הציבור מוזמן לבוא להשתתף

לא מעט חברות נדל"ן נדרשות למכור מניות בעשרות ומאות מיליונים כדי להישאר במדדי הבורסה; בשוק המוסדי מצפים להנחות

הישורת האחרונה של 2007 הולכת להיות מרתקת מאוד מבחינת מניות הנדל"ן, ולא רק בגלל רכבת ההרים שבה הן נעות בעת האחרונה. תשומת הלב תהיה לשינוי תקנון הבורסה בנוגע לאחוז אחזקות הציבור הנדרש בפירמות הציבוריות, שישפיע מהותית על מניות הנדל"ן.

בהתאם לשינוי, מתחילת 2008 יידרשו הפירמות הציבוריות לשיעור אחזקה מינימאלי של 25% ממניותיהן ע"י הציבור כדי להימנות על המדדים, בהשוואה לשיעור אחזקה מינימאלי של כ-22.5% שנהוג כיום (שיעור אחזקה של פחות מ-10% ע"י הציבור יגרום בהדרגה למחיקה כליל מהבורסה). הדבר יצריך היערכות מוקדמת מצדן בחודשיים הקרובים אם ברצונן להמשיך ולהימנות על המדדים המובילים. מניות הנדל"ן מהוות כידוע נדבך מרכזי בבורסה בכלל ובמדד ת"א-100 בפרט, לאחר עליית הערך שרשמו בשנים האחרונות, ולכן סביר שהן יעמדו במוקד ההתפתחות הצפויה בבורסה עד סוף השנה.

שכלול השוק

הנתונים מלמדים שכרבע מחברות ת"א-100 אינן עומדות כיום בכללים החדשים של הבורסה, מתוכן 10 חברות נדל"ן. אלו יידרשו למכור מניות בסכום כולל של כ-780 מיליון שקל, מתוך סך מכירה נדרש של כ-2.5 מיליארד שקל של כל הפירמות האמורות. יהיה מעניין לראות כיצד השוק יקלוט סחורה כה גדולה בפרק הזמן המצומצם שנותר עד להשלמת המשימה - עד לאמצע חודש דצמבר.

באופן כללי, נציין כי הבורסה של ת"א נוקטת בשנים האחרונות שורה של צעדים להגדלת היקפי המסחר ושכלול השוק, כשההגדלה ההדרגתית בשיעור אחזקות הציבור בחברות הציבוריות הנו אחד מהם. מהלך זה בא לידי ביטוי לאורך תקופה ממושכת, אשר במהלכה גדל הרף המינימאלי מכ-15% עד לרמה הנוכחית המבוקשת שתיכנס לתוקף בינואר 2008. המשמעות של הצעד מבחינת שוק ההון הוא היקפי מסחר גבוהים יותר ופחות ריכוזיות - תכונה בה בולט השוק המקומי במיוחד בהשוואה לשווקים מפותחים אחרים, עקב אחוזי השליטה המוגדלים הנהוגים בארץ.

מבחינת הפירמות, הרי שהן נדרשות לבחור האם ברצונן להיענות לדרישות של הבורסה, תוך נקיטת מספר דרכי פעולה אפשריות לצורך הגדלת אחזקות הציבור, או שהן מעדיפות להיפלט מהמדדים המובילים במקרה של אי-עמידה בתקנות. ההיסטוריה מלמדת שהחלק הארי של הפירמות בוחר באפשרות הראשונה, משיקולי יוקרה ובעיקר סחירות וחשיפה למשקיעים, אך מעת לעת ישנן גם פירמות שבוחרות באפשרות השנייה - כמו שעשתה לאחרונה בעלת השליטה במגדל, חברת הביטוח האיטלקית ג'נרלי, שסירבה להגדיל אחזקות הציבור וגרמה ליציאתה ממדד המעו"ף.

