מאניה דיפרסיה כהזדמנות השקעה

שוקי הכספים מאותתים שהגענו לנקודת שפל, מה שעשוי להיות עיתוי מצוין להשקעה בנדל"ן בכלל ובמניית אפריקה ישראל בפרט עם זאת, הסיכון האמיתי עוד כאן: הגופים הפיננסיים נוקטים במדיניות אשראי קמצנית, שמכבידה על הנזילות ומקשה על עסקאות

קצת יותר משנה חלפה מאז "המליץ" לב לבייב על כדאיות ההשקעה בחברת אפריקה ישראל שבשליטתו, והשבוע - כאילו לא השתנה דבר - חזר לבייב על המהלך, עם ההכרזה שאפריקה היא מציאה הטובה ביותר בשוק ההון כרגע. המניה הגיבה בזינוק של כ-13% בתוך שני ימי מסחר. אבל כידוע, השווקים הפיננסיים עברו בשנה האחרונה שינוי לא מבוטל, ובפרט מניית אפריקה ישראל, והשאלה שנשאלת היא כיצד להתייחס לדברים האחרונים של לבייב.

נזכיר, כי לפני שנה העריך לבייב כי אפריקה ישראל תכפיל את שוויה בשנת 2007 לרמה של 7 מיליארד דולר. הערכתו התבססה על הצפת הערך שהיתה צפויה לחברה בשוק הרוסי, עם הנפקת אפריקה פיתוח, והעניינים אכן נעו בכיוון המיוחל. מינואר 2007 ועד חודש מאי של אותה שנה, אפריקה אכן הכפילה את שוויה בעקבות ההנפקה המוצלחת שהתאפשרה הודות לאופוריה בשווקים, תוך שהיא הופכת בהדרגה ל"מניית העם" החדשה בבורסה.

נפילה של 60%

אבל כגודל הנסיקה כך היה גודל הנפילה, ועד לאמצע השבוע שעבר השלימה החברה ירידת ערך של יותר מ-60% מאותו תג מחר יומרני (560 שקל) שבו נגעה במאי 2007, כשממעמד של מניית עם הפכה אפריקה להיות אחד מסמלי בועת הנדל"ן שפקדה את הבורסה אשתקד. אמנם המגמה השלילית שפקדה את מניית החברה עלתה בקנה אחד עם המומנטום השלילי שפקד את סקטור הנדל"ן כולו, שבא לידי ביטוי בירידת ערך של כ-40% במדד מהשיא של חודש מאי, אבל אפריקה הפכה כאמור לסמל.

כעת, חוזר כאמור לבייב להתבטא לגבי מצב החברה, ועל אף שעצם המהלך מותיר תחושה לא נוחה בקרב המשקיע המפוכח, הרי שנסיון לשפוט את מצבה של אפריקה ללא ערבוב של אמוציות עשוי באמת ללמד שמדובר בהזדמנות קנייה אטרקטיבית. מעבר לכך, אם לצאת מאפריקה אל סקטור הנדל"ן כולו, הרי שניתן לומר שלא רק אפריקה עשויה להוות הזדמנות קנייה אלא שורה של פירמות נדל"ן נוספות שהיו חביבות המשקיעים עד לא מזמן, והפכו כמעט בן-לילה לסחורה לא רצויה.

מניות הסקטור הן הזדמנות קנייה, בגלל שהמשקיעים בורחים מהן כיום בדיוק מאותה סיבה שבה עטו על עליהן ברמות המחירים הבועתיות שאפיינו אותן לפני מספר חודשים. אז זו היתה המאניה, והיום זוהי הדיפרסיה. שתיהן אמנם תכונות מנוגדות, אך את שתיהן מניע מכנה משותף - חוסר רציונאליות. טרם המשבר האחרון, דחף חוסר הרציונאליות את משקיעים לקחת סיכונים ללא אבחנה. היום הוא גורם לבריחה חסרת אבחנה מסיכונים, גם אם מדובר בסיכונים מחושבים.

