הנדל"ן נחשב לתחום מסוכן שתלוי באווירה הכללית ובתנאי המאקרו שהיזם הבודד תלוי בחסדיהם. אם נרצה להרחיב את היריעה, נגיע גם לתחום המלונאות. מדובר בתחום המהווה למעשה נקודת קיצון בנדל"ן, מאחר שהסיכונים הכרוכים גדולים יותר והמאקרו מאיים הרבה יותר.
אמיתי ובר, ראש מגזר הנדל"ן בחברת הייעוץ דלויט בריטמן אלמגור, מספר ל"גלובס" כי על מנת להצליח בתחום צריך להבין בתחומים רבים מעבר לענף הנדל"ן גרידא, אך למרות כל הסיכונים הוא מספר כי הישראלים, ובעיקר המבוססים שבהם, ימשיכו לזרום אל עבר התחום.
"אני לא יודע האם תחום המלונאות הוא ההיי-טק של הנדל"ן, אך ללא ספק הוא יותר 'סופיסטיקייטד'" מספר ובר. "יש הרבה מעבר, למשל אסטרטגיה, מסחר, שיווק, לוקיישן - כמובן שהסיכונים גבוהים הרבה יותר ותלויים בטרנדים. אם למשל תרבות הסקי בשוויץ תלך ותדעך, הרי שהמלונות באזור ייפגעו מאוד".
ובר מספר, כי דוגמה עדכנית לסיכון מאקרו הוא משבר האשראי העולמי: "בוודאי שזה עלול להשפיע. בתחום המימון יהיה ליזמים הרבה יותר קשה לקבל כסף, במיוחד בתחום המלונאות, וכן תהיה לזה השפעה על תרבות הפנאי בכלל".
היזמים הישראלים הפועלים בתחום מחולקים לשניים - יזמים שמעורבים משלב ההקמה, כולל הניהול והתפעול השוטף, ואנשי עסקים אשר מעדיפים להתמחות רק בתחום מסוים - בתפעול או באחזקת הנדל"ן. הטרנד האחרון, בעיקר בשוק האירופי, הוא הפרדת הבעלות. קרי, הרשתות בעלות המותגים הנוצצים ביותר מוכרות את הנכס הנדל"ני וממשיכות לתפעל את המלון בחוזה ארוך טווח (עיין ערך עסקאות המיליארדים של יגאל אהובי, דלק נדל"ן ושותפיהם הישראלים ברכישת הנדל"ן בבריטניה של רשתות מריוט והילטון).
"אני מאמין כי שחקנים ישראלים ייכנסו וה'כבדים' שבהם ייקחו מעט יותר סיכון, יתעסקו עם פיתוח והיזמות ויחברו בסופו של דבר עם חברות התפעול", מעריך ובר. התנופה הגדולה להערכתו נמצאת במזרח הרחוק ובמזרח ומרכז אירופה, "בגיאורגיה, רומניה ודומותיהן, המלונות יתחילו לפרוח ויזמים ישראליים, כמו אפריקה ישראל או אלביט הדמיה, ימשיכו לפעול במלוא המרץ. מאידך, מה שקורה בהודו זה מדהים. במומביי למשל חלה עלייה של 50% בשנה ומחיר של 450 דולר ללילה במלון חמישה כוכבים מראה כי אין פשוט מקום וחייבים ליזום מלונות חדשים".
לגבי כניסתם של משקיעים זרים לשוק המקומי, ובר אופטימי פחות. "בישראל אין תשתיות. אני לא רואה יזמויות רבות בארץ, למרות שבתל אביב למשל זה פשוט מתבקש. כאשר זרים רואים לנגד עיניהם את המזרח התיכון, הם רואים את דובאי, את כווית ופחות את ישראל. למשל, עקבה מדברת אליהם הרבה יותר מאילת, ולכן אילת תחטוף חזק. גם באוצר שלנו, שנקרא ים המלח, אין יותר מדי מתעניינים".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.