גרמן: "מפריחים הבטחות שלא ניתן להגשימן"

"ניסינו לבדוק קידום תוכנית פינוי-בינוי בעיר והתגלה שאין כדאיות כלכלית במספר יחידות הדיור, כשבנוסף לא מתאפשרת תוספת של קומות ויחידות דיור בשל מגבלות הגובה שחלות על הרצליה

ראש עיריית הרצליה, יעל גרמן, רואה בפסק הדין הטרי בו אפשר בית המשפט העליון להקים את הפארק העירוני בשטח הבאסה שבין שדרות שבעת הכוכבים לרחוב הבריגדה בהרצליה, נצחון שישרת את הדורות הבאים. לא רק לתושבי הרצליה, אלא גם לתושבים אחרים שיגיעו לפארק.

בפסק הדין ביטל העליון פסק דין של בית המשפט המחוזי בת"א, שהורה - בהתאם לדרישת בעלי קרקעות חקלאיות בשטח - להחזיר את הדיון למוסדות התכנון. זאת, על מנת לבחון אפשרות של בניית 1,400 יחידות דיור על השטח, שיוקצו לבעלי הקרקע באמצעות איחוד וחלוקה מחדש.

האם מדובר באיזון נכון בין טובת כלל התושבים לקבוצת בעלי הקרקעות, שנדחתה כאמור בקשתם להסב חלק משטח הפארק למגורים? "אני בכלל לא חושבת שמישהו נפגע כאן", אומרת גרמן, "אותם תושבים קנו את הקרקע כקרקע חקלאית ואף אחד לא הבטיח להם שהיא תהפוך למגורים. בתוכנית האב היה ברור שבמקום זה יהיה פארק, לכן לא היתה להם סיבה לחשוב שיפשירו את הקרקע למגורים ואין להם שום בסיס מוסרי או חוקי לומר שמישהו לקח להם משהו. הם יקבלו פיצויים בגין קרקע חקלאית.

"אני מנהלת את המאבק הזה במשך 9-10 שנים. בעלי הקרקעות, שהיו מיוצגים בידי כמה עורכי דין, טענו שאין צורך בפארק כה גדול וניתן לעשות איחוד וחלוקה ולהפריש להם 10% מהפארק לטובת כ-1,400 יחידות דיור, בטענה שהדבר יכניס כספים לעירייה. זה עורבא פרח. פארק שיש בו בנייה רבה לכ-5,000 איש, הוא לא פארק שהציבור יכול ליהנות בו בחופשיות - לעשות ברביקיו, ימי הולדת, ריקודי עם וכו'. כל דבר שסמוך למגורים - יש בו מגבלות. השכונה שהם הציעו היתה לא ריאלית ולא התחשבה בסביבה, בגובה המתאים וכו'. נוסף לכך, אילו היינו נענים לדרישתם, היינו צריכים להתחיל ולתכנן הכל מחדש, מה שהיה לוקח עוד 20-30 שנה. לכן ידעתי שאסור בשום פנים להיענות לבקשתם".

גלובס: ללא הבאסה, מה העתודות כיום של העיר בתחום המגורים?

גרמן: "יש לנו כרגע בקנה תוכניות בשלבים סטטוטוריים שונים לכ-25 אלף יחידות דיור בסך הכל. יש מספר תב"עות מאושרות ל-2,000 יחידות דיור ואנו ממתינים ליזמים שיסיימו את תהליך הוצאת ההיתרים. לדאבוני, עדיין המחירים גבוהים מידי, ואני מקווה שהתוכניות הגדולות למגורים יסייעו להוריד את המחירים ולהביא זוגות צעירים".

- יש גם תוכניות לפינוי-בינוי בהרצליה?

"הצלחנו להעביר תוכנית פינוי-בינוי של מרכז מסחרי בנווה ישראל ו-86 יחידות דיור. הדיירים חתמו על הסכם עם חברת רסקו ואני מקווה שייפתרו נושאי המשא ומתן עם בעלי הנכסים, המאפיינים פרויקטים כאלה. יש תוכנית נוספת, שלדעתי היא לא ריאלית בויצמן. שם הוציאו מכרז ויש כבר זכיין, אך טרם הוגשה אפילו תוכנית לוועדה המקומית לתכנון ולבנייה. אני רוצה לומר: חברים, אל תתלו יהבכם בתוכנית הזו. לדאבוני, ניסינו לבדוק את קידום התוכנית הזו והתגלה שאין כדאיות כלכלית במספר יחידות הדיור, כשבנוסף לא מתאפשרת תוספת של קומות ויחידות דיור בשל מגבלות הגובה שחלות על הרצליה. מגבלות הגובה בעיר מביאות לכך שתוכניות פינוי ובינוי באזורים אלה לא ריאליות. אני מאוד בעד פינוי ובינוי, זה פתרון נכון, אבל בתנאי שזה עומד בקריטריונים כלכליים ומתאים מבחינה תכנונית. צר לי על כך שמפריחים לדיירים לגבי תוכנית זו הבטחות שלא ניתן להגשימן.

"באופן כללי, גיליתי שפינוי בינוי קשה ליישום ודורש השקעה אישית מצד הקבלן בכל בעיה במשא ומתן עם כל דייר וכו'. זה קשה כשמדובר בתוכנית של מאות יחידות דיור. כרגע, תוכנית שאני תולה בה תקוות גדולות היא תמ"א 38 לחיזוק מבנים (והגדלת זכויות) להגנה מפני רעידות אדמה, למרות שלדעתי חייבים להוסיף לתמ"א אחוזי בנייה, כי מבחינת כדאיות כלכלית זה היום ממש גבולי, 'על הקשקש'".