"נהפוך את ישראל לפאואר האוס"

עסקת הענק לרכישת בניין הליפסטיק במנהטן ב-648.5 מיליון דולר, שהתבצעה לאחרונה על-ידי אילן בן דב וג'קי בן זקן, הייתה מתקשה לצאת לפועל ללא השידוך לקבוצת ההשקעות הנדל"נית קרלטון. הקבוצה הניו-יורקרית, המתמחה בייעוץ ומימון עסקאות נדל"ן, היא שעזרה לישראלים לגייס את המימון, בסך 587 מיליון דולר - למעלה מ-90% מהיקף העיסקה.

קבוצת קרלטון, וליתר דיוק היו"ר, האוורד מייקלס, זיהה את הרעב הנדל"ני הישראלי. זו גם הסיבה למה קרלטון, שמאז היווסדה ב-1991 היתה מעורבת בעסקאות בשווי של 40 מיליארד דולר, החליטה להמר על מדינת ישראל, כמרכז לפעילות החברה במזרח התיכון, בהודו, סין ואירופה.

מייקלס, יהודי חם, שהתרכז עד עכשיו במגדלים ניו-יורקיים ובאתרי תיירות באיים האקזוטיים, החליט כי זהו העיתוי המתאים להשקיע בישראל. ל"גלובס" הוא אומר, כי "הכלכלה הישראלית פורחת, יש המון דינמיקה ומחירי השכירות יעלו בהתאם לביקוש הגובר. אנחנו נשקיע דרככם כמיליארד דולר ב-12 החודשים הקרובים".

גלובס: איך התחיל הרומן שלך עם המשקיעים הישראליים?

"לפני כשלוש וחצי שנים עזרנו לגייס משקיעים לקניית בניין ג'נרל מוטורס, וזה הוביל לפגישה עם הרבה משקיעים ישראלים בניו יורק. אמנם העיסקה נסגרה עם אחרים, אבל הקשר נוצר. הבנו שיש תיאבון רב לנדל"ן בארה"ב אצל הישראלים, והבנו שיש פה פוטנציאל עסקי מצוין.

"אני גם עושה הרבה דילים מוצלחים עם הקהילה היהודית האורתודוכסית בניו יורק. עד עכשיו היו לנו 100% הצלחה איתם. הם אוהבים את הישירות שלי, ואת התוצאות הטובות. אין בולשיט".

- איך משת"פ שם הגעתם להחלטה על פתיחת הסניף הראשון שלכם מחוץ לארה"ב דווקא בישראל?

"ראינו בישראל בסיס מצוין לשוקי אירופה ואסיה. השיקול האסטרטגי מאחורי ההחלטה היה ללא ספק ההתמקדות בהודו וסין. עידו קפנר, המנכ"ל שלנו בארץ, מאתר משקיעים בכיוון זה לאור ניסיונו הקודם בהודו ובאירופה. ישראל אקטיבית מאוד בסין ובהודו, וזה נראה צעד טבעי לחבר את המשקיעים הישראלים עם הזדמנויות באזורים אלה. במקביל, החלטנו להשקיע גם בישראל ואנחנו מתכוונים כאמור להשקיע מיליארד דולר בשנה הקרובה במימון חוזר וייעוץ עסקי לחברה".

- ולטווח הרחוק יותר, בעשר השנים הקרובות?

"עשר שנים? קצת תחזית ארוכת טווח... בכל מקרה אני שואף לכך שגודל העסקאות במשרד כאן יהיה כמו בניו יורק. השאיפה היא להפוך את ישראל לפאואר האוס".

- ההשקעה בישראל נובעת משיקולים פיננסיים טהורים, או גם קצת ציונות?

"אני חייב לציין שבדצמבר האחרון ביקרתי לראשונה עם אשתי ושני בני בישראל, והתאהבנו בה. כן, זה ללא ספק הגביר את התעניינותי בהשקעות בישראל. מעבר לכך, בביקורים נוספים שלי פגשתי גם משקיעים רבים, וזיהיתי את הפוטנציאל הגלום בנדל"ן בישראל.

"אנחנו כרגע אופטימיים במה שנוגע להשקעות נדל"ן בישראל. הכלכלה בישראל חזקה, השכירות עולה, יש יותר התפתחות ותנועה בביזנס הישראלי בתחום שמעניין אותנו. גם עניין הריקורס הוא משמעותי. בארה"ב הוא נע בסביבות 10%, לעומת 25%-20% בישראל. לכן אנחנו מנצלים את האפשרות להביא מוסדות פיננסיים אירופיים ואמריקניים שישקיעו בישראל".

- שמעת כבר על הבירוקרטיה בארץ?

"כן, זה די מתסכל. הכל יותר איטי, לא כמו בארה"ב. למדתי שצריך הרבה סבלנות. אחד התפקידים של המנכ"ל שלנו בארץ הוא לעשות את הנחיתה יותר רכה".

- ואיך זה לעבוד מול ישראלים?

" זה לא קל. אבל הם חכמים. למזלי, אני בנוי לאתגר במצבים כאלה".

- המשבר שעובר על הנדל"ן בעולם ובארה"ב משפיע וודאי גם עליכם.

"נכון, השוק נתקל לאחרונה בקשיים רבים, ואכן קשה יותר להשיג מימון. אבל זה עוזר לנו להיות עסוקים יותר. מטבע אופי החברה שלנו, אנחנו אלה שצריכים להשיג מימון ביתר קלות. לכן המשבר הנוכחי למעשה יוצר לנו הזדמנויות חדשות. הנגישות של יזמים ומשקיעים למימון הרבה יותר קשה, ולכן השידוך שאנחנו עושים עם מקורות מימון מפרנס אותנו בכבוד".