הצמיחה הכלכלית העולמית הגיעה לנקודת מפנה, כשההאטה כבר מסתמנת בבירור, בייחוד במשק האמריקני - קובע הדו"ח הכלכלי השנתי של הבנק העולמי, שפורסם הבוקר (ד'). מאידך, הדו"ח שופע אופטימיות לגבי עתיד הגלובליזציה.
הבנק העולמי, העוסק בהלוואות למדינות מתפתחות, קובע שהצמיחה בכלכלה העולמית צפויה להגיע ל-5.1% בשנת 2006, להאט ל-4.5% ב-2007 ולעלות מעט ל-4.6% ב-2008. המדינות המתפתחות יהיו במושב הנהג, כלומר ירשמו צמיחה ממוצעת של 7% ב-2006, שיעור כפול מזה של הכלכלות המפותחות. אך גם בעולם המתפתח צפויה האטה בצמיחה: ל-6.4% ב-2007 ול-6.1% ב-2008.
המדינות המפותחות יצמחו השנה בממוצע ב-3.1%, והצמיחה תואט ל-2.4% ב-2007 ותתחזק מעט ל-2.8% ב-2008. "הפער בין המדינות המתפתחות ומדינות ההכנסה הגבוהה מתרחב", אמר האנס טימר, הכלכלן של הבנק העולמי, לכתבים בוושינגטון. "המדינות המתפתחות יוכלו להמשיך להאיץ את צמיחת כלכלותיהן, ואילו המדינות המפותחות לא יוכלו לעשות זאת".
לפי הדו"ח, נחיתה כלכלית רכה במשק האמריקני נשארה תרחיש סביר, אך הדו"ח גם מזהיר מכך שהצטננות שוק הנדל"ן לדיור עלולה להצית האטה חדה מהצפוי ואפילו מיתון, שיהיו לו משלכות חשובות על כלכלת המדינות המתפתחות.
האטה כלכלית מהירה יותר עלולה להחליש את מחירי הקומודיטיס, ובפוטנציה להחליש את כלכלות המדינות המתפתחות, שעד כה נהנו מחסינות מן ההאטה בצמיחה בעולם המפותח, אומר הדו"ח.
תחזית המפתח ארוכת הטווח של הבנק העולמי היא עלייתו של "מעמד בינוני גלובלי" - המוגדר כמעמד של הכנסה שנתית לנפש של בין 4,000 ל-17.000 דולר בשנה, בערך בין ברזיל ואיטליה בימינו. המעמד הזה הוא האחראי, בין היתר, לכלי הרכב הרבים הנעים כיום בחוצות ערי סין.
כיום, המעמד הבינוני הזה מהווה רק 7.6% מאוכלוסיית העולם, אך הדו"ח מעריך שהשיעור הזה יעלה ל-16.1%, או לסך של 1.2 מיליארד בני אדם, בשנת 2030. עד אותה שנה, אוכלוסיית יותר מ-30 מדינות מתפתחות תהיה ב-40% עשירה יותר. כיום, רק 6% מתושבי אותן מדינות שייכים למעמד הבינוני.
"המעמד הבינוני הגלובלי הגדול הזה ייצור במהירות שווקים צומחים למוצרים ולשירותים בינלאומיים, ויהפוך לכוח במדיניות המקומית של כל מדינה", נכתב בדו"ח.
לפי הדו"ח, "לא זו בלבד שלמעמד הבינוני העולמי יהיו האמצעים לרכוש מוצרים שעד אז היו מכוונים בעיקר לצרכנים מהמדינות העשירות, אלא שהביקוש לאותם מוצרים יהפוך למנוע חשוב של תהליכי הפתיחות הפוליטית והחברתית שמתחוללים כבר כיום במדינות המתפתחות".
תחזית אופטימית נגזרת של הבנק העולמי: עד שנת 2030, מספר בני האדם המתקיימים על פחות מ-1 דולר ליום בעולם יצנח מ-1.1 מיליארד כיום ל-550 מיליון בני אדם. הדו"ח מציין עוד שמרבית המחקרים מצאו שאי-השיוויוניות בין המדינות פוחתת, כאשר הצמיחה המהירה בסין ובהודו אחראית לרוב ההישגים של המדינות המתפתחות. מדינות דרום אסיה, מרכז אסיה ומזרח אירופה ימשיכו לצמצם את הפערים בינן ובין המדינות העשירות. לעומת זאת, הפער בין מדינות המזה"ת ואמריקה הלטינית ובין העולם המפותח יישמר, פחות או יותר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.