למרות הכול, הטווח הארוך עדיין חיובי

אפילו בנקודת הזמן הנוכחית, מדד נדל"ן 15 עדיין מייצר תשואה עודפת ומרשימה למשקיעים שהצטרפו אליו לפני 3 שנים; סיכום ביניים של המדד הכי תנודתי והכי גלובאלי בבורסה המקומית

א חת מתפיסות העולם המוכרות של המשקיעים בשוק המניות היא שההשקעה לרוב תשתלם לאורך זמן. תפיסה זו מתיישבת עם הסטטיסטיקה ארוכת הטווח של שוקי המניות, המלמדת על תשואה שנתית ממוצעת של כ-7-8% בטווח הארוך, יותר מכל אפיק השקעה אחר.

הטווח הארוך מוגדר לרוב כטווח של 5 שנים ומעלה - פרק זמן שבמהלכו הכלכלה אמורה להשלים סייקל של צמיחה כלכלית והאטה. החשיבה היא שהסיכויים שטמונים בהשקעה בשוק המניות יווסתו בטווח הארוך את הסיכונים הרבים שטמונים באפיק זה, כך שבסופו של דבר ייצא המשקיע הסבלני עם תשואה עודפת על אפיקי השקעה אלטרנטיביים.

2 מחזורים כלכליים

הצגת התיאוריה המוזכרת לעיל יכולה לשמש בימים אלו כרקע לבחינת ביצועי מדד נדל"ן-15 מאז הושק בתחילת 2005. אמנם התקופה שחלפה מאז נאמדת לעת עתה בקצת יותר מ-3 שנים, אך העובדה שהיא כוללת שני מחזורים כלכליים יכולה לספק פרספקטיבה לא רעה לבחינת ביצועי המדד בפרק הזמן האמור.

מדד נדל"ן-15 מרכז את 15 חברות הנדל"ן הגדולות בבורסה, שמרכז עסקיהן נמצא כמעט לכל אורך התקופה בשוקי חו"ל. עקב כך, פרט לעובדה שמדובר בבנצ'מרק לעסקי נדל"ן, יכול לשמש המדד גם כסוג של ברומטר כלכלי, שכן הוא מגלם חשיפות למגוון רחב של שווקים מפותחים ומתפתחים כמו ארה"ב, מערב אירופה, מזרח-אירופה ולאחרונה גם הודו, רוסיה ואף סין.

מאז השקתו נחשב המדד לאחת ההצלחות הגדולות של הבורסה בת"א, שכן עסקי הנדל"ן של היזמים המקומיים שגשגו ומניות הפירמות שלהם המריאו בהתאמה במאות אחוזים. תהליך זה היה תולדה של החוש העסקי המפותח של היזמים המקומיים שידעו לרכב על גבי הסייקל הכלכלי החיובי על מנת להרחיב את מעגל העסקים שלהם. התהליך לא נעלם מעיני המשקיעים בשוק ההון, ש"גילו" בשנים האחרונות את סקטור הנדל"ן והפכו אותו לאחד מאפיקי ההשקעה המועדפים.

לשיאו הגיע הסייקל החיובי בחודש מאי 2007, נקודת זמן שבדיעבד תיזכר כשיא האופוריה בשווקים הפיננסים בארץ ובעולם. מדד הנדל"ן-15 עמד באותה תקופה על רמת שיא של כ-844 נקודות, שגילמה למשקיעים שהאמינו בו מתחילת הדרך תשואה פנומנאלית. ליתר דיוק, מדובר היה בתשואה של כמעט פי-3 על ההשקעה בתוך כשנתיים וחצי.

בחישוב שנתי מדובר בתשואה של כ-57%, שנחשבת להישג מרשים בכל קנה מידה. לשם המחשה, מדד ת"א 100, שכולל את 100 המניות הגדולות בבורסה במונחי שווי שוק, השיג לאורך התקופה תשואה מצטברת של כ-73% (לא מעט אגב בזכות מניות הנדל"ן הכלולות בו), ששקולה לתשואה שנתית ממוצעת של כ-25% לאורך התקופה, קרי פחות מחצי מזו שרשם מדד הנדל"ן.