ספציפית לגבי אפריקה, נכון לומר שמדובר בחברה שפועלת בסיכון גבוה הן בהיבט החשיפה הגיאוגרפית שלה והן בהיבט אופי הפעילות שלה, שהנו יזמי מטבעו ומוטה במיוחד לתחום הנדל"ן. נכון להיום, עיקר הערך של אפריקה מגיע מהשוק הרוסי, שם נחשבת החברה-הבת שלה אפריקה פיתוח לאחת היזמיות המובילות. פרט לרוסיה, לחברה פעילות נדל"ן יזמית ענפה גם בארה"ב, מה שמוסיף לחששות של המשקיעים בשל המשבר שפוקד את המשק האמריקני. בשנים האחרונות החלה החברה לחדור גם לשוקי נדל"ן אקזוטיים יותר כמו אמריקה הלטינית ושוקי אסיה-פאסיפיק, אבל פעילות זו אינה תופסת לפני שעה נדבך משמעותי בפורטפוליו של אפריקה.

מעבר לכך, סל החברות הבנות של אפריקה כולל פעילות נדל"ן מניב ויזמות נדל"ן במזרח ומערב אירופה, פעילות ענפה בתחום הקבלנות והביצוע במזרח אירופה שמסתמנת כאחד ממנועי הצמיחה לשנים הקרובות, ופורטפוליו דומה של פעילויות גם בשוק המקומי - מה שאינו מטריד את המשקיעים כרגע.

גל עזיבות

נתון אחר שמבליט את אפריקה הוא גל של עזיבות בכירים. בעיקר מדובר על עזיבתו של מנכ"ל הקבוצה, ארז מלצר בתחילת 2008, לאחר שזה החליף חלק ניכר משדרת הניהול הוותיקה בקבוצה ובחברות הבנות לאורך השנה וחצי שעמד בראש הקבוצה. אבל גם את עזיבתו האחרונה של עופר קוטלר, מנכ"ל זרוע הביצוע דניה סיבוס, אפשר לציין, לאור העובדה שבאפריקה רואים בדניה כמנוע צמיחה חשבו לשנים הבאות בשוקי חו"ל.

נכון להיום, מי שעומד בראש הקבוצה הוא נדב גרינשפון, שלפי שעה מוגדר כמנכ"ל זמני והנו יד-ימינו של הבעלים לבייב. למעשה, מאז ההכרזה הרשמית על עזיבתו של מלצר את החברה בתחילת חודש דצמבר ועד היום, כשלושה חודשים, טרם נמצא לו מחליף, ובהחלט לא מדובר באיתות חיובי מבחינת משקיעי אפריקה. כעת יידרש לבייב למצוא מחליף גם לקוטלר, ובכלל אפשר לומר שייצוב שדרת הניהול של הקבוצה, שפועלת במגוון רחב של ארצות ותחומים, היא מהמשימות החשובות של הבעלים בטווח הזמן הנראה לעין.

על רקע הדברים, ניתן לומר שההשקעה באפריקה בנקודת הזמן הנוכחית אינה חפה מסיכונים. מעבר לסיכון השיטתי הטמון בהשקעה באפריקה, קיים כמובן גם הסיכון הלא-שיטתי הכרוך בהשקעה באפריקה או בכל פירמת נדל"ן אחרת במצב הנוכחי. סיכון כזה קשור למצבם הכללי של השווקים הפיננסיים, אשר מתאפיינים במדיניות אשראי קמצנית אשר מקטינה את הנזילות ואת היכולת לבצע עסקאות.

סיכון זה הוא למעשה הסיכון המרכזי שאורב כיום לפתחם של פירמות הנדל"ן לאור הזעזועים הכלכלים שהוליד משבר הסאב-פריים, ויש להתחשב בו.

עיתוי משתלם

האפסייד טמון בעובדה שהמצב הנוכחי של שוקי הכספים בעולם מסמן, כי מדובר בנקודת שפל כמעט בכל פרספקטיבה. מכאן לא ברור כמה יש לרדת, בכל הקשור למחנק אשראיים והיקפי נזילות, כך שהמצב עשוי רק להשתפר בעתיד. נקודות זמן מסוג זה אלו הן נקודות הזמן שהוכחו לאורך ההיסטוריה כמשתלמות לביצוע השקעות, ולא מן הנמנע שגם הפעם - על אף החששות והסיכונים הרבים - מדובר בעיתוי השקעה טוב באפריקה בפרט, ובמניות הנדל"ן בכלל.*

roi-m@globes.co.il