בין הדרכים להגדיל את אחזקות הציבור, המהלך הטריוויאלי והנפוץ ביותר הוא הנפקה או הפצה של מניות, אך הוא תלוי לרוב בנכונות של השווקים לקלוט כמויות של גדולות של סחורה, כשבהקשר של מניות הנדל"ן מסקרן יהיה לראות מה תהיה היענות המשקיעים לאור הטלטלה שפקדה את הסקטור בחודשים האחרונים. בהקשר זה, אמנם נכון שמניות הנדל"ן רושמות מאז אמצע חודש ספטמבר קאמבק נאה מרמות השפל שאפיינו אותן בלב המשבר, אך עדיין לא ברורה הנכונות של המשקיעים לקלוט מניות במאות מיליוני שקלים.

מבט על רשימת החברות שיצטרכו למהלכים הבולטים לצורך עמידה בתנאים החדשים מלמד כי איש העסקים אליעזר פישמן, עקב האחזקה במבני תעשיה ובדרבן, מוביל את הרשימה. האחרון יצטרך להגדיל את אחזקות הציבור בסכום של כ-300 מליון שקל בשתי החברות, על מנת שישמרו על המקום במדד. חברה אחרת שצפויה לעמול על מנת להיוותר במדד היא דלק נדל"ן, של יצחק תשובה, שצריכה להגדיל את אחזקות הציבור בכ-160 מיליון שקל, כשאלקטרה נדל"ן של גרשון זלקינד ובריטיש ישראל של לואי נואי יצטרכו אף הן לבצע מכירות לא מבוטלות של כ-70 מיליון שקל.

שאלת המחיר

האם המהלכים יצלחו? עדיין קשה לקבוע, אבל ניתן בהחלט להעריך שהימשכות תנאי השוק החיוביים ששוררים כיום יתמכו בנכונות של השווקים לספוג סחורה. אינדקציה לכך ניתן לקבל כבר מההתעוררות המסתמנת בשוק הראשוני, בו צפויות לנסות מספר חברות נדל"ן להנפיק בשבועות הקרובים, כך שאין סיבה שמניות של חברות איתנות ובעלות מוניטין לא ייקלטו בשוק שמוכן לעכל הנפקות חדשות.

בשוק ההון מעריכים מספר פעילים עמם שוחחנו שרוב הפרמות אכן ייבחרו לבסוף לבצע את המהלכים הנדרשים על מנת לשמר את מקומם במדד ת"א-100, שכן אפקט הסחירות נתפס כקריטי בעיניהן. "בשוק שהופך להיות משופע במכשירי השקעה מוטי אינדקס, יש חשיבות רבה בהימנות על מדד ת"א 100, וקשה לי להאמין שהחברות יוותרו על התענוג", אמר לנו אחד הפעילים. "עניין אחר הוא החשיפה למשקיעים מוסדיים גדולים, שמשקיעים לעתים רק ב-100 הגדולות, כשגם היוקרה תשחק פה תפקיד חשוב מבחינת חלק מבעלי החברות" הוא העריך.

באשר לסבירות שהשוק יקלוט את הסחורה המוצעת, ציין אותו פעיל כי לפחות בקרב הפירמות הגדולות השאלה המרכזית תהיה שאלת המחיר. "בהנחה שנראה שוק טוב בטווח הנראה לעין, הנחה של מספר אחוזים על מחיר השוק היא תמריץ לא רע ואני מאמין שהן עשויות לנקוט בדרך כזו על מנת לפתות את המשקיעים. בכל מקרה, צריך לזכור בשוק שבו מחליפים בתקופה האחרונה קרוב ל-2 מיליארד שקל ביום ידיים, עסקה של עשרות מיליוני שקלים לא נחשבת לעסקה מסובכת מדי לביצוע", אמר.

לסיכום, ניתן לומר שהסיטואציה האחרונה גורמת לפי שעה לחלק מקברניטי הפירמות לשבת על המדוכה במטרה להשיג את היעד המבוקש עד לאמצע דצמבר. עדות לכך ניתן לקבל לדוגמא מפנייה שהתבצעה לבורסה בבקשה לאחר את המועד להחלת התנאי החדש, אך באחד-העם החליטו להשיב בשלילה. שעון העצר, שעומד כיום על פחות מ-50 ימי מסחר, ממשיך לתקתק במרץ. "

אליעזר פישמן הוא בעל השליטה בעיתון גלובס