האם התנודתיות מבשרת על סוף העליות?

מניות הנדל"ן הפכו להשקעות מסוכנות יותר ואטרקטיביות פחות מתחילת 2007; עלייה באטרקטיביות של מניית נכסים ובניין

התנודתיות במניות הנדל"ן מתגברת. כך עולה מנתוני הבטא (מדד התנודתיות) של מניות הנדל"ן מתחילת 2007, בהשוואה לבחינת נתוני התנודתיות מ-2006.

הנתונים מלמדים כי נרשם גידול בשיעור של כמעט 10% בבטא המשוקללת של מדד הנדל"ן, בעוד התשואה שהוא ייצר במונחים שנתיים נמוכה מזו שרשם ב-2006. המסקנה: מניות הנדל"ן הפכו להשקעות מסוכנות יותר ואטרקטיביות פחות מתחילת 2007, אך גם כך צריך להזכיר שהן עומדות לסגור את המחצית הראשונה של השנה עם תשואה עודפת קלה על מדד הבורסה.

נתוני התנודתיות של מניות הנדל"ן מראים שרוב מניות מדד הנדל"ן-15 רשמו עלייה בשיעור התנודתיות שלהם מפתיחת 2007, עליה הן לא פיצו לרוב בתשואה עודפת, שמהווה גורם שמחולל תנודתיות. חלק קטן מהמניות רשם ירידה בשיעור התנודתיות ואחדות שמרו על רמת תנודתיות יציבה.

מבין אלו שרשמו עלייה ברמת התנודתיות ומתרכזות בראש הטבלה ניתן למנות את החברה הכלכלית לירושלים ואפריקה ישראל. האחרונות אמנם נמצאות גם בראש רשימת יצרניות הערך של המדד, אך הן הניבו תשואות נמוכות במקצת מזו שהניבו אשתקד, בחישוב שנתי, ועל כן הפיצוי על עליית התנודות אינו מושלם. ההסבר המרכזי לכך הוא כנראה החשיפה הגבוהה של השתיים לשוק הנדל"ן הרוסי שמצטייר כתנודתי למדי לפחות כפי שבא לידי ביטוי בשוקי ההון. סביר להניח שכל עוד תישמר חשיפה זו ביחס להיקף העסקים הכללי של שתי החברות, הן ימשיכו לבלוט בתנודתיות גבוהה יחסית בהשוואה לחברותיהן לענף.

שתי החברות שרשמו מתחילת 2007 את הזינוק הגבוה ביותר בתנודתיות הן GTC ושיכון ובינוי. לגבי השנייה, הנתונים מלמדים כי העלייה החדה (39%) בשיעור התנודתיות יצרה גם בפיצוי באמצעות תשואה יותר מכפולה, בחישוב שנתי, על פני התשואה אותה השיגה אשתקד, מה שמוסבר בפירות שמתחיל לייצר מהלך ההבראה שעוברת החברה. עם זאת, GTC, שעדיין נמצאת קרוב לראש רשימת התשואות, רשמה ירידה בתשואה המשוקללת שלה תוך עלייה מהירה בתנודתיות (39%), בעיקר לאור העלייה המתואמת בתנודתיות מניית החברה-הבת GTC פולין בבורסה הפולנית.

ירידה בביצועי אזורים

מבין אלו שרשמו ירידה בשיעור התנודתיות ניתן למנות את דלק ואלקטרה נדל"ן, שאצלן מדובר במגמה שמוסברת גם בירידה בביצועים בהשוואה לתקופה המקבילה. המשמעות: השתיים הפכו מתחילת 2007 למניות דפנסיביות יותר, מה שבא לידי ביטוי מחד בתשואה נמוכה יותר, שמהווה אגב תשואת חסר על ביצועי המדד, אך במקביל גם בתנודתיות נמוכה יותר שנמוכה מזו של מדד הנדל"ן.

מי שבולטת עוד בירידה בשיעור התנודתיות היא מניית אזורים, אשר במקרה שלה מדובר גם בירידה חדה בביצועים, מה שהפך אותה לגרועה ביותר מבין מניות הנדל"ן מתחילת השנה. במקרה הספציפי של אזורים, קצת קשה לקשר בין שיעור התנודתיות לבין מה שעבר על החברה לאורך השנה האחרונה, שכן עדיין לא ברור לאיזה כיוון לוקח אותה בעל הבית החדש שעיה בוימלגרין. בכל מקרה, ניתן לומר כי לאור העובדה שבשנה שעברה המניה הציגה עליית ערך גבוהה יחסית והשנה היא בולטת בירידה בשיעור גבוה, נראה בהחלט שמדובר בסוג של מנייה אגרסיבית באופן יחסי, ולבטח לא אזורים השקטה שבעידן הבעלים הקודמים.

מי שהצליחו פחות או יותר לשמר את רמת התנודתיות שלהן הן המניות מקבוצת אי.די.בי, נכסים ובנין וגב-ים, ככל הנראה כפועל יוצא של ההתנהלות הזהירה והשקולה שלהן בכל הקשור לפעילותן בארץ ובחו"ל. במקרה של נכסים ובנין, ניתן לדבר על עלייה באטרקטיביות של המניה מתחילת 2007, שכן היא רשמה יציבות בתנודתיות תוך עלייה בתשואה בחישוב שנתי, אך במקרה של גב-ים היציבות היחסית בתנודתיות לוותה דווקא בתשואת חסר על המדד.

הנתונים המצרפיים שמייצר מדד הנדל"ן מלמדים עוד על ההשפעה הגבוה שלו על מדד ת"א-75, שמרכז את 75 החברות שמרכיבות יחד עם חברות המעו"ף את מדד ת"א 100. מניות הנדל"ן, שמגיעות בעיקר מרשימת ת"א 75, הצליחו להטות גם את התנודתיות שלה כלפי מעלה מתחילת 2007, מרמה של 1.14 ב-2006 לרמה של 1.28 מתחילת השנה. הבטא של ת"א 75 עדיין נמוכה בשיעור לא מבוטל מהבטא של מדד הנדל"ן, בשל העובדה שמניות מסקטורים אחרים מצליחות לווסת במקצת את הקופצניות של מניות הנדל"ן, אך עדיין ניתן לחוש בהשפעה של הסקטור על שוק ההון כולו לאור ההתרבות ועליית הערך המהירה של החברות שמרכיבות אותו בשנים האחרונות. "

roi-m@globes.co.i