ח רף המלחמה בצפון, בריחת התיירים מישראל בחודשי הקיץ והתחרות הקשה על כל נופש, מסתבר כי שנת 2006 היתה שנה בהחלט לא רעה עבור המלונות בארץ. כך עולה ממבט על הדו"חות השנתיים של החברות הציבוריות שמפעילות את רוב מותגי המלונות המובילים בישראל. הנתונים מראים אמנם כי הצמיחה בענף במונחי לינות היתה כמעט אפסית, כשהמלחמה בצפון בחודשי הקיץ הצליחה לקלקל את החגיגות שצפו החזאים, אך רוב המלונות -ובעיקר אלו המוטים לתיירות הפנים - רשמו שיפור בביצועים, תוך שהם מסתמכים בעיקר על עלייה בתעריפי הלינה שהתאפשרה לנוכח הצמיחה הכלכלית במשק.
מהנתונים הרשמיים שסיפקה התאחדות המלונות עולה, כי בשנת 2006 גדל מספר הלינות הכולל במלונות ב-1% בלבד לרמה של כ-19.3 מיליון איש, כשהתפוסה הממוצעת עמדה על כ-58% בהשוואה לתפוסה חזויה של כ-63% במלונות המקומיים שנצפתה בתחילתה. הנתונים מראים עוד, כי לינות התיירים, שהיו אחראים ל-36% מסך הלינות, צמחו בשיעור של 1%, כשסך לינות תיירות הפנים צמח בשיעור זהה והעפיל לשיא כל זמנים של 12.4 מיליון לינות. הפדיון הכולל של המלונות עלה בכ-10% ל-6.2 מיליארד שקל - בעיקר עקב עליית מחירים - כשבשורה התחתונה רוב החברות בענף שיפרו כאמור את הביצועים.
לאן ילך הענף ב-2007? לפי שעה, נתוני הלמ"ס מבשרים כי קצב כניסת התיירים לישראל מסרב להתאושש, אך נראה שבכל זאת משהו קורה בתחום המלונאות. בין הגורמים שתורמים לכך ניתן למנות כניסת יזמים חדשים - דוגמת שעיה בוימלגרין שהשלים לאחרונה את רכישת מלונות שרתון ואקור מאי.די.בי - המשך הצמיחה הכלכלית במשק, הגידול בצריכה הפרטית שדוחף כאמור את תיירות הפנים, וכמובן הגאות בשוק הנדל"ן שמחלחלת לאיטה גם לתחום המלונאות.
התיירות כבונוס
אם מוסיפים לכל הגורמים המתוארים לעיל שורה של תופעות נקודתיות מעניינות, כמו לבלוב שוק מלוני הבוטיק וכניסת קונספט מלוני העסקים בעיקר במרכז הארץ, הרי שבהחלט יש למה לצפות. באשר לתיירות החוץ, הרי שהיא תהיה רק הבונוס עבור השחקנים בענף במידה והשקט הביטחוני ימשיך לשרור באזורנו.
אז מה עשו פירמות המלונות הבולטים בשנת 2006? רשת מלונות דן, שנמצאת בשליטת מיקי פדרמן ומרבית מלונותיה מיועדים בעיקר לפלח השוק העליון, רשמה שנה מוצלחת במיוחד ב-2006 שהסתיימה עם קפיצה של למעלה מפי-2 בשורה התחתונה, ל-128 מיליון שקל, בעיקר אודות לשיפור ניכר בהוצאות המימון. עם זאת, שורת הרווח התפעולי שצמחה בשיעור צנוע יותר של 7.5%, ל-188 מיליון שקל, מעידה בצורה קצת יותר שקולה על השנה העסקית שאפיינה אותה.
הרשת עצמה מפעילה כיום 11 מלונות בפרישה ארצית, והיא מציינת בדו"חות כי עיקר ההטבה בעסקיה התרחשה טרם פרוץ מלחמת לבנון בחודשי הקיץ. נתון זה מוסבר בעובדה שהרשת מוטה באופן יחסי לתיירות חוץ (53% מסך הלינות) ועל כן המלחמה מיתנה את ביצועיה במחצית השנייה של 2006 ואפשרה לה לייצר צמיחה שנתית של כ-6% בלבד בהכנסות, לרמה של 668 מיליון שקל.
רשת ישרוטל, שמרבית מלונותיה ממוקמים בעיר אילת, הצליחה לצמוח ב-2006 בשיעור של 4% במונחי מספר הלינות, בעיקר בשל העובדה שהרשת מוטה בעיקר לתיירות פנים שאחראית ל-84% מסך הלינות בה. מגמה זו הביאה לגידול של 13% בהכנסות הרשת בשנת שחלפה לרמה של כ-607 מיליון שקל, למרות שממוצע התפוסה במלונות החברה היה נמוך בכ-3% מהממוצע של העיר אילת כולה, ועמד על 66%.
הרשת, שנמצאת בבעלות משפחת לואיס הבריטית ואוחזת 6% מסך חדרי המלון בישראל, מפעילה שורה של מלונות בסגנון "הכל כלול" שאהודים במיוחד על שכבות הביניים בציבור הישראלי. הנתונים שהיא מספקת מראים, כי תיירות הפנים הביאה לגידול של כ-4.6% במספר הלינות בה - שיעור גבוה יותר מקצב צמיחת הלינות, המעיד על ירידה בשיעור לינות התיירים.
בסיכום השנה, רשמה החברה צמיחה של 50% ברווח התפעולי לכ-120 מיליון שקל, שהונעה מעליית תעריפים מחד והתייעלות בהפעלת המלונות מאידך, והשורה התחתונה שלה הצליחה עקב כך לקפוץ מרמה של 2.5 מיליון שקל אשתקד לרמה של 42 מיליון שקל בסיום 2006. באשר לעתיד, הרי שישרוטל רכשה לאחרונה את מלון קיסר ים-המלח בכ-10 מיליון דולר ומתכננת לבנות מלון חדש במצפה רמון, תחת השם "ישרוטל בראשית", בהשקעה של כ-15 מיליון דולר, כך שניתן ללמוד שהיא מאמינה שגם השנים הבאות לא יהיו רעות בענף.
פוזלים לחו"ל
מלונות אפריקה ישראל, מפעילת המותגים הולידיי-אין וקראון-פלז'ה, החלה לפזול בשנה החולפת לחו"ל כמו כל הקבוצה אליה היא משתייכת, אך עדיין מרכז הכובד שלה נותר לפי שעה בשוק המקומי. בסיכום השנה החולפת החברה הצליחה לרשום צמיחה של 14% בהכנסות מהשוק המקומי, לרמה של 322 מיליון שקל, בעיקר לנוכח העובדה שגם היא מוטה במיוחד לתיירות הפנים, שאחראית ל-75% מסך הלינות במלונות הרשת.
באשר לעתיד, הרי שאפריקה שמה יהבה לחו"ל, אך היא אחראית למהלך מסקרן גם בשוק המקומי. מדובר במלון העסקים שמקימה החברה בימים אלו במגדל המרובע במרכז עזריאלי בת"א, אשר יכיל 272 חדרים ויפעל תחת המותג קראון-פלז'ה. השלמת המלון צפויה רק בסוף השנה הנוכחית, ובמהלך כולו יושקעו 13 מיליון דולר.
חברת מלונות הכשרה שמנהלת כיום 6 מלונות תחת המותג רימונים, רשמה בשנה החולפת ירידה חדה של 32% בהכנסות מפעילות המלונות ל-60 מיליון שקל, בעיקר בגלל השיפוצים שהשביתו את מלון נפטון - מלון הדגל שלה הממוקם בעיר אילת. מלבד הירידה בהכנסות, גם המלחמה בצפון נתנה אותותיה ברשת - בשל ריכוז גבוה יחסית של מלונותיה בצפון הארץ - ואת 2006 היא סיימה בהפסד תפעולי של כמיליון שקל מהפעלת בתי המלון בהשוואה לרווח של 4.5 מיליון שקל בשנת 2005.
מהנתונים שמספקת החברה עולה עוד, כי המלחמה בצפון גרמה לירידה של 35% בתפוסת המלונות שלה ברבעון השלישי. עם זאת, החברה כבר הספיקה לקבל מהמדינה פיצוי על חשבון נזקי המלחמה, ומלון נפטון חזר לפעילות במהלך הרבעון הרביעי. באשר לעתיד, ניתן ללמוד כי הכשרה מלונות שוקלת לצרף בתי מלון נוספים לרשת לצורך ניהולם ובאופן נקודתי יותר מתכננת להרחיב את מספר החדרים במלון רימונים בצפת.
אלרוב נדל"ן, שבשליטת אלפרד אקירוב, מפעילה אמנם רק את מלון מצודת דוד בירושלים, אך הוא לבדו מהווה ברומטר מעניין לבחינת מצב הענף כפי שהוכח בשנים האחרונות. בהתאם, נתוני המלון לשנת 2006 מלמדים על צמיחה של 14% בשורה העליונה, ל-142 מיליון שקל, ועל עלייה של 18% ברווח ההפעלה שלו לפני פחת לרמה של כ-52 מיליון שקל.
החברה מציינת כי השיפור בביצועי המלון בה לידי ביטוי בעליית שיעורי התפוסה ובתעריפי הלינה, ומציינת עוד כי לולא השלכות המלחמה בצפון היה צפוי הרווח התפעולי לפני פחת מהפעלתו לעמוד על רמה של כ-70 מיליון שקל.
המלון עצמו מוגדר כ-5 כוכבים דה-לוקס והוא מיועד בעיקר לפלח העליון של שוק תיירות החוץ, שהיתה אחראית לכ-95% מהלינות בו בשנה שחלפה. מגמה זו, שרק התחזקה ב-2006 לעומת 2005, הכבידה על שיעורי התפוסה של המלון ב-2006 ואלו ירדו לרמה של 61.1% בהשוואה לרמה של 62.1% בשנת 2005.
על הצפוי לעתיד למלון, ניתן ללמוד מהערכות אלרוב נדל"ן לפיהן העודף התפעולי שלו בניכוי פחת יסתכם בשנה הקרובה ברמה של 65-70 מיליון שקל, רמה שלמעשה תואמת את היקף המזומן שהיה אמור לייצר המלון בשנת 2006 אילולא המלחמה. כך או כך, בינתיים בוחרת גם אלרוב לפזול לשוק המלונות בחו"ל, כשנראה שהיא מסתפקת בחשיפה לשוק המקומי באמצעות מצודת-דוד הירושלמי בלבד. "
roi-m@globes.co.il
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.