קברי הצדיקים הם נכון להיום הנכס העיקרי שמושך עשרות ישראלים מדי שנה לאוקראינה, כאשר הסלוגן "נח נחמ נחמן נחמן מאומן" הפך זה מכבר לסיסמה מוכרת לכול. אלא שהישראלים מגלים בהדרגה כי ישנם חלקים אחרים באוקראינה, למעט אומן הקטנה, הטומנים בחובם פוטנציאל אחר: נ נכ נכס נכסי דלא ניידי (נדל"ן), אם נשתמש לרגע בסלוגן המוכר יותר, שהוזכר לעיל.
היזם הישראלי הטיפוסי אינו נרתע מאתגרים קשים, במיוחד כאלה הטומנים בחובם "סוכריות" בסוף התהליך. כאלה מצא הקבלן הישראלי אי שם במזרח אירופה ששימשה כאלטרנטיבה מועדפת על פני המיתון הקשה בענף המקומי בתחילת האלף הנוכחי. תחילה נכנס היזם לאזורים מתקדמים במזרח ובמרכז היבשת, כמו פולין, צ'כיה והונגריה, ולאחר מכן פלש למדינות אחרות דוגמת רומניה ודומותיה.
למרות שנותרה מלאכה רבה והתיאבון עדיין קיים, לאט לאט יורדות להן התשואות במדינות רבות ברחבי מזרח אירופה ומאחר שרבים אחרים גילו את הפוטנציאל, האפסייד של הישראלים הולך ויורד. מאחר שאנו נחשבים למובילים, הישראלים מנסים לפתח לעצמם אלטרנטיבות אחרות במזרח היבשת על מנת לגרוף רווחים רבים. אוקראינה מצטיירת כצפוי בעיני רבים כאלטרנטיבה מועדפת.
נכון, מדובר במדינה עם מערכת בירוקרטית לא פשוטה, אשר מפגרת מספר שנים אחרי המובילות שבמדינות מזרח אירופה. אך דווקא עובדה זו, אין בה כדי להרתיע, אלא להפך. רק לדרבן. הישראלים הם למודי בירוקרטיה עוד מהבית. גם הקור, השורר במדינה לא אמור להרתיע את השאפתן הישראלי.
ואמנם הישראלים, החלו אט אט להרים את הכפפה, ולחדור לאוקראינה. על התשואה הגבוהה מההשקעה במדינה ניתן להסיק מעסקת רכישה של נדל"ן מקומי, שביצעה "כלכלית ירושלים" בפברואר האחרון. חברת הנדל"ן של אליעזר פישמן (מבעלי השליטה ב"גלובס") השקיעה סכום ראשוני של 170 אלף דולר בנכס ובנוסף היא תשקיע סכום של 530 אלף דולר לשיפורו. לאחר השיפוצים עתידה "כלכלית ירושלים" להשכיר את הנכס בתמורה ל-214 אלף דולר בשנה - סכום המגלם תשואה שנתית פנומנאלית של 30.6%, לפני הוצאות ומסים.
גם הענקית המזרח אירופית GTC החליטה להניף בגאון את דגל ישראל באוקראינה. באוקטובר האחרון הודיעה GTC פולין על הזרמה של 90 מיליון דולר לטובת חברה שתשקיע באוקראינה. GTC, מקבוצת קרדן, צירפה אליה כשותפה את קרן ההשקעות של EBRD (הבנק האירופי לשיקום ופיתוח). הקרן תזרים למיזם 10 מיליון דולר בתמורה ל-10% מהחברה המשותפת.
קבוצת אנגל, מהישראליות הפעילות ביותר במזרח אירופה, נכנסה גם היא לאחרונה לאוקראינה הקרה. הקבוצה, הפועלת באמצעות "אנגל אירופה", חתמה באוגוסט האחרון על הסכם להקמתם של 2 קניונים בערים אודסה וניקולאייב, בהשקעה כוללת של 550 מיליון שקל, מה שמלמד גם על התעוזה של הישראלים, שאינם מרגישים כבולים דווקא לערי הבירה במדינות המתפתחות.
יעקב אנגל, הבעלים הקודם (לאחרונה הוא מכר את השליטה לשעיה בוימלגרין) ראה כי טוב, ולאחר הפוגה של חודש הודיע על הסכם לייזום קניון נוסף, השלישי במספר באוקראינה, בהשקעה של כ-320 מיליון שקל בדרום אוקראינה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.