מנפיקי הרבעון השלישי על קו הזינוק

שיכון עובדים מקבוצת שיכון ובינוי היא המנפיקה הבולטת בעונה הנוכחית, אך הנפקות מעניינות יגיעו גם מכיוונן של בסר, אמבסדור, מצלאווי והריט החדשה שמתכננת חברת אנגל

לאחר מחצית חיובית במיוחד מבחינת היקף חברות הנדל"ן החדשות שהצטרפו לבורסה, מסתמן כי גם המחצית השנייה של 2007 נפתחת באקורד חיובי מבחינת הסקטור. בהקשר זה נציין אמנם, כי עונת ההנפקות הנוכחית של הרבעון השלישי - בו ניתן להנפיק על בסיס דו"חות הרבעון הראשון של השנה עד חודש אוגוסט - עדיין בחיתוליה, אך נכון להיום כבר התקבצו מספר חברות נדל"ן בתור, שאת חלקן נציג השבוע.

המנפיקה הבולטת בגל הנוכחי, ואחת הבולטות בכלל בבורסה בשנים האחרונות, היא חברת שיכון עובדים מקבוצת שיכון ובינוי של שרי אריסון. מדובר בקבוצה המרכזת את כל הפעילות היזמות של שיכון ובינוי בשוק המקומי בתחום היזמות למגורים, ולמעשה היא נחשבת לחברה הגדולה והמובילה בארץ בתחומה.

אחד היתרונות היחסיים שלה, שכנראה ישמש גם קטליזטור להשגת התמחור של כ-2.5 מיליארד שקל אותו היא מתכננת לבקש, הוא מלאי הקרקעות של החברה שרשום בספריה בעלויות היסטוריות נמוכות למדי, ויאפשר לה ליהנות מהעלייה בביקושים בענף שנרשמת בשנים האחרונות.

בכלל, ניתן לומר שהנפקת שיכון עובדים מסמנת אולי את החזרה של קבוצת שיכון ובינוי כולה למרכז הבמה בכל הקשור לעסקי הנדל"ן בישראל, לאחר המשבר הגדול שפקד אותה עם המיתון של תחילת העשור. כיום ניצבת החברה על מספר רגליים יציבות, כשפרט לשיכון עובדים, שמהווה עדיין את הרגל המרכזית שלה, היא מחזיקה כיום בפעילות ענפה בתחום התשתיות בחו"ל באמצעות חברת סולל בונה ארצות חוץ, שסביר שעוד תגיע גם היא ביום מן הימים לשוק ההון.

בסר בדרך לבורסה

שני פעילים ותיקים בשוק ההון שינפיקו חברה נוספת ברבעון השלישי הם קלמן סופרין ונחשון קיויתי, בעליה של קבוצת בסר. השניים מתכננים לגייס כספים, הפעם לחברה האם בקבוצה, בסר הנדסה, דרכה הם מעוניינים להשקיע במזרח אסיה תוך התמקדות בהודו ובוייטנאם. אם קיויתי וסופרין יצלחו את המהלך, הרי שפעילותה של הקבוצה תתפרש כמעט על פני כל הגלובוס, מאחר והחברות הציבוריות שלה כבר פועלות כיום באירופה, ארה"ב וכן בישראל.

באופן כללי נראה, כי לאחר שהקסם המזרח אירופאי הולך וממצה את עצמו בקרב יזמי הנדל"ן המקומיים, הרי שמזרח אסיה מסתמנת כיעד החם הבא להשקעות. נכון להיום פועלים בהודו כל יזמי הנדל"ן המקומיים המובילים בהיקפים אדירים, כשחברות נוספות כמו אפריקה ישראל, GTC, פולאר נדל"ן ואלרן השקעות אף הרחיקו לכת למקומות אקזוטיים יותר במזרח הרחוק, שסביר שיימשכו יותר ויותר יזמים בעתיד.

