מי שנוחת בשנים האחרונות ברחבי יבשת אירופה מתקשה בוודאי לעכל את מחירי המלונאות המטפסים בקצב מרשים (שלא לדבר על עליית ערך האירו, שמייקרת את הלינה כפליים). על פי סקר מיוחד שערכה חברת HOTELBENCHMARK, אחת מזרועותיה של חברת הייעוץ דלויט, סקר הנחשב למוביל בתחומו בעולם, בערים רבות ברחבי היבשת נרשמים אחוזי גידול מרשימים בכל הפרמטרים המובילים הקשורים בענף המלונאות.
בסקר מסכמים הסטטיסטיקאים של החברה נתונים שקיבצו מ-7,200 מלונות ברחבי אירופה, הנפרשים על פני 420 שווקים ביבשת, על בסיס יומי וחודשי של 12 החודשים בין יוני 2006 ליוני 2007.
זה רק ספורט
מנתוני המאקרו עולה, כי ההכנסה לחדר בבית מלון באירופה הסתכמה בשנה האחרונה בעלייה משמעותית של 6.8%, אך היתה פחותה מקצב הגידול בתקופה המקבילה של 2006, שעמד על 7.2%. כבכל שנה, ה"פיקים" הם אשר תרמו לשינויים הבין שנתיים, שכמובן נתמכים בעובדה שיש לתיירים יותר כסף פנוי והם מנצלים טוב יותר את הפנאי שלהם. לכן הביקוש לשירותים הנלווים לתחום התיירות ובראשו כמובן תחום המלונאות עולה.
השנה, אותם פיקים היו בעיקר אירועי ספורט, כמו אליפות העולם בכדורגל שנערכה בגרמניה או אולימפיאדת החורף שהתקיימה באיטליה, אשר תרמו לשגשוגם ולהצלחתם הכלכלית של מלונות שונים ברחבי אירופה. חיתוך גס של נתוני המלונות בסקר מובילים למסקנה כי תייר שרצה לשהות באחד מבתי המלון הללו למשך לילה בודד שילם עבור התענוג 112 אירו בממוצע, כ-6 אירו יותר מהסכום שאותו היה משלם בתקופה המקבילה אשתקד.
עוד עולה מהסקר, כי שיעור התפוסה הממוצע בחדר מלון עמד על 67.1%, גידול זניח של 0.9% לעומת 2006. המחיר הממוצע הכולל לחדר, המשקלל את המחיר לחדר בשיעורי התפוסה, עמד על 75 אירו ללילה - 6.8% יותר מהתקופה המקבילה.
אם נעבור לרגע מתחום המאקרו אל דוגמאות בולטות במיקרו הרי שהעיר היפהפייה וולנסיה שבספרד רשמה עלייה מטאורית של 38.2% בהכנסות לחדר פנוי. על מנת להתאכסן ללילה במלון באזור נאלץ תייר מקומי או זר להיפרד בממוצע מ-95 אירו. הגידול הכולל של המחיר לחדר עמד בממוצע על 33.4% (בשקלול החדרים הריקים) והסתכם ב-67 אירו ללילה - עדיין נמוך מהממוצע האירופי.
כמובן שאת עיקר התודות העיר צריכה לתת לאירוע ספורט והפעם לאמריקן קאפ, אירוע אשר משך אליו ימאים רבים, ונספחים כגון אנשי תקשורת וקהל אוהד מכל העולם, שהיה מוכן לשים את מיטב כספו בקבלה על מנת לזכות בחדר בעיר המבוקשת. בממוצע, שיעור התפוסה במלונות העיר עמד על 70.5%, שיעור המהווה גידול של 3.6% לעומת התקופה המקבילה.
אם נמשיך ברשימת הערים המככבות נמצא את איסטנבול, העיר המפוארת בטורקיה אשר בשנים האחרונות תיירים רבים ברחבי העולם נחשפים אל קסמה. הקסם בין היתר נובע מכך שמדובר בעיר המשלבת בין מזרח למערב, בין אסלאם לבין נצרות, בין שמרנות לבין ליברליות ועוד ניגודים מעניינים. בנוסף נציין את מזג האוויר האטרקטיבי שמושך לא רק אותנו הישראלים, הרגילים לאקלים הים תיכוני, אלא בעיקר את תושבי אירופה ואזורים קרים אחרים.
שיעור התפוסה הממוצע במלונות באיסטנבול שנכללו בסקר עמד על 75% - גידול של 7.1% לעומת שיעור התפוסה שהוצג בתקופה המקבילה אשתקד. על מנת להתאכסן בכותלי מלון בעיר על תייר לשלם בממוצע 138 אירו ללילה - מחיר הגבוה ב-16.1% מהמחיר של השנה שעברה ועולה על הממוצע האירופי ב-23%, כך שקשה לומר שהמחירים באיסטנבול זולים (למרות שעדיין ישנה תחושה כזו בשל המחירים הזולים יחסית ביתר הערים במדינה).
בשקלול עם שיעורי התפוסה המקובלים (75%) הרי שהמחיר המשוקלל ללילה עומד על 104 אירו. במהלך התקופה המסוקרת, נהנה השוק באיסטנבול מביקוש גבוה למגוון כנסים, תערוכות מסחריות ואירועי ספורט שונים. בנוסף, חשוב לציין כי טורקיה השקיעה מאמצים רבים בשיווקה כיעד תיירותי ואומנותי כאחד וללא כל ספק כעת היא קוצרת את הפירות על עמלה.
את מדליית הארד בכל הקשור לגידול בהכנסה לחדר מקבלת אחת מהערים היקרות ביותר, בירת רוסיה - מוסקבה. אלפי מילים נכתבו על העיר ועל עליית המחירים המסחררת, בעיקר בכל הקשור לנדל"ן המקומי וכעת אנו רואים כי גם בתחום המלונאות המצב לא כל כך שונה. עבור התענוג לשהות במלון בבירה הרוסית היה על כל דורש לשלם בממוצע סכום של 263 אירו ללילה. מאחר ששיעורי התפוסה עלו פלאים ב-15.9% לכדי 70.7% אזי ששינוי השיעור במחיר המשוקלל היה מהותי עוד יותר ועמד על 21.3% שהם 186 אירו ללילה.
גם לונדון לא אכזבה ורשמה גידול של 14.3% במחיר הממוצע לחדר תפוס - 185 אירו ללילה. שיעורי התפוסה בעיר נותרו גבוהים ביותר ועקפו את רף ה-80%, כך שהשקלול מצביע על מחיר של 149 אירו. העיר שיכולה לספק פתרון אידיאלי לשילוב המנצח של עסקים ופנאי מוכיחה שוב ושוב את עוצמתה הכלכלית.
מסתבר שלא רק המעצמות האירופיות חוו עדנה בתחום התיירות. אם ניקח לדוגמה את ליסבון, הרי שהעיר הפורטוגלית קפצה מדרגה, או יותר נכון מספר מדרגות, במהלך 12 החודשים שהסתיימו ביוני 2007, וזאת בזכות הטבה כלכלית בשילוב עם אירוח של מספר לא מבוטל של ועידות וכנסים. המחיר הממוצע לחדר, עדיין נמוך מהממוצע בסקר, עמד על 99 אירו ושיעורי התפוסה עמדו על 63.2%, כ-3.4% יותר מאשר ב-2006, כך שהממוצע המשוקלל שיקף גידול של 14% למחיר של 63 דולר ללילה.
אחת הערים הקטנות אך היוקרתיות בסקר של HOTELBENCHMARK מבית דלויט, נמצאת רייקיאוויק, שמוכיחה לנו כי באיסלנד יש מעט יותר מאשר קרח. הממוצע לחדר תפוס בעיר עמד על 107 אירו ללילה וגם שיעורי התפוסה עלו לכדי 65.2%.
חם במזרח התיכון
אחרי הכפור האיסלנדי אין יותר טוב מאשר להתחמם בשמש המזרח תיכונית, שם מסתבר המגמה דומה לאירופה והמחירים ממשיכים לעלות. מסקר דומה ומעניין לא פחות שערכו HOTELBENCHMARK עולה כי שיעורי התפוסה הכוללים במלונות שנכללו בסקירה עמד על 70.2% (גידול של 13.7%) והמחיר הממוצע לחדר תפוס הסתכם לכדי 154 דולר ללילה, מחיר דומה לזה שנרשם באירופה (112 אירו כאמור). המחיר המשוקלל לחדר (תפוס ופנוי) עמד ב-12 החודשים שהסתיימו ביוני 2007 על 108 דולר ללילה. שיעורי התפוסה במלונות באזור המזרח התיכון גבוהים יותר מאשר באירופה כך שבעיית ההיצע חמורה יותר ולכן בפנינו אחד ההסברים למחירים הדומים, למרות ההבדל הניכר בין שני האזורים.
ומי הייתה הכוכבת התורנית באזור? לא אחרת ממוסקט, בירת עומאן, שרשמה גידול של 54.8% בשיעורי התפוסה. המחיר לחדר ממוצע עמד על לא פחות מ-216 דולר ללילה והמחיר המשוקלל זינק לכדי 164 דולר. גם ריאד, בירת ערב הסעודית, הציגה נתונים דומים לאלו של מוסקט, ותייר שרצה להשתכן בין כתליו של מלון שנכלל בסקר נפרד מ-216 דולר. עוד עולה מהסקר כי ארבעה מתוך חמישה חדרים באותו מלון בריאד היו תפוסים.
אם בממלכות נפט עסקינן נזכיר את אחותה הקטנה של ערב הסעודית, אבו דאבי המתפתחת, שם המחיר הממוצע לחדר עמד על 221 דולר, כאשר שיעורי התפוסה זינקו ב-33% ל-78.5% (ממוצע משוקלל של 174 דולר ללילה).
עיר נוספת שנוכל רק להסתכל על הסטטיסטיקות שלה ולא להתאכסן בה בפועל היא לא אחרת מאשר דמשק, שם נרשם זינוק של 31.8% בשיעורי התפוסה והמחיר לחדר עלה ל-97 דולר. אמנם יקר פחות מעומאן ומערב הסעודית, אך יקר יותר מאזור הים האדום, המוכר לנו כה טוב, שכן על פי הסקר, המחיר לחדר תפוס עמד על 67 דולר ללילה. שיעורי התפוסה באזור הים האדום זינקו לכדי 68.9%, כך שהמחיר המשוקלל (46 דולר לעומת 57 דולר בסוריה) מעט מאזן את הפער שפתחה דמשק.
עד שסוף סוף אנו מוצאים עיר במזרח התיכון שבה נוכל לבלות בחופשתנו, אנו ממעטים לפקוד אותה. הכוונה היא לשכנתנו מצרים, אשר בבירתה קהיר נרשמו שיעורי תפוסה של 75.7% והמחיר לחדר תפוס ללילה עומד על 95 דולר. באלכסנדריה שיעורי התפוסה דומים אך המחיר לחדר נמוך בממוצע ב-36%, אך עדיין גבוה ב-3 דולר מהמחיר ללילה בשארם א-שייח, שעומד על 58 דולר.
נסתכן ונעריך כי המחיר הלא כל כך אטרקטיבי לא יגרום לשינוי במגמה, וסיני, שבה אנו נאלצים למעט בביקורים על רקע התרעות בלתי פוסקות, תמשיך לשמש כאלטרנטיבה המועדפת.
אצל שכנתנו מהצפון, המצב הפוך לחלוטין. בביירות, בעקבות מלחמת לבנון, נרשמה ירידה דרמטית בשיעורי התפוסה במלונות שנותרו שוממים ובכ-67.9% בממוצע נותרו ריקים (שיעורי תפוסה ממוצעים של 32.1%). התיירים נמנעו להגיע לעיר יפיפייה זו, והמחירים בחדרים עמדו על 119 דולר ללילה. הממוצע המשוקלל מצביע על מחיר זול של 39 דולר בלבד - לתשומת ליבך, חסן נאסראללה. "
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.