עוד בשנת 1998 החליטה הממשלה לקדם פרויקטים של פינוי-בינוי, החלטה שבעקבותיה הוקמה ועדה בינמשרדית המורכבת מנציגי משרדי האוצר, הפנים, איכות הסביבה, התחבורה ומינהל מקרקעי ישראל.
אבל למרות העמדה הברורה של הממשלה, והאינטרס הברור של הרשות המקומית בחידוש פני העיר ובגביית אגרות, היטלים וארנונות, עמדת הרשויות המקומיות אינה אחידה. כך אנו מוצאים עיריות התומכות הן במוצהר והן במעשה בפרויקטים מסוג זה, ומנגד - עיריות שבמקרה הטוב אינן מצהירות על תמיכתן ובמקרה הרע - מונעות את קידומם בשיטות מגוונות.
עירית רמת-גן, אשר בעבר כבר הוכיחה עצמה כחלוץ לפני המחנה בנוגע לבניה לגובה וזכויות בניה גבוהות, מגלה גם בתחום פינוי-בינוי פתיחות וחזון, ואף יוזמת בעצמה פרויקטים של התחדשות עירונית; גם עירית יהוד מגלה תמיכה ועניין רב בנושא, וכך גם חולון ופתח-תקווה; עירית קרית-אונו אף הגדילה לעשות, ובהבינה את חשיבות קידום הפרויקטים, מינתה פקיד מיוחד לשם כך; דווקא עירית תל-אביב, שלאור כל האמור לעיל אמורה להיות זו שתעמוד בראש התומכים בפרויקטים כאלו, אינה מגלה עניין, בלשון המעטה.
תל-אביב משופעת במתחמים הזועקים לפינוי-בינוי, ובשל הפוטנציאל הטמון במתחמים אלה, הן בעלי הדירות והן היזמים פועלים לקידומם. אולם העירייה היא זו שמעכבת שלא לצורך תכניות בנין עיר המוגשות לה מטעמים שונים המצביעים על מגמה ברורה של העדר תמיכה. כאשר המדובר במתחמים בשכונות המאכלסות אוכלוסיה חזקה, מתנגדת העירייה בטענה כי בנייתן מחדש תעשיר את דייריהן, וכאשר מדובר בשכונות המאכלסות אוכלוסיות ברמה נמוכה יותר, מונעת העירייה קידום פרויקטים בטענה שהבינוי החדש יגרור דמי אחזקה גבוהים, שיהוו מעמסה כבדה מדי על בעלי הדירות שידם אינה משגת זאת.
לסיכום, ראוי כי הממשלה שקבלה החלטה כה קרדינלית ובעלת השלכה רחבה על התכנון האורבני, תנחה את הרשויות לגלות גישה חיובית ומעשית. המפתח לקידום הפרויקטים מצוי בידי הרשויות המקומיות, שעליהן להפנים את העובדה שבלא אישור תוספת זכויות בכמות שתבטיח את כלכליות הפרויקט, תמשיך החלטת הממשלה מלפני 8 שנים, להיות תיאורטית בלבד.
הכותבת שותפה במשרד הרטבי,
בורנשטיין, בסון ושות'
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.