"85% מעדיפים בעלות בגלל תחושת שייכות לנכס"

מחקר בטכניון קובע שלגורמים פסיכולוגיים יש משקל מכריע בהחלטה האם לקנות או לשכור דירה. 70% מהנשאלים מקשרים קניית דירה לסטטוס חברתי גבוה יותר, תחושות יציבות, שקט נפשי, הצלחה ואושר. לפי, עורך המחקר, הכלכלית ד"ר דני בן שחר, רכישת דירה לא בהכרח משתלמת כלכלית.

" מה הבעיה בפסיכולוגיה שלנו?

"השיקולים הכלכלים להעדפת בעלות על דירה על פני שכירות הם בעיקר בטענה: כשאתה משלם משכנתא אתה אומנם משלם הרבה שנים אבל בסוף אתה נשאר עם נכס ביד. מאידך, שכר דירה אתה משלם כל החיים ובסוף נשאר בלי כלום. זה משפט שלא בוחן פרמטרים של תשואות בשוק הנדל"ן, שאלות המיסוי ברכישה, עלויות תיווך ועורכי דין".

" 85 אחוז מהנשאלים שהסכימו עם האמירה הזאת טועים?

"האמירה הזאת לא נכונה מסיבה פשוטה. הרי מה זה משכנתא? אנחנו משלמים תשלומי ריבית וקרן. אנשים יכלו לשלם שכר דירה, לשים בצד יחד עם כל תשלום סכום מקביל לתשלומי הקרן על המשכנתא, ובתום 20-30 שנה יהיה להם נכס שהוא אומנם לא נדל"ן אלא של סכום מזומן, שבתנאי שוק מסוימים ערכו עשוי להיות אפילו גבוהה יותר. כך שהטיעון של 85 אחוז מהאנשים, למה הם מעדיפים בעלות, פשוט לוקח שיקול כלכלי ומעבד אותו בצורה לא נכונה".

" תדגים.

"אם נדבר בגדול, נשים את נושא הסיכון בצד ונדבר רק על השוואה של תשואות. נניח שהריבית על המשכנתא היא 5 אחוזים, והמשכנתא היא 100 אלף דולר, זה אומר שצריך מדי שנה להחזיר בגדול 5,000 דולר רק תשלום ריבית על המשכנתא, כשבמקביל צריך להתחיל להחזיר את הקרן של 100 האלף דולר, כך שהתשלום הכולל הוא עוד גדול יותר (כמובן שככל שמחזירים יותר ויותר מהקרן, תשלומי הריבית העתידים הולכים ופוחתים), ואז צריך לראות מה שכר הדירה. אם מדובר על תשואה של 3 אחוז לשנה ביחס לשווי הנכס, אז על 100 אלף דולר משלמים שכירות 3,000 דולר בשנה. במקרה כזה אפשר לחסוך בצד למעלה מ-2,000 דולר מידי חודש, סכום שאולי יהיה גדול מערך הנכס, בהתייחס לרווחי ההון שניתן להשיג על הסכום".

" אז להתרחק מתחושות הבטן?

"המחקר הזה לא בדק אמפירית מה עדיף לקנות או לשכור, אלא התמקד בבדיקת עמדות הציבור. אחד הממצאים העיד שלגורמים הפסיכולוגים יש תפקיד לא פחות מרכזי מהכלכלים. אנשים במספרים מרשימים מציינים בהחלטות פרמטרים שקשורים לעולם הפסיכולוגיה. 76% אמרו שהם מעדיפים בעלות בגלל תחושת חופש ועצמאות, 85% מעדיפים בעלות בגלל תחושת שייכות לנכס המגורים, 89% אמרו שנישואים יגרמו להם להעדיף לקנות דירה. אלה משפטים מעולם הפסיכולוגיה שאינם חלק מהמודל הכלכלי המקובל".

" אין בשיקולים פסיכולוגיים שום דבר רציונלי?

אנשים שמעדיפים בעלות על דירה מסיבה כלכלית מעדיפים אותה למעשה גם ממניעים פסיכולוגים. ואז השאלה מה המניע האמיתי, האם הם לא עושים בעצם רציונליזציה של מניעים פסיכולוגיים, על זה אין לי תשובה חד משמעית. אני לא יודע מה הסיבה והתוצאה, אבל קשר בין השניים נמצא במחקר".

" יש סיכוי שמקרה שלך, הכלכלן הולך יחף?

"אני גר בדירה בבעלותי, כך שאני מיישם את התאוריה של המאוויים הפסיכולוגים. גם אני מרגיש תחושת יציבות, שקט נפשי ותחושה של חופש ועצמאות, כשאני יודע ככלכלן, שייתכן שזה לא רציונלי במובן הכלכלי". "