הטלטלה שחוו השבוע הבורסות בוול סטריט, אשר הציגו את השבוע הגרוע ביותר מזה 4 שנים, מגבירה את החששות שמא כלכלת ארה"ב לא תאיץ את קצב הצמיחה במחצית השנייה של 2007, דבר שעשוי להביא להפחתת תחזיות הצמיחה של הכלכלה הגדולה בעולם. מעבר לכך, החששות בדבר צמיחה כלכלית נמוכה מהצפוי עשויות להביא את הפדרל ריזרב להתמקד פחות באיומי האינפלציה, ויותר בדרבון הצמיחה הכלכלית.
הירידות החדות בבורסות, לצד הגידול בעלויות ההלוואות של החברות, פוגעות גם בכוח הקנייה של הצרכנים וגם בהשקעות העסקיות, והחשש הנוסף הוא כי המשבר בשוק הנדל"ן האמריקני, אשר מעיב על הצמיחה הכלכלית במדינה, עשוי להימשך זמן רב יותר מכפי שצפה תחילה ה'פד'.
הכלכלן לואיס קרנדל מ-Wrightson ICAP סבור כי הסיכונים גברו בשבוע האחרון. הסוחרים כעת מהמרים על כך שהנפילות בשוקי ההון יאלצו את יו"ר ה'פד', בן ברננקי, ואת עמיתיו בבנק המרכזי, להפחית את הריבית במשק עד סוף השנה על מנת לעודד את הצמיחה. החוזים העתידיים על הריבית מצביעים כעת על סיכוי של 100% כי ברננקי יוריד את הריבית ל-5% בחודש דצמבר, וזאת לעומת 44% בלבד שנמדדו רק לפני יומיים.
הצמיחה בסכנה
רק אתמול פרסם משרד המסחר האמריקני נתונים שהעידו על האצת הצמיחה הכלכלית ברבעון השני של השנה, אך השאלה העיקרית שמרחפת כעת מעל השווקים היא האם המגמה הזו תימשך, כפי שצופה ה'פד'.
נרימן ברבש, כלכלן ב-Global Insight, אומר כי ככל הנראה הוא יוריד את תחזית הצמיחה שלו למחצית השנייה של 2007. בנוסף, הוא צופה שה'פד' ישנה בקרוב את הרטוריקה שלו ממלחמה עיקשת באינפלציה לשימת דגש על הצמיחה הכלכלית.
ה'פד', נציין, צופה כי הצמיחה הכלכלית תסתכם השנה ב-2.5-3%. שר האוצר האמריקני, הנרי פולסון, אמר אתמול כי "הכלכלה שלנו בריאה מאוד, והשלימה מעבר מצמיחה שלא ניתן לשמרה לאורך זמן לצמיחה עמידה שניתן לשמרה". לא כל הכלכלנים ממהרים להחליף את האופטימיות בפסימיות, ובסוכנות הדירוג S&P מיישרים קו עם תפיסת ה'פד', ומוסרים כי "ה'פד' צריך להיות שמח מאוד מנתוני התמ"ג. סביר להניח שהוא לא יעשה דבר (עם הריבית) השנה".
נתוני התמ"ג החיוביים שהוצגו אתמול הושגו הודות ל-3 מרכיבים: עלייה בצריכה הפרטית, עלייה בהשקעות העסקיות והשפעה פחותה יותר של המשבר בשוק הנדל"ן על הכלכלה. הבעיה כעת היא שהנפילות בשוקי ההון מציבים אתגר לא פשוט על 3 המרכיבים הללו.
"מתח רציני בכלכלה"
באשר לצרכנים האמריקנים, הם כבר סובלים מהעלייה במחיר הנפט, שנסחר ברמות שיא, ומהירידה במחירי הבתים. הצרכן האמריקני משלם 3 דולר לגאלון דלק, וזאת לעומת 2.34 דולר ששילם רק לפני 3 חודשים. מחירי הבתים ב-20 מרכזי המטרופולין בארה"ב נמצאים במגמת ירידה כבר 6 שנים. גם בשוק הרכב המצב לא מזהיר, בעוד מכירות הרכב בארה"ב בחודש שעבר רשמו שפל שלא נראה מאז יוני 1997.
"ישנו מתח רציני בכלכלה, מעבר לשוק הנדל"ן", אומר הכלכלן מייקל ג'קסון מ-Fort Lauderdale, בראיון לסוכנות בלומברג.
לא מעט כלכלנים הסתמכו על כך שהעליות בבורסות בארה"ב יסיטו את השפעת המשבר בשוק הנדל"ן, אך בשבוע האחרון התקוות הללו קטנו, וכלכלנים רבים מהמרים כעת על המשך הירידות בשווקים.
"יכול להיות ששוקי המניות יקפצו חזרה, אך אם זה לא יקרה, לא נוכל לסמוך יותר על המניות שיסיטו את השפעת הנדל"ן", אומרים כלכלנים מדויטשה בנק. בבית ההשקעות מריל לינץ' אף מדגישים כי עלויות ההלוואות המתייקרות יכבידו על החברות ויפגעו בשוקי המניות, שכן הדבר יפגע בהשקעותיהן.
גם בבית ההשקעות היוקרתי ליהמן ברדרס מצטרפים לפסימיות, והכלכלן הבכיר איתן האריס אומר כי "המשבר בנדל"ן יימשך, הצריכה הפרטית בהאטה והשקעות ההון צומחות בקצב מתון. הרעיון שהצמיחה הכלכלית תואץ במחצית השנייה הוא יותר תקווה מאשר מחשבה הגיונית".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.