פעיל חדש במונחים של שוק ההון המקומי הוא שמואל לוי, שינסה להנפיק בגל הקרוב את קבוצת אמבסדור שבשליטתו. לוי, שפעל עד היום מאחורי הקלעים בכל הקשור לעסקאות נדל"ן באירופה, מעוניין לקפוץ כעת למרכז הבמה, ונראה שהעובדה שדלק נדל"ן של יצחק תשובה הצטרפה כשותפה לאמבסדור טרם ההנפקה, בהחלט תשחק לידיו בכל הקשור לאינטראקציה עם שוק ההון.

אמבסדור עצמה פועלת בעיקר בשוק המזרח אירופאי, ומתמקדת בהקמה של מתחמי דיור ושטחים מסחריים. בעבר התגאה בעל השליטה בחברה בקשריו הטובים עם רבים מזימי הנדל"ן הישראליים המובילים במזרח אירופה, ויהיה מעניין לראות האם ידע לספק כעת קבלות כשהוא ניצב בפרונט.

פנים חדשות לגמרי עבור שוק ההון יהיה סמי מצלאוי, שינסה להנפיק בתקופה הקרובה את חברת הנדל"ן שבבעלותו ושנקראת על שמו. על אף היותה אנונימית כמעט לגמרי לרבים, החברה עצמה נחשבת לאחת הוותיקות בסקטור, והיא פועלת בעיקר בתחום היזמות למגורים, אך גם בתחומי קבלנות הביצוע והנכסים המניבים.

החברה גם מתגאה בכך שהיתה לחברה הראשונה בישראל שהשלימה פרויקט מסוג פינוי-בינוי, שהפך להיות אחת המילים החמות בענף הנדל"ן לאחרונה. מדובר בשלב א' של פרויקט בקרית אונו לפינוי של 170 יח"ד ובינוי של 513 יח"ד במקומן, ובימים אלה מבצעת החברה את שלב ב' של הפרויקט.

ריט של אנגל

חברה נוספת שכבר דיווחה על רצונה להנפיק היא קבוצת אנגל, רק שהפעם מדובר בקרן ריט שתנפיק הקבוצה, שעברה לאחרונה לשליטת היזם הפעלתן שעיה בוימלגרין, מה שיהפוך אותה לקרן הריט השנייה בבורסה לאחר ריט 1 של חברת אקסלנס.

אנגל מתכננת ליצוק לתוך קרן הריט שתקים פעילות מתוך החברה הציבורית אנגל משאבים, שתכלול שורה של מקבצי דיור הממוקמים בנצרת, עפולה, חדרה, פתח תקוה, קרית מוצקין, ערד ובת ים. ההיקף הכספי של מקבצי הדיור הללו נאמד בכ-300 מיליון שקל, ונקבע על בסיס תשואה שנתית של כ-8% שמייצרים דמי השכירות שהם מניבים, בסך 26 מיליון שקל. אנגל עצמה מתכננת לגבות דמי ניהול בסך 1% מהתשואה, כך שמבחינת המשקיעים מדובר בתשואה כמעט מובטחת של כ-7% עבור המקבצים, המושכרים ברובם למשרד הקליטה ולחברה הדיור הציבורית עמידר.

מלבד העובדה שמדובר בקרן ריט חדשה, הנתון המעניין בהנפקה של אנגל הוא שמדובר בקרן ריט שתקלוט נכסים מחברה קיימת ולא תקום מאפס, כפי שעשתה ריט 1 ויתר הגופים המתכננים לפעול בגוף זה. זאת, לאור העובדה שכבר תקופה ארוכה קיימת מחלוקת מול רשויות המס באשר לחבות המס של חברות שיעבירו נכסים קיימים לתוך קרן ריט שבבעלותן - בשל העובדה שמס הכנסה רואה בהעברת הנכסים כאירוע מס (מכירה וקנייה) - מה שמנע למעשה עד עתה את כניסת אילי הנדל"ן המקומיים לתחום.

מדוע אם כן אנגל בחרה בכל זאת להנפיק קרן ריט במתכונת הנוכחית? בחברה מקווים ככל הנראה שהמחלוקת המיסויית תיפתר בטווח הזמן הקרוב, ומוכנים לקחת את הסיכון שבתשלום המס במידה ולא כך יהיה. "

roi-m@globes.co.il