קודם כל, גילוי נאות: אני בת געש. נולדתי, גדלתי התחנכתי בשדותיו המשקיפים אל הים, אבא שלי קבור באדמה המדוברת ואמא שלי היא חברת מזכירות הקיבוץ, קדנציה שניה ברציפות.
אדמת "געש על ים" שעליה תקום "שכונת המיליונרים החדשה", בניגוד גמור למשתמע מכינויה ומרוח הדברים המתפרסמים לאורכה ולרוחבה של התקשורת הכלכלית - דפקה את געש. ולא פעם אחת, אלא שלוש.
דפיקה ראשונה: אפליה לרעה
געש קנה את האדמה בתחילת שנות ה-80 במהלך שהיה תוצאת החלטה מגבוה של מנהיגות התנועה הקיבוצית, ומתוך מטרה להקים על אדמה זו מרכז סמינריוני לתנועת השומר הצעיר.
בזמנו, גרמה העסקה לקיבוץ להיכנס למשטר קיצוצים עדי כך שמנע (אני זוכרת!) את חלוקת המתנות המסורתית בראש השנה. ברבות הימים, כשתוכנית הקמת המרכז לא יצאה אל הפועל, תפקדה האדמה כקרקע חקלאית, שהרווח ממנה היה שולי תמיד.
בשנות ה-90 התגבש "הסדר הקיבוצים" במטרה לסייע לקיבוצים להיפטר מחובות עצומים שנקלעו אליהם כתוצאה מהאינפלציה שהשתוללה בארץ בשנות ה-80. "ההסדר" היה הקלות גדולות בהחזרי כספים ואף מחיקת גמורה של חובות - קיבוץ, קיבוץ לפי יכולתו וצרכיו.
וגעש מה? הוצא מן ההסדר ומן הכלל. למה? כי הייתה בידיו "קרקע פרטית". הוא חוייב להשיב את החוב במלואו, כולל ריבית והצמדה.
דפיקה שניה: הפסד כלכלי
געש מכר את האדמה המדוברת בשני שלבים: מחצית ראשונה ב-2001 ומחצית שנייה ב-2006. ההכנסות משתי העסקאות הועברו לכיסוי חובות הקיבוץ כלפי הבנקים, מבלי שבילו אפילו לילה אחד בקופת הקיבוץ. וזה אותו חוב שלולא אותה אדמה, אפשר שהיה נמחק, או לכל הפחות מוחזר בהסדר נוח.
עכשיו האדמה הזאת שווה הרבה יותר. והיא תהייה שווה עוד יותר ככל שיעבור זמן וגידולי הנדל"ן שלה יניבו עוד ועוד פירות. ולמי הפרי? געש? חלילה! מי שיקטוף, יאכל טרי ויעשה ריבה מהעוללות היא חברת נדל"ן שאין לה ולקיבוץ דבר. געש לא יראה מהתנובה העסיסית הזאת אף לא גרוש מחוק.
דפיקה שלישית: נזק תדמיתי
על הנזקים הכלכליים נוסף נזק תדמיתי שהוצת בקריאה המתלהמת "מיליונרים" (מנחם בגין, ככר מלכי ישראל, בחירות 1981) - ומלובה מאז ועד היום באמצעים שונים. געש נתפס בציבור כשכונת יוקרה, וחברי הקיבוץ כבני טובים אוכלי חינם, שהשתלטו על אדמות מדינה ונהנים מתנאי מחיה ודיור שאין כדוגמתם.
אז זהו שהמציאות היא שונה בתכלית: געש סובל ממצוקת דיור קשה. מנהל התכנון של המדינה עצר את זכויות הבניה בשטח הקיבוץ וכתוצאה מכך חברים ותיקים גרים במבנים ישנים שהתשתית שלהם לקויה, בני משק לא יכולים לשוב הביתה ולהתגורר ליד הוריהם ומשפחות שלהן ארבעה ילדים מצטופפות בדירות שגודלן 60 מטר מרובע.
הו הנוף, הנוף...
כל קשר בין דירות היוקרה בפרויקט הנדל"ן המתוקשר לבין חברי הקיבוץ, קופתו והכנסותיו הוא הנוף. טוב, פה אני חייבת להודות - הנוף בגעש מדהים: המצוק, הים, השדות. אבל מרוח צפונית ומנוף עוצר נשימה, רבותי, לא קונים במכולת, לא מחזירים חובות, ולא משלמים טיפולים בריאותיים של אוכלוסייה מתבגרת.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.