מנכ"ל עיריית באר שבע, אבישג אבטובי, לא חושבת שהמרכזים המסחריים והקניונים הנפתחים בעיר יאיימו על מרכז העיר.
לדעתה, בירת הנגב מצדיקה לא רק מרכזי מסחר רבים, אלא גם מוקדי תיירות חדשים. סכנת זיהום אוויר והדיבורים הרבים על אתר רמת חובב לא מטרידים אותה, ולמעשה נראה שהיא היתה מעדיפה לא להישאל על כך כלל.
גלובס: בבאר שבע יש שני קניונים, מרכז "ביג", מרכז המסחרONE PLAZA ומיזם "השדרה השביעית" המתוכנן. נוסף לכך, באחרונה אושר קניון נוסף במקום מלון נאות מדבר הוותיק. האם יש צורך בכל כך הרבה מרכזי מסחר?
אבטובי: "מדובר על יוזמות פרטיות, יוזמות של גורמים פרטיים שבוחנים במקביל לבחינות שלנו את המיזמים שלהם, לרבות בחינות של כדאיות כלכלית והיתכנות. נכון לעכשיו, המרכזים המסחריים פעילים ושוקקים, ובהחלט נותנים מענה לדרישות העיר. הם משרתים לא רק את כ-200 אלף תושבי העיר, אלא מאות אלפי תושבים באזור. באר שבע מהווה את מרכז החיים העסקי והמסחרי של הנגב, הכולל התיישבויות ויישובים שונים".
- האם יוזמות אלו לא פוגעות במרכז העיר? בעבר היה רחוב קק"ל בעיר העתיקה המרכז המסחרי-עסקי, וכיום הוא רחוק מזה.
"זו תופעה די ידועה שמרכזי ערים עתיקות במשך השנים איבדו את מעמדם - גם בגלל שנותיהם והתשתיות הישנות, וגם משום שקמו מרכזים מסחריים בסגנונות אחרים. המתכונת שבה אנו דואגים לשדרג את העיר העתיקה לא תפגע בה, היא תקבל אופי אחר. לא יהיו בה מרכזי קניות וקניונים, אלא דגש על חנויות קטנות ובוטיקים, בתי קפה ופאבים. זאת לצד שימור המבנים הציבוריים היפהפיים, שחלקם ישמשו למוזיאונים. הצביון יהיה תרבותי, אמנותי, בדומה לפרויקטים דומים בערים עתיקות בעולם ובארץ, למשל בזכרון יעקב".
- באחרונה אישרה הוועדה המקומית תוכנית למתחם תיירות, מלונאות ונופש בכניסה הצפונית לבאר-שבע. יש מדיניות חדשה לגבי תיירות?
"בשנים האחרונות באר-שבע פועלת לקדם את ההיבט התיירותי העירוני כשער לנגב וכעוגן החזק לכל מה שקשור לטיולים במדבר ובנגב. בין היתר, יש תוכנית לפארק נחל באר-שבע בשוליים הדרומיים של העיר, שיהפוך למוקד פנאי ופעילות תיירותית-ספורטיבית. מתוכנן אגם של 80 דונם, טיילת שבביצוע, בוסתנים, מדשאות, ספורטק ואמפיתאטרון עם 8,000 מושבים. מוקד נוסף יהיה העיר העתיקה ההסטורית, כאמור. האזור יעבור שיקום ושימור מבנים, פעילות תרבותית, מוזיאון לאמנות ומוזיאון מדע. אנו פועלים כעת להקמת מוזיאון ארכיאולוגי במקום.
"מוקד שלישי הוא באר אברהם. לפי הטענה, אברהם אבינו שתה ממנה ורקם את הברית עם אלימלך. במקום יוקם בית הארחה, מרכז תיירות של הנגב, עם נקודות יציאה לטיולים ועוד. מוקד נוסף הוא זה שבצפון העיר. בסיכום, המטרה היא לחזק את העוגנים וליצור בסיס לתיירים שבמשך שנים חלפו על פני העיר ולא נכנסו, כולל אפשרות לבילוי בערבים.
"יש לציין שבמקביל אנו פועלים להביא תעשיית היי-טק: יש תוכנית לפארק היי-טק בסמוך לאוניברסיטת בן-גוריון. הפארק יוקם עם השותפה, החברה האמריקאית KUT, שגם תקים במתחם מלון ומרכז קונגרסים".
- מה המדיניות ביחס לפינוי-בינוי בבאר-שבע, בעיקר בשכונות החלשות?
"גם בבאר-שבע יש אזורים ותיקים יותר, שהשנים נתנו בהם אותותיהן. יחד עם משרד הבינוי והשיכון אנו מקדמים תוכניות פינוי-בינוי במטרה לפנות מתחמים כאלו ולהחיותם מחדש, למשל בשכונה ג' ובשכונה ד'. תוכניות פינוי-בינוי אינן פשוטות".
- כמה תוכניות יש?
"יש מספר תוכניות שכרגע נבדקות. בשלב זה רק אחת הגיעה לשלב של אישור בוועדה המקומית לתכנון ולבנייה".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.