הישראלים נעצרים בפולין וברומניה

Uri-s@globes.co.il

עוד המוני יזמים ישראלים מציפים מדי שבוע את מרחבי מזרח ומערב אירופה, מעניין להיווכח שאין הרבה ישראלים הפעילים בליטא. וילנה, מרכז החיים היהודיים במזרח אירופה ערב מלחמת העולם השנייה (מה שזיכה אותה בכינוי "ירושלים דליטא"), אינה זוכה כיום לביקור של יותר מידי ישראלים, למעט כאלו המחפשים למצוא שורשים או שמבקשים לפקוד את קברו של הגאון מוילנה.

סביר להניח כי ישנה רתיעה של יזמים בגלל שמדובר במדינה קטנה יחסית, בעוד שבאמצעות טיסה קצרה הם יכולים להגיע למדינות גדולות בהרבה מהאופציה הליטאית. להבדיל מאחרים, מספר יהודה כתב מקבוצת כתב שפועלת בליטא שנים, שבכל זאת קיימים מספר יתרונות המאפיינים את המדינות הבלטיות בכלל ואת ליטא בפרט, המבדלים אותה ממדינות מזרח אירופה.

"נכון, לא מדובר במדינה מזרח אירופאית בסדר גודל של פולין, אוקראינה או רומניה ונכון שעל מנת להגיע לווילנה צריך שתי טיסות וקונקשן ואילו לבוקרשט וורשה ניתן להגיע בטיסה אחת תוך פחות מארבע שעות. אך למרות שמדובר במדינה קטנה, בסדר גודל של ישראל פחות או יותר, הרי שהשטחים המוניציפאליים שלה הם פי 6 מאשר בארץ. קרי, הצפיפות נמוכה במיוחד ולכן יש המון קרקעות ומכאן שקל יותר למצוא עסקאות טובות". אומר כתב. הוא מוסיף כי "בשנים האחרונות, האוכלוסייה שעזבה את ליטא בתקופה הסובייטית חוזרת ויש הגירה חיובית מתמדת ולכן הביקושים יעלו".

כתב מספר על יתרון נוסף שמבדל את ליטא. "מדובר במדינה שהייתה מבין הראשונות להיכנס לאיחוד האירופי". מעבר ליתרונות הברורים, אומר כתב שמעצם הקבלה לרשימה האקסקלוסיבית "אין עקיצות מטעם הממשלה וכל הרגולציה מאוד מתקדמת ומתפתחת, לא כמו במדינות שונות במזרח אירופה. בד בבד, ענף הבנקאות משוכלל ואזרחים יכולים לקבל משכנתא בשיעור של 90% בריבית שנתית של 4-4.5%".

השוני בין המדינות מסתמך על היסטוריה: "המדינות הבלטיות, ליטא, לטביה ואסטוניה, בשונה ממדינות מזרח אירופה, היו הראשונות שהתנערו מהשלטון הסובייטי. לא מדברים שם רוסית והקונוטציה שלהם היא לגמרי מערבית בשל סיבות היסטוריות". מעבר לכך כתב מדגים גם יתרון גיאוגרפי, "הסקנדינביים עושים שם לרוב עסקים מאחר והם רוצים להיות בטוחים שהשכנים שלהם איתנים פיננסית ויציבים פוליטית על מנת למנוע תופעות כמו שאירעו עוד בימי מלחמת העולם השנייה" מסביר כתב.

לקבוצת כתב מספר פרויקטים בליטא. הקבוצה רכשה לאחרונה יחד עם קבוצת משקיעים אירופאים, שטח של 40 דונם על אגמי בויוידיסקס (Buivydiskes) שבווילנה, במחיר 8 מיליון אירו. הקבוצה צפויה לבנות במקום פרויקט מגורים בסדר גודל של 35 אלף מ"ר שיכלול בין השאר 250 יחידות דיור בבניה רוויה וצמודת קרקע, כאשר שווי המכירות צפוי לעמוד על 54 מיליון אירו.

"הפרויקט מיועד לתושבי וילנה המעוניינים לשדרג את סביבת מגוריהם ובנוסף צפוי לתת מענה לתושבים החוזרים לליטא משהות ארוכת טווח באירופה וארה"ב". כתב מעריך כי מחירי יחידות הדיור צפויים לעמוד על כ-2000 אירו למ"ר. במקביל פעילה הקבוצה גם בקובנה, שם היא רכשה בניין לשימור במרכז העיר ואף 220 דונם לבנייה בפרבר סרגניה שבעיר. בכוונת הקבוצה להשקיע בפיתוח השטח ולהכשיר אותו לכ-190 מגרשים של 1000 מ"ר למגרש לבנייה פרטית. הרווח הצפוי מהמכירות הינו כ-4 מיליון אירו .