הזדמנות אחרונה להצלת הרכוש

נכסים ברחבי אירופה בשווי מאות מיליארדי שקלים עדיין ממתינים ליהודים שיוכיחו עליהם בעלות; מה שהאזרחים לא יעשו הממשלה לא תעשה לעולם

כבר לפני שנתיים הונח על שולחן הממשלה הדו"ח הגלובאלי על השבת רכוש יהודי. עיון בדו"ח הבליט את החלמאות בטיפול בנושא הטעון של הרכוש היהודי הגזול שנשאר באירופה. הערכת הרכוש דיברה על סכומי עתק של 230 עד 320 מיליארד דולר. מתוך זה, שווי הנדל"ן הינו כ-150 מיליארד דולר (במחירי 1997, שהאמירו מאז בעשרות אחוזים) של בתי מגורים, קרקעות ועסקים.

מאחר שערב מלחמת העולם השנייה יהדות פולין ריכזה את הקיבוץ היהודי הגדול באירופה, טבעי היה ששם מצוי צבר הנכסים הגדול ביותר, הן כנכסי קהילה והן כנכסי פרט. נכסים אלו נמצאים בחלקם הגדול בערים הגדולות במרכז אירופה, דוגמת קראקוב, פראג, לודז', לובלין, ברלין ועוד. לדוגמא, למעלה מ-20% משווי הנדל"ן הכולל בפולין היה בבעלות יהודית. בערים רבות מדובר ב-30% ומעלה. נתונים מצמררים אלו מחזקים את הסיבה לכדאיות ולדחיפות העצומה בהגשת אלפי תביעות. חשוב לדעת מראש שהממשל בפולין איננו מקל בתהליכים, אך מכבד את הזכאות כאשר היא מוכחת על-ידי בעלי העניין.

כתובות הנכס ושמות הבעלים לשעבר הינם נתוני מידע קריטיים בהתחלת התהליך, ומהווים מדד ראשוני לסיכויים. הסטאטוס המשפטי של הנכסים אינו ידוע בחלק גדול מהמקרים, ולכן יש צורך בביצוע תהליך בדיקה יסודי ולברר מה עבר על הנכס כפי שרשום בספרי האחוזה.

שווי הנכסים הינו אחד מהשיקולים העיקריים בתהליך. מאחר ותביעות מוגשות גם לנכסים באזורים כפריים - אזורים בהם שווי הקרקע נמוך יותר, ההתייחסות העניינית הינה למחיר אותו ניתן יהא לקבל בתנאי מכירה בשוק הנדל"ן המקומי, זאת קודם ביצוע התחקיר לסטאטוס משפטי של נכס כלשהו.

עם כניסתן של מדינות דוגמת פולין, ליטא, רומניה ואחרות לקהילה האירופית, נפתח חלון הזדמנויות צר בו ניתן יהא לתבוע בעלות לנכסים. בכל שנה מצטמצמת אוכלוסיית ניצולי השואה ב-10%-15%. לאור העובדה שמדובר בדור שנעלם לאיטו, בנכסים ישנים אשר ברוב המקרים לא טופלו ע"י המקומיים ובנכסים שהממשל "אוהב" להלאים ובהמשך למוכרם לידיים פרטיות, צריך לגשת בהקדם לתהליכי הבדיקה הראשונית, ולו כדי לברר האם מדובר באופציה כלכלית אמיתית. רק בהמשך מופנים כל אותם המקרים לבית המשפט הבינלאומי של האיחוד האירופי.

60 שנה לקח לממשלת ישראל להציג דו"ח כולל לגבי השבת רכוש. כיום, כשנתיים לאחר הופעתו של הדו"ח המפורט וכאשר עדיין לא נעשה דבר, מתחזקת ההערכה שממלכתית דבר לא ייעשה בעתיד.

הכותב עומד בראש חברת לגאסי, העוסקת בהחזרת רכוש יהודי במדינות מזרח אירופה