ס קטור הנדל"ן מרכז כידוע את מרבית תשומת הלב בגל הירידות שפוקד את הבורסה באחרונה, בין היתר בשל התנודתיות שמאפיינת אותו. מתחילת השנה הספיק כבר המדד להשלים נפילה של 25%, בעוד מדד המעו"ף לשם השוואה איבד 11% בלבד.
חדשות רעות
התמונה הופכת עגומה עוד יותר, אם בוחנים את ההתרחקות של מדד הנדל"ן מהשיא שקבע במאי 2007, בשיעור של כ-45%, בהשוואה לנסיגה של 13% בלבד מהשיא במדד המעו"ף. כל זאת, לאחר שמדד הנדל"ן הצליח להשלים טיפוס פנומנאלי של פי-3 מאז הושק בתחילת 2005 ועד למאי 2007. נכון להיום, הוא עדיין מגלם תשואה נאה של כ-75% למי שהשקיע בו מתחילת הדרך.
פרט לאמידת המשתנים הכלכליים שפועלים כיום בשווקים, הסיטואציה הרגישה בה נמצאים משקיעי הנדל"ן מצריכה גם התבוננות פסיכולוגית על מצבו. את המימד הזה יכולה לספק במצב הנוכחי תורת הניתוח הטכני, שבתקופה האחרונה הופכת לפופולארית במיוחד בשוק ההון בכל הקשור לחיזוי ההתנהגות עתידית של מדדים ומניות.
עליית הפופולאריות בשימוש בכלי הניתוח הטכניים מוסברת אולי בעובדה שהמשקיעים מחפשים כיום גם אסטרטגיות השקעה פחות קונבנציונאליות, שלאו דווקא מסתמכות על הנתונים הכלכליים. אלו שעוקבים בדריכות אחר מהלך השווקים בחודשים האחרונים בוודאי מזהים השפעת טביעות האצבע של המנתחים הפופולאריים על היבטים שונים במסחר היומיומי.
לדברי זיו סגל, המנתח הטכני של "גלובס", השימוש בניתוח הטכני ככלי לקבלת החלטות מסחר והשקעה נמצא במגמת עלייה מואצת בכל 10 השנים האחרונות. "בנוסף להכרה הגוברת ביתרונות השיטה", הוא מסביר, "תורמים להאצה התפתחות הפלטפורמות והאתרים לניתוח טכני, הגלובליזציה של השווקים שמחייבת כלי ניתוח גלובאלי שיוכל גם להתמודד עם כמות עצומה של ניירות ערך, התפתחות המסחר בחוזים ונגזרות ואכזבה מהאנליזה הכלכלית בכלל ובעת משברים בפרט".
סגל מוסיף, שבעת משברים הניתוח הטכני הופך להיות דומיננטי במיוחד משום שרק הכלים הטכניים יודעים לתת תשובות מהירות לאירועים ולסייע בקבלת החלטות בזמן אמת על-פי נתוני השוק (כך למשל "תרמו" משבר פקיעת בועת ההיי טק וה-11 בספטמבר לעלייה דרמטית בביקוש לניתוחים טכניים).
בנוסף הוא אומר, כי המתנה לתובנות כלכליות, הסברים ומידע יכולה לעלות עשרות אחוזים של הפסד או של החמצת הזדמנויות. יתרה מכך: הגרף משקף את כל המידע, הידע והחשיבה העולמיים ביחס לנייר הערך או המדד, מידע שלא ניתן להגיע אליו ובוודאי שלא לעבד אותו בזמן סביר. "הניתוח הטכני מאפשר לסרוק עשרות ומאות ניירות ערך, למיין אותם על פי פרמטרים נדרשים ולמצוא מתוכם את המעניינים ביותר למסחר והשקעה", הוא מסכם.
קונים בזול
אז מה חושב סגל על מצבו של מדד הנדל"ן? "מדד נדל"ן 15 ומניות הנדל"ן הם דוגמא טובה למידת החיוניות של הניתוח טכני", הוא פותח. "המדד עלה יפה מ-300 אל מעל 850, והחזיר כ-60% מהעלייה הזו. מי שנכנס במהלך העלייה ולא יצא, נמצא במצב של הפסד או איזון, ומי שנכנס בהתחלה ולא יצא ראה איך רווחים גדולים הופכים לרווחים צנועים. שלא לדבר על מי שנכנס בשיא, בעידוד כותרות אופטימיות בעיתונים, ולא יצא (ויש מי שנכנס בשיא, שכן כך נוצר שיא, ותמיד הכותרות אופטימיות בשיא ופסימיות בשפל), שעבורו "חווית הנדל"ן" היא של כאב אחד גדול. היום לא פופולארי לדבר על השקעה במניות נדל"ן, וזה סימן טוב שכדאי להתחיל לחשוב בחיוב על השקעה כזו".
סגל מוסיף ומציין, כי בזול קונים רק כשהחדשות רעות. לדבריו, טכנית נמצא מדד תל אביב נדל"ן 15 בנקודה מאוד אטרקטיבית. "האזור 490-500 הוא אזור תמיכה חשוב מאוד, שיכול להוות הזדמנות רכש היסטורית בסיכון נמוך. התמיכה נובעת גם מתמיכה היסטורית ברמות האלו, וגם מהעובדה שהמהלך עד האזור הזה החזיר 62% ממהלך העלייה שהחל בסביבות ה-300.
"על-פי שיטת אמידת יעדי התיקון מבוססי יחסי פיבונאצ'י, זה המכסימום של תיקון כתיקון. כאשר גל מחזיר יותר מ-62% מהגל שקדם לו, מדובר כבר בשינוי מגמה לטווח הארוך (שנים במקרה הזה). לפיכך, אם תל אביב נדל"ן 15 צריך לעלות ואפשר וגם הרבה, זה הזמן וזה הסיכוי. מהלך מעל 550 יאשר כי הקונים חזרו לזירה, כאשר התנגדות משמעותית שוכנת באזור ה-630", אומר סגל.
"מעבר לכך, הסיכון בהשקעה במדד תל אביב נדל"ן 15 הוא נמוך, שכן ניתן למקם פקודת הגנה-מכר קרוב מאוד, מתחת ל-490. מהלך מתחת ל-490 ילמד על המשך מגמת הירידה ויסגור את פוזיציית הרכש בהפסד קטן. האינדיקטורים הטכניים תומכים בעלייה, כך שלאור הירידה החדה, הסיכוי הגבוה והסיכון הנמוך סביר לנסות פוזיציית רכש", מסכם סגל את הזווית הטכנית. *
הניתוח נכון לנתוני הסגירה ב-5 במארס. זיו סגל - A level 2 Chartered Market Technician
סגל כותב ניתוחים טכניים עבור גופים פיננסיים ובתי השקעה, לרבות Easy-Forex ואופנהיימר. הוא ו/או לקוחותיו עשויים להחזיק בניירות ערך או נגזרי ניירות ערך המוזכרים בטור זה. אין לראות בטור זה משום המלצה לרכישה או למכירה של ניירות ערך או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.*
תוכנת MetaStock באדיבות קונסיליום.
לתגובות: ziv@powerta.com
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.