אבל מאז מאי 2007, מצב השווקים הפיננסים החל כידוע להתהפך, כרמז לשינוי מצב-הרוח הכלכלי. בקיץ 2007 כבר פרץ המשבר בשוק המשכנתאות האמריקני, וזה הפך תוך פרק זמן קצר למשבר אשראי גלובאלי ובהמשך גם למשבר כלכלי עולמי. לאורך ראשית התקופה, שוקי המניות עוד הצליחו לשמור פחות או יותר את הראש מעל המים, אבל מתחילת 2008 באה לידי ביטוי מגמה שלילית מובהקת בבורסות בארץ ובחו"ל שמשפיעה ביתר שאת על מניות הנדל"ן.

תשואה דו-ספרתית

הנתונים מלמדים כי מאז מאי 2008, עת עמד מדד נדל"ן-15 על רמת השיא, הוא כבר הספיק להיחתך עד לרמת שפל של כ-408 נקודות במהלך השבוע, קרי ירידה בשיעור של כ-52% בפרק זמן של כ-10 חודשים. מדד ת"א-100 לשם השוואה איבד מאז אותה תקופה כ-20%, מה שמבטא את התנודה הסולידית שלו בהשוואה למדד הנדל"ן גם בכיוון ההפוך.

את הנתונים הללו אנו מציגים על מנת לבחון בפרספקטיבה רחבה יותר את ביצועי מדד נדל"ן-15 עבור מי שהאמין בו מתחילת הדרך ועד היום. אמנם בינתיים, קשה לומר שמדובר בנקודת השפל במהלך המשבר הנוכחי, אך גם כך הנתונים מספקים חומר למחשבה עבור משקיעי "הטווח הארוך".

הנתונים עצמם מלמדים כי מתחילת 2005 התשואה המצטברת שהשיג מדד הנדל"ן עומדת כיום (נכון ל-18 במארס) על כ-44%. לשם השוואה, מדד ת"א 100 מסכם את התקופה האמורה עם תשואה דומה של כ-40%.

לסיכום, ניתן לראות כאמור שתשואת שני האפיקים לאורך התקופה הנמדדת היא עדיין תשואה עודפת במונחים של הטווח הארוך על פני כל אפיק השקעה אלטרנטיבי. בשני המקרים מדובר בתשואה דו-ספרתית, שגם במונחים של משקיעים מתוחכמים במיוחד, היא תשואה טובה לכל הדעות עבור משקיעי הטווח הארוך.

אבל מנגד, אין ספק שגם אם לוקחים בחשבון שהמשקיע האמין במדד הנדל"ן מראשית דרכו ועדיין ממשיך להאמין בו, הוא היה מאוכזב לגלות כי החלק הארי של הערך שהוא ייצר ב-3 השנים האחרונות הושמד תוך מספר חודשים. יתרה מכך, מי שהצטרף למשחק רק לפני כשנה, שהסייקל היה בשיאו, יצטרך בוודאי להמתין עוד תקופה ארוכה עד שלכל הפחות הפסדיו ימחקו, מה גם שהם כמובן גם עלולים להמשיך לתפוח בחודשים הקרובים.

זהו תמציתו של הקושי הפסיכולוגי איתו מתמודדים המשקיעים בשוק המניות: מצד אחד תוך שימוש בעצבי ברזל הם אמנם משיגים תשואות טובות בטווח הארוך, אך תנודות הטווח הקצר עלולות לגרום להם להשפעות פסיכולוגיות לא פשוטות, שמנטרלות את תחושת ההישג שהם אמורים לחוות לו היו חובשים משקפיים נטולי רגש. **