כתב אישום ראשון נגד מנהלי קרנות של בר סטרנס לשעבר

התביעה הפדרלית טוענת כי המנהלים שעמדו בראש קרנות הגידור הכושלות של בר סטרנס הוליכו שולל את המשקיעים בכוונה תחילה

אחרי שנה של חקירה, התביעה הפדרלית בארצות-הברית מכינה כתבי אישום נגד מנהלים של שתי קרנות נאמנות של בנק ההשקעות בר סטרנס, שקריסתן ציינה את תחילתו של משבר האשראי העולמי ותרמה לקריסת הבנק, שנמכר לבסוף לבנק ג'יי. פי מורגן בכסף קטן.

ה"וול סטריט ג'ורנל" דיווח היום (ב'), בהסתמך על מקורות מקורבים, כי משרד התובע הכללי בברוקלין מסיים בימים אלו לתחקר עדים ואנשי מפתח אחרים בפרשה של קריסת הקרנות, והוא דיווח לעורכי הדין שמייצגים את המשקיעים בקרנות כי כתבי האישום בפרשה יוכנו בקרוב מאוד.

המנהלים לשעבר ראלף צ'יופי ומתיו טאנין ניהלו שתי קרנות אג"ח בפרופיל גבוה בחטיבת ניהול הנכסים של בר סטרנס. ייתכן שכתבי האישום נגדם בעבירות של הונאה בניירות ערך יוצאו עד השבוע הבא. המקורות טוענים כי ייתכן עדיין שעדות כזו או אחרת תשנה את התמונה.

החשד: הוליכו שולל

החשד הוא שהמנהלים הוליכו שולל את המשקיעים בכוונה תחילה, בכך שציירו תמונה ורודה של הקרנות כאשר בשיחות פרטיות עם עמיתים הם הביעו דאגה מפני יכולתן של הקרנות לצלוח בשלום את החולשה בשוק המשכנתאות.

דובר משרד התובע סירב להגיב, כמו גם פרקליטיהם של טאנין, בן 46, וצ'יופי, בן 52. במהלך החקירה טען צ'יופי שהוא וטאנין נאבקו בדינמיקה המשתנה במהירות בשוקי המשכנתאות כמו יתר העולם הפיננסי, ולא הוליכו איש שולל.

לפי הג'ורנל, אין אינדיקציה לכך שנשקלים סעיפי אישום נוספים נגד בר סטרנס, שהוא כעת חלק מג'יי. פי מורגן, או נגד מנהלים נוספים. אך כל גיליון אישום בנושא קרנות הגידור שקרסו, יהווה תקדים מצמרר מבחינת חברות פיננסיות אחרות ומנהליהן, שנחקרים כעת בחשד למעשים פליליים שנגעו להתמוססות שוק המשכנתאות.

צלצול ההשכמה

קריסתן של שתי הקרנות של בר סטרנס ביוני 2007, שעלתה למשקיעים 1.6 מיליארד דולר, היתה צלצול ההשכמה של וול סטריט לגבי השערוכים המופרזים של האחזקות בניירות הערך המשכנתאיים בבנקים ובחברות פיננסיות. מאז, מוסדות פיננסיים ברחבי העולם מחקו 387 מיליארד דולר מערכי הנכסים המשכנתאיים והנגזרים האחרים שלהם.

קריסת הקרנות לפני שנה באה כמה שבועות אחרי שצ'יופי וטאנין פרסמו סקירה חיובית עליהן למשקיעים. היא אילצה פירמות אחרות לחשב מחדש את ערכי האג"ח והתחייבויות האג"ח מגובות המשכנתאות שאינן נסחרות בבורסות, ואין להן מחיר ציבורי.

סגירת הקרנות גם סימנה את תחילת הבעיות של בר סטרנס, משום שהעלתה ספקות לגבי הפיקוח של ההנהלה על ההחלטות בשטח, ועל האפקטיביות של בקרת הסיכונים של הבנק. החששות הללו הגיעו לשיאם במארס השנה, כאשר הלקוחות נתקפו בהלה ומשכו את פיקדונותיהם, ומוסדות אחרים סירבו לעשות עסקים עם סטרנס. קריסת הבנק נמנעה רק בהתערבות הפדרל ריזרב, שארגן את קנייתו על-ידי ג'יי. פי מורגן והסכים לערוב לתיק הנכסים של סטרנס בשווי עשרות מיליארדי דולר.