באפט מגלה: "ויתרתי על אפשרות לרכוש את בר סטרנס כי לא היו לי מספיק מזומנים באותו זמן"

"כפי שהבנתי את זה, בר סטרנס היה צריך לפרוע 65 מיליארד דולר ביום שני, ולי לא היו אז 65 מיליארד דולר", אמר באפט, "ולא יכולתי לתפוס את המצב בזמן הנחוץ" ; לדבריו, ג'יי.פי מורגן היה הקונה הנכון לבנק

וורן באפט, מנכ"ל ברקשייר האתאוויי, אמר בשבת שמחנק האשראי העולמי כבר הוקל מבחינת הבנקאים, וכי הפדרל ריזרב מנע כנראה קריסות של מוסדות פיננסיים נוספים בשל העובדה שדאג לארגן חילוץ לבנק ההשקעות בר סטרנס שנקלע לקשיים.

"החלק הגרוע ביותר של המשבר בוול סטריט כבר חלף", אמר אתמול באפט בראיון לטלוויזיה של בלומברג לרגל האסיפה השנתית של בעלי המניות של ברקשייר, בה נכחו כ-31 אלף איש. "אם כי באופן אישי, עבור אלה שמחזיקים את המשכנתאות, עוד צפוי להם כאב גדול".

באפט אמר כי הפד נהג כשורה כאשר הוא אירגן במארס את רכישת בר סטרנס על ידי ג'יי.פי מורגן צ'ייס ב-2.4 מיליארד דולר. הוא גילה כי ויתר על ההזדמנות לרכוש בעצמו את בר סטרנס, כי לא היו לו די מזומנים באותה עת כדי להציע פתרון לבנק ההשקעות הזה. לדבריו, אלמלא עצרו הרשויות את התנפלות הלקוחות על בר סטרנס, היו נגרמות אולי עוד פשיטות רגל ופאניקה בוול סטריט.

באפט, בן 77, אמר שיצרו איתו קשר במארס, לפני שג'יי.פי מורגן, הבנק השלישי בארה"ב בגודל נכסיו, הסכים לרכוש את בר סטרנס. האיש שטילפן אליו, היה "מישהו אחראי" ולא היה מהפדרל ריזרב או ממשרד האוצר האמריקני. השיחה ביניהם נמשכה כחצי שעה, סיפר באפט וסירב לנקוב בשמו של האיש.

"כפי שהבנתי את זה, בר סטרנס היה צריך לפרוע 65 מיליארד דולר ביום שני, ולי לא היו אז 65 מיליארד דולר", אמר באפט, "ולא יכולתי לתפוס את המצב בזמן הנחוץ". לדבריו, ג'יי.פי מורגן היה הקונה הנכון לבנק.

לברקשייר היו בסוף מארס 35 מיליארד דולר במזומן, לפי הדו"ח שהחברה שיגרה ביום ו' לרשות ניירות הערך.

ג'יי.פי מורגן הסכים לרכוש את בר סטרנס, לשעבר בנק ההשקעות החמישי בגודלו בארה"ב, לאחר שלקוחות הבנק חששו לחוסנו הפיננסי ובשל כך החלו למשוך ממנו את כספיהם. ג'יי.פי מורגן, שקיבל תמיכה כספית מהפדרל ריזרב, העלה כעבור שבוע את מחיר הרכישה מ-2 דולר ל-10 דולר למניה של סטרנס כדי לפצות במקצת את בעלי המניות, שראו את מנייתם קורסת בתוך שנה ממחיר של כ-170 דולר. מדד המניות הבנקאיות KBW עלה ב-14% מאז חילוץ בר סטרנס, ומדד מניות הברוקרים של אמקס עלה ב-30%.

בשלב השאלות והתשובות באסיפה של בעלי המניות באומהה, באפט אמר שמנקודת מבט של סיכון, כמה בנקים הפכו ל"גדולים מכדי שאפשר לנהל". באפט עומד לצאת בהמשך החודש לסיור בארבע ערים באירופה כדי לבדוק השקעות אפשריות, כולל של חברות משפחתיות. הוא השקיע כבר בסין, בישראל ובבריטניה כדי להמריץ את הצמיחה של ברקשייר, לאחר שלא מצא השקעות מתאימות בארה"ב בשנים האחרונות.

"במרוצת הזמן, היינו רוצים לפתח עוד רווחים בינלאומיים", אמר באפט, "אם זו תהיה עסקה של 2 מיליארד דולר, בסדר גמור. אם תהיה עסקה של 20 מיליארד דולר, גם כן בסדר גמור".

באפט ביצע את השקעתו הראשונה מחוץ לארה"ב ב-2006: 80% מחברת ישקר הישראלית תמורת 4 מיליארד דולר. לדבריו הוא אינו יכול לנבא היכן תהיה ההשקעה הבאה של ברקשייר. הוא הכריז כי הוא שואף לרכוש נכסים בהודו ובסין, ומעוניין לרכוש שתי חברות לא-אמריקניות בשלוש השנים הבאות. התחרות מורידה את פרמיות הביטוח בארה"ב, שמהוות 50% מרווחי ברקשייר, באמצעות יחידות הביטוח שלה, ג'נרל רה וגייקו.