בנה"פ - למקום הראשון בהיקף ההכנסות מנדל"ן

הבנק הגדול בישראל הצליח סוף סוף להשיג את הבכורה גם בענף הנדל"ן; שינוי סיווג והגדרת עסקאות ישנות כעסקאות נדל"ן , לצד צמצום היקף האשראי של בנק לאומי ב-10%, עשו את העבודה

במחצית הראשונה של 2007 לא נרשם שינוי במגמות הבולטות בתחום הנדל"ן הכללי במערכת הבנקאית: התחרות גדלה עם האשראי החוץ בנקאי, כאשר חברות מעדיפות להנפיק אג"ח בשוק ההון במקום לקחת אשראי בנקאי בתנאים פחות טובים, ומאידך ירידה בהפרשות לחובות מסופקים והגדלת הרקוברי לאור השיפור במצב המשק וביכולת ההחזר של לווים.

היקף האשראי הנדל"ני של בנק לאומי ירד מתחילת 2007 ב-2 מיליארד שקל, אך בבנק לא מזילים דמעה. המשנה הבכיר למנכ"ל וראש החטיבה לכספים בלאומי, זאב נהרי, סבור כי זו מגמה חיובית: "הקטנו מרצוננו את החשיפה לנדל"ן. היקף האשראי בנדל"ן (יתרה ממוצעת של נכסים) ירד ב-10%. במקביל, חלק גדול מגיוסי האג"ח וההנפקות בשוק ההון היו בסקטור הנדל"ן, ונוצרה הסטה של אשראי נדל"ני מהבנקים לשוק ההון. אנחנו לא מצטערים על זה, להיפך. זה משביח את איכות תיק האשראי של הבנק. את האשראי שמתפנה אני יכול להפנות לאפיקים אחרים, כמו מסחר, בפיזור טוב יותר ובמרווחים יותר גבוהים. עקב ירידת משקלו של ענף הנדל"ן בתמהיל האשראי של הבנק, יכולנו גם להחזיר הפרשה נוספת שביצענו בעבר", הוא מסביר.

קריסת חפציבה עשויה בטווח הבינוני לשנות את מגמת הסטת האשראי לשוק ההון, וקשה היה שלא לשמוע את העליצות בנאומי ה"אמרנו לכם" של הבנקאים. שנתיים טוענים במערכת הבנקאית כי הגופים המוסדיים קונים אג"ח במחירים מטורפים ובתשואה שאינה משקפת באמת את הסיכון, וכעת לדעתם הוכחה צדקתם. אמנם גם המערכת הבנקאית נפגעה מחפציבה, אך בהיקף של עשרות מיליוני שקלים בלבד, בעוד גופים מוסדיים ראו כיצד אגרות החוב של חפציבה, שרכשו במאות מיליוני שקלים, הופכות בן לילה לנייר חסר ערך.

"לגופים המוסדיים ייגרם נזק מחפציבה", אומר מנכ"ל בנק ירושלים, דוד ברוך. "לבנק יש מערכות פנימיות שמאפשרות לו להגיב יותר טוב במשבר ולצמצם את הנזק - לגופים מוסדיים אין. המוסדיים יצטרכו לשפר מערכות אשראי וחיתום, לבנות מערכות בקרה לאג"ח, ולבנות מערכות התמודדות במקרה משבר".

ירידה חדה בחומ"ס

הפעילות הבנקאית בענף הנדל"ן במחצית 2007 התאפיינה בירידה בהפרשה לחובות מסופקים, שהביאה לעלייה משמעותית ברווח למרות קיפאון בהכנסות המימון. כך עולה מהדו"חות הכספיים של הבנקים.

רווחי הבנקים עלו במחצית ב-47% ועמדו על 433 מיליון שקל, בהשוואה ל-294 מיליון שקל בתקופה המקבילה. בהכנסות לא חל שינוי ניכר, והן עמדו על 1.2 מיליארד שקל, עלייה של 3.8% בהשוואה לאשתקד. העלייה החדה ברווחיות נבעה בעיקר מירידה של 45% בהפרשה לחובות מסופקים, שעמדה על 230 מיליון שקל בלבד.

מנתוני מזרחי טפחות עולה, כי על רקע רמת הביקושים הממותנת בענף הבנייה למגורים חלה ירידה של 4.7% במכירת דירות חדשות, כאשר במחוז תל אביב הירידה עמדה על 19%. בנוסף נמשכת הירידה במלאי הדירות החדשות הלא מכורות, ובמקביל נמשכת הנסיגה בהתחלות הבנייה. מספר התחלות הבנייה ירד בשליש הראשון של 2007 בשיעור של 3.4%, וצפוי לרדת מתחת לרמה של 29 אלף דירות (במונחים שנתיים).

בדיסקונט מצביעים על התייצבות בנדל"ן המניב, כאשר מחירי המשרדים האיכותיים באזורי הביקוש דורכים במקום לאחר שנתיים של עלייה במחיר. עוד מעריכים בדיסקונט כי תימשך העלייה בביקושים למרכזי מסחר זולים מסוג פאואר סנטרס, עלייה שתלווה בעליית מחירים וירידת תשואות.

הירידה בהיקפי האשראי בבנק לאומי הביאה לכך שבנק הפועלים עלה למקום הראשון בהיקף ההכנסות מנדל"ן. במקביל מיין מחדש הפועלים, כבר ברבעון הראשון, את כל פעילות הנדל"ן שלו ועסקאות שבעבר סווגו אחרת נרשמו כעת כעסקאות נדל"ן. לאור זאת השתנו כל נתוני הנדל"ן של הבנק. למשל, היקף האשראי לפעילות הנדל"ן עלה מ-18 ל-28 מיליארד שקל, והיכולת של מתבונן חיצוני לנתח את המספרים התפוגגה.

על-פי הסיווג החדש, עמדו הכנסות בנק הפועלים בפעילות הנדל"ן על 359 מיליון שקל בהשוואה ל-317 מיליון שקל במחצית המקבילה, כפי שהוצג כעת (225 מיליון שקל במחצית המקבילה כפי שהוצגה בשנת 2006). הרווח של הפועלים עמד במחצית על 119 מיליון שקל בהשוואה לרווח של 20 מיליון שקל בשנה קודמת. בהפרשה לחובות מסופקים נרשמה ירידה של 51% והיא עמדה על 108 מיליון שקל. ראש חטיבת הנדל"ן בבנק היא קלרה צברגל, המביטה סוף סוף בלאומי מלמעלה.

בבנק לאומי נרשמה ירידה בהכנסות. אלו עמדו על 305 מיליון שקל בהשוואה ל-352 מיליון שקל בתקופה המקבילה. זאת, כאמור, לאור הקיטון בתיק האשראי. ראש מערך בנייה ונדל"ן בבנק לאומי, עוזי לוי, פרש בתחילת ספטמבר והוחלף על-ידי יואל מינץ. למרות הירידה בהכנסות, עלה הרווח ב-12% והגיע ל-149 מיליון שקל, הרווח הגבוה ביותר מבין הבנקים.

אחת הסיבות לעלייה ברווח היא ירידה בחריגה הענפית של משקל סקטור הנדל"ן בתיק האשראי של הבנק. עד עתה חרג הנדל"ן ממגבלת האשראי המרבי לענף אחד, ולכן נקנס בהפרשה נוספת לחובות מסופקים (הפרשה שאינה ספציפית). עקב הירידה בתיק האשראי בוצע קיזוז החלק היחסי שהופרש בעבר. לאור זאת עמדו ההפרשות לחומ"ס על 9 מיליון שקל, בהשוואה ל-75 מיליון שקל אשתקד.

בבנק דיסקונט התוצאות משתפרות, למרות מכה שהבנק ספג בחפציבה. הרווח הנקי של הקבוצה במגזר הנדל"ן עמד על 101 מיליון שקל, בהשוואה ל-65 מיליון שקל במחצית המקבילה. ההכנסות עמדו על 310 מיליון שקל, עלייה של 24%. ההפרשות לחובות מסופקים ברבעון השני עלו מ-12 מיליון שקל ל-47 מיליון שקל, בעיקר בשל השלכות קריסת חפציבה. "

eran-p@globes.co.il