תנובה. אנחנו לא מבינים הרבה בחלב, אבל תנובה תגדל בישראל ב-0.5%-1% בשנה מפני שהשוק מוגבל. לכן תנובה היתה צריכה לייצא את הידע שלה כבר לפני שנים להודו, לאוקראינה, לקזחסטן, לרוסיה".

לבייב הוסיף כי אפריקה-ישראל פעילה בעשר מדינות ביבשת אפריקה. עקב כמות הכסף ואוצרות הטבע שיש במדינות אלה, מי שנכנס אליהן בצורה נכונה ובוחר בשותף הנכון - מגיע ל"הצלחה כמעט בטוחה".

גם הודו לדעתו צפויה להיות אחת המדינות החזקות ביותר עבור משקיעים ישראלים. "לפי דעתי צריך להיכנס להשקעות ישירות גם בסין וגם בהודו", אמר "שיניבו פירות מאוד טובים".

עם זאת, הוסיף לבייב, כי "החברות המתכוונות להשקיע בחו"ל צריכות להביא בחשבון ש"כל החוכמה היא להשקיע בלי לפגוע ברווח. אם אתה מראה 10% פחות רווח ברבעון, האנליסטים מתחילים להשתולל והמניה יורדת".

לבייב הביע ציפייה כי אפריקה-ישראל תעבור בהרבה את מחזור ה-5 מיליארד דולר, דבר שלא היה יכול להיות מושג, לדבריו, ללא יציאה לחו"ל. לבייב אף הביע דאגה מכך שיש ירידה מתמדת של "מוחות של רוב האנשים המוכשרים בארץ, שאחרי צבא או לימודים עוזבים את הארץ או נוסעים ללימודים בחו"ל". לדבריו, כיום עובדים 50 אף יורדים ישראלים במוסקבה לבדה. תופעה זו היתה יכולה להימנע, לדעתו, "אם מדינת ישראל היתה משקיעה יותר משאבים בחינוך. היה להם יותר איכפת להישאר ישראלי גאה בארץ, למרות ההכנסות בחו"ל".