קנית ת"א-75, קנית נדל"ן

העדכון החצי שנתי במניות המרכיבות את מדדי הבורסה חיזק את משקל סקטור הנדל"ן במדד ת"א-75 ל-32%, או ל-40% בחישוב משקלן המשוקלל * המחצית הראשונה של השנה, בה הפגין הענף ביצועים מאופקים, מחייבת שקילה מחדש של השקעה במדד

ה גאות במניות הנדל"ן ממשיכה להגביר את התלות של הבורסה בת"א בהן, בכל הקשור לפן הטכני של שקלול ביצועי המדדים המובילים באחד-העם. בעדכון המדדים החצי שנתי האחרון אמנם אף חברה מהסקטור לא הצליחה להיכנס למעו"ף ולהעלות את מספר הנציגות בו לשלוש חברות, אך בכל הקשור למדד ת"א-75 (מניות ת"א-100 שאינן נכללות במעו"ף), הרי שהנציגות של הסקטור בו ממשיכה להתעצם.

הנתונים עצמם מלמדים שבעדכון האחרון נכנסו למדד ת"א-75 שלוש חברות נדל"ן - אוסיף, בריטיש-ישראל ונצבא - כשבמקביל חברה אחת נגרעה - רבוע נדל"ן - מה שהגדיל את החשיפה של המדד לסקטור, שהיתה גם כך גבוהה. בחישוב מספרי, מדובר בהגדלת החשיפה של מדד ת"א-75 מרמה של כ-30% במחצית הראשונה של השנה לרמה של כ-32% לאורך המחצית השנייה, מה שהופך אותו למוטה יותר לסקטור.

מה המספרים הללו אומרים? ההשלכה המרכזית של הנתונים היא שרוב המשקיעים שנעזרים כיום במכשירי השקעה שמקנים חשיפה רוחבית לשווקים, אם במדד ת"א-100 ואם במדד ת"א-75 המרכזים את רוב החברות הבורסאיות הגדולות, מקבלים, שלא בהזמנה, גם חשיפה רבה לסקטור הנדל"ן. לשם השוואה, החשיפה המצרפית לשני הסקטורים הבאים בתור (טכנולוגיה ופיננסים) הנה בשיעור כולל של כ-33%, כך שבעצם החשיפה של המשקיע הרוחבי הממוצע לסקטור הנדל"ן שקולה לחשיפה שלו לשני הסקטורים הללו יחד.

על מנת לעשות סדר בדברים, ראוי להדגיש שתופעה זו אינה נחלתו של סקטור הנדל"ן בלבד, אלא אפיינה את הבורסה לכל אורך מחזורי הגאות האחרונים. כך לדוגמא, בתחילת העשור היו אלו מניות הטכנולוגיה ששלטו במדדי הבורסה לאור הגאות בתחום, ובמרוצת השנים האחרונות גם מניות הפיננסים חוו עדנה והגבירו באופן משמעותי את הנציגות בבורסה. על כן, בתופעה האחרונה של מניות הנדל"ן אין כל יוצא דופן, וכפי שההיסטוריה מלמדת היא תתאזן באופן טבעי כשהסקטור יתקרר מעט.

עם זאת, עקב העובדה שתעודות הסל, אשר משקיעות במדדים בצורה רוחבית עיוורת, הפכו בשנים האחרונות למכשיר השקעה פופולארי ונגיש לכל דורש, הרי שכדאי למשקיע הסביר לדעת שהוא מקבל חשיפה רבה לסקטור כשהוא בוחר בתעודת סל על מדד ת"א-100 או מדד ת"א-75.

האם זה טוב או רע? במונחי תנודתיות, כפי שהצגנו לאחרונה, ניכרת ההשפעה של מניות הנדל"ן התזזיתיות גם על מדד ת"א-75, והן העלו את התנודתיות שלו בצורה די ניכרת.

במונחי תשואה, הרי שהשנים האחרונות הבליטו את מניות הנדל"ן מעל הסקטורים האחרים, אך ספק אם המגמה הזאת תימשך בעתיד, ואת זה המשקיע הרוחבי ייאלץ לבחון. נתוני מחצית 2007 לדוגמא הראו שמדד הנדל"ן לא הכה במהלכה, לראשונה זה זמן רב, את ביצועי הבורסה, וזאת תוך רמת תנודתיות גבוהה מהשוק. על כן, לא מן הנמנע שאנו נמצאים סביב נקודת מפנה בכל הקשור לביצועי מניות הסקטור, שתקרין גם על משקיעי ת"א-75 בעל כורחם.

סוף הסייקל החיובי?

באשר לסקטור עצמו, הרי שהחששות המרכזיים לגביו בתקופה האחרונה מגיעים בעיקר מכיוון שערי הריבית, שמאיימים להתחיל ולעלות בקרוב על רקע התפתחות לחצי מחירים במספר כלכלות מפתח. מגמה זו מסמנת לרוב, כפי שמוכיחה ההיסטוריה, את חלקו האחרון של הסייקל הכלכלי החיובי, ומניות הנדל"ן שניזונות מנזילות השווקים במינון גבוהה במיוחד עשויות להיות הראשונות להיפגע.

לגבי שיעור החשיפה של המדדים לסקטור, ראוי עוד לציין כי מבט עמוק יותר מביא למסקנות ברמת מובהקות גבוהה אף יותר, שכן הבורסה כידוע מחשבת את משקלן היחסי של החברות במדדים בהתאם לשוויין. על כן, בשעה שבמדד ת"א-100 מינון חברות הנדל"ן הגדולות נמוך יחסית, והחשיפה המשוקללת של המדד עשויה להגיע לרמה של כ-15% ואף פחות, הרי שבמדד ת"א-75, המשופע בחברות נדל"ן בעלות שווי גבוה, החשיפה המשוקללת לסקטור עשויה להמריא לעבר רף ה-40% - מה שכאמור מקצין את התופעה.

מה עושים? ובכן, מי שחושב שמניות הנדל"ן ימשיכו להתאפיין בסלקטיביות ומחזיק בדעה סקפטית לגביהן, רצוי שיימנע מהשקעה רוחבית במדדי הבורסה, שכן חולשה בנדל"ן עשויה להקרין על תיק ההשקעות שלו גם אם לא התכוון לכך. מי ששורי על מניות הנדל"ן, סביר שישקיע בהן באופן ישיר או באמצעות המדד, ומי שניטראלי לגביהן יכול דווקא לראות במדד ת"א-75 כמכשיר השקעה מעניין: כזה המספק חשיפה "פלפלית" לסקטור הנדל"ן, אך גם מבזר את הסיכון של תיק ההשקעות על פני אפיקי השקעה אחרים.

מה באשר לחשיפת מדד המעו"ף לסקטור? נכון להיום, מסתכמת החשיפה בשתי חברות - אפריקה ישראל וגזית-גלוב - אך עדכון המדדים האחרון כבר הוכיח כי לא פחות מ-5 חברות נדל"ן נוספות כבר מתדפקות על שעריו של המדד, ועשויות להתברג אליו באחד העדכונים הקרובים.

בהקשר זה ניתן להעריך, כי אם הגאות בסקטור תימשך ומניות נדל"ן נוספות יכנסו למדד המעו"ף, ניתן לצפות מקברניטי הבורסה של ת"א להתערב בשלב כזה או אחר על מנת לשמר את המבנה ההטרוגני של המדד החשוב בבורסה, כפי שמקובל גם בשווקים מפותחים אחרים. "