מנכ"ל מעלות: "המשבר יתבטא בתמחור הסיכונים"

"הפסקה בגיוסים לא יכולה להיות. כל חודש זורמים כספים, וכשאין אג"ח ממשלתי והפיקדונות של הבנקים הם בריביות מזעריות, אין פתרון אחר"

שוק ההנפקות רותח. בארבעת החודשים הראשונים של השנה גויסו בשוק ההון הישראלי 34 מיליארד שקל באגרות חוב, לעומת סכום שיא של 46.7 מיליארד שקל בכל שנת 2006. בעוד שענף הנדל"ן המקומי תופס נתח מרשים של 32% מסך הכסף ומסך המנפיקות שזכו לקבל דירוג אשראי ערב ההנפקה, מסתבר שבכל הנוגע לחברות לא מדורגות, התכבד ענף הנדל"ן בשיעור של 75% מהמנפיקות.

מנכ"ל חברת הדרוג מעלות, דורית סלינגר, אינה מוטרדת מתופעת הלא מדורגות. "במספרים זה באמת נראה הרבה", היא אומרת, "מתוך 118 חברות שגייסו כסף, 45 היו לא מדורגות, כלומר 38%. אבל בסכומים זה מאוד קטן. רק 10.5% מסך הכסף שגויס הוא של חברות שלא דרגו עצמן, כלומר בממוצע כל אחת מהן גייסה כ-80 מיליון שקל. אם הייתי רואה 30 מיליארד שקל מהסוג הזה הייתי נבהלת, אבל כשזה 3.5 מיליארד שקל, ועוד כל כך מפוזר, אז זו לא קטסטרופה. יש הרבה מנפיקים, בוודאות חלק מהכסף לא יוחזר למשקיעים, אבל אלה לא היקפי ענק".

גלובס: ובכל זאת, מדובר בגופים מוסדיים שמניחים את הכסף בקופה של אותן חברות. הכסף שלי ושלך.

סלינגר: "את המוסדיים הגדולים אנחנו רואים פחות באותן מקומות. בהנפקות הלא מדורגות אנחנו מוצאים בעיקר משקיעים אחרים, כמו קרנות הנאמנות, שחייבים סחורה סחירה. למוסדיים הגדולים אין בכלל זמן להסתכל על אותן הנפקות".

- אותן חברות נדל"ן קטנות עושות סיבוב אצלכן, לפני שהן יוצאות ללא שום דירוג לשוק?

"בכנות, הן כבר בכלל לא מגיעות אלינו. היועצים שלהן אומרים להן מראש שחבל על הזמן. אני מסתכלת על שמות המנפיקות, ואני רואה שאני בכלל לא מכירה אותן".

- זהו גל שהתנפח יתר על המידה?

"המילה ניפוח מתאימה יותר למחירי מניות, אבל לדעתי התמחור איננו נכון. כשמשקיע אומר לי שרק אצל אותן חברות הוא יכול לקבל ריבית של 8% או 9%, אני אומרת לו שבסוג כזה של חברה הייתי רוצה לקבל 20% ריבית. 8%, 9% ואולי אפילו 10% נראים להם המון, אבל אני אומרת שההמון הזה הוא לא המון. המחירים לא משקפים את רמת הסיכון.

"המשקיעים גם פונים היום לתחומים יותר מסוכנים. חברות הנדל"ן המניב פונות לייזום או לפעילות אופרטיבית, כמו חניונים, מלונאות ובתי אבות. כשיירד גשם הוא ישטוף את כולן, וודאי שהוא ישפיע על הקטנות יותר, גם בגלל שמנגנוני הבקרה והניהול שלהן אולי פחות טובים, וגם בגלל הפיזור הקטן יותר".

- ההשפעה על השוק לא תהיה מהותית?

"הפסקה בגיוסים לא יכולה להיות. כל חודש זורמים כספים, וכשאין אג"ח ממשלתי והפיקדונות של הבנקים הם בריביות מזעריות, אין פתרון אחר. כשיהיה משבר, הוא יבוא לידי ביטוי בתמחור הסיכונים, אבל לא בעצירת הגיוסים.

"גם בבנקים כבר ראינו דיפולטים (אי יכולת פירעון) והפרשה לחובות אבודים, והתמונה הזו תהיה גם באג"ח. השוק יצטרך להתחנך, והמוסדיים יצטרכו להתמודד עם זה. זה כנראה לא יהיה ב-2007, וגם שנת 2008 נראית טוב, אבל ברור שבהמשך נראה את התופעה. זו פעילות נורמלית של שווקי כספים".