"אקזיט מרשים יותר ממזרח אירופה"

זיסר: "תנאי הפתיחה הם בערך כמו של מזרח אירופה לפני 12 שנה: הריבית הבנקאית גבוהה, והמדינה סובלת מרגולציה"

עד לפני שנים מועטות ישראלים נכנסו להודו רק עם צ'ימידאן כדי לעשות טראקים ועוד כמה דברים. כיום, לעומת זאת, נכנסים הישראלים עם תיקי ג'יימס בונד לעשות עסקים. בדומה למטייל הישראלי הסטנדרטי, שנמצא כמעט בכל מקום על פני הגלובוס, גם איש הנדל"ן הישראלי מוכיח כי למרות שמדובר בעם קטן, היכן שיש הזדמנות עסקית, שם הוא נמצא. אל לקורא לטעות: אין מדובר בטרנד חולף, אלא בתופעה שקורמת עור וגידים, וצפוי שתעצים בשנים הקרובות.

מוטי זיסר, בעל השליטה ב"אלביט הדמיה", שהודיעה לאחרונה על השקעות בהיקף של מאות מיליוני דולרים ברחבי הודו, מספר ל"גלובס" כי הוא מוצא סינרגיה בין הודו לבין שוק אחר, שהאיר לו פנים בעבר ובהווה.

"תנאי הפתיחה הם בערך כמו של מזרח אירופה לפני 12 שנה: הריבית הבנקאית גבוהה, המדינה סובלת מרגולציה סבוכה, וכמעט ואין סממנים מערביים במשק ההודי. היינו שותפים במהפכה במזרח אירופה ונהיה מוכנים למהפכה בהודו. משום כך, אנחנו עושים בהודו עבודת שטח ענפה כבר תקופה ארוכה".

"לקראת שנת 2009 הריבית בהודו תרד, מה שיביא לכניסה רחבה של זרים לשוק. האחרונים יהיו מכונים לשלם הרבה כסף על שטחי מסחר. כיום, שם המשחק הוא גודל, ולכן צריך להגיע לשעת השין עם הרבה נכסים שאותם, על פי החוקים במדינה, צריך לבנות ולכן הקמנו תשתית רצינית, כך שבעוד 5 שנים נוכל לבצע אקזיט מרשים אפילו יותר מזה שעשינו במזרח אירופה, מכיוון שמדובר בהיקפי השקעה גדולים הרבה יותר. הקדוש ברוך הוא בורא עולם מאוזן, היכן שניתן לעשות הרבה כסף יש הרבה קשיים ולכן צריך לבנות תשתית נכונה שתעזור לנו מול הרגולציה הקשה". עוד טוען זיסר כי בשל הרגולציות הלא פשוטות עדיף להיעזר בשותף מקומי.

מכיוון שעל מנת להשקיע בהודו, על פי הרגולציות המקומיות נדרש הון התחלתי גבוה מאוד, ברוב ההודעות על כניסה למדינה, מעורבים היותר "כבדים" במשק. לאחרונה הודיע מאיר שמיר כי בכוונתו להשקיע 25 מיליון דולר לצורך השקעה במלונות במדינה.

בתחילת החודש הודיעו גם נכסים ובניין של נוחי דנקנר ואלקטרה נדל"ן שבשליטת גרשון זלקינד, כי ישקיעו ביחד עם חברה זרה הודית הון עצמי של 100 מיליון דולר, ברכישת נדל"ן מניב ולמגורים בדרום הודו.

גם שעיה בוימלגרין ישקיע מיליונים רבים בהודו באמצעות חברת אזורים. צדיק בינו, איש השנה של "גלובס", יחפש זמן פנוי בין עסקי האנרגיה והבנקאות, ויחבור לאלוני חץ להרפתקה הודית. נתן חץ אמר בעבר כי, "קשה להבין את המספרים במדינה ענקית שהיתרון שלה על גבי סין הוא בכך שהיא דמוקרטיה המדברת בשפה האנגלית". לאחר ההצלחה הגדולה ברוסיה הודיע בסוף שבוע שעבר אליעזר פישמן כי יפתח את תחום הנדל"ן שלו גם להודו.

אורי שוסטר uri-s@globes.